21.10.2021

Tässäkö tulevaisuuden polttoaine Porschelta? Synteettinen eFuel tuotantoon

Porsche eFuel

Uusiutuvasta tuulivoimasta ja hiilidioksidista voidaan saada synteettistä polttoainetta. Tuore eFuel tahtoo tulevaisuuden ratkaisuksi.

Saksalaisvalmistaja pyrkii vähentämään paikallispäästöjä sähköistämällä, mutta haluaa samalla tukea päästövähennyksiä myös toisaalla. Porsche on ollut vahvasti mukana kehittämässä uutta synteettistä polttoainetta, jonka lopputuloksena on eFuel.

Porschen välittämien arvioiden mukaan vuonna 2030 maailman autokannasta vasta noin 20 prosenttia on täyssähköisiä. Siksi lopuille tarvitaan vähempipäästöisiä ja kestävän kehityksen mukaisia ratkaisuja. Juuri siitä on nyt kyse.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

eFuel on synteettistä

Vain muutama viikko takaperin rakennustyöt aloitettiin lähes hiilineutraalia polttoainetta tuottavan tehtaan valmistamiseksi. Haru Oni -projekti on Porschen ja Siemensin lisäksi usean kansainvälisen yrityksen yhteistyöprojekti. Valmistuessaan kyseessä tulee olemaan maailman ensimmäinen synteettisen, mahdollisimman hiilineutraalin, polttoaineen ison mittakaavan kaupalliseen tuotantoon tähtäävä tehdas.

Tämä eFuel luodaan hyödyntämällä uusiutuvaa tuulivoimaa, jonka sähköstä saadaan aikaan puhtaasti tuotettua vetyä. Sen kaveriksi kaapataan ilmasta hiilidioksidia. Tämä on sitä samaa hiilidioksidia, jota autojen pakoputkista gramman tarkkuudella nykyään mitataan.

Nämä yhdistetään metanoliksi kemiallisen synteesin avulla. Lopputuloksena on Porschen projektin kielellä eMethanol, jonka kemiallinen kaava on CH3OH. Tätä polttoainetta on tarkoitus voida käyttää useissakin eri voimanlähteissä eikä suinkaan vain autojen polttomoottoreissa.

Tuota syntynyttä Porsche eFuel -polttoainetta on tarkoitus sekoittaa ja jalostaa, kunnes se täyttää nykyisen DIN EN 228 -polttoainestandardin. Näin sitä olisi mahdollista käyttää nykyisissä polttomoottoreissa ja sekoittaa fossiilisiin polttoaineisiin.

Jo ensi vuoden tuotantotavoitteeksi on asetettu 130 000 litraa eFuel-polttoainetta. Porsche ostaa tuon kokonaisuudessaan käyttääksen sitä moottoriurheiluun. Tämä mahdollistaa kehitystyön sekä moottoreiden että polttoaineen osalta suljetussa ympäristössä, josta saadaan kerättyä valtavasti dataa tulevaisuutta varten.

Jan Simon Ohmstedt, Project Manager eFuels, Porsche

Tuotantopaikka tärkeä

Tarvittava tuulienergia on järkevintä tuottaa hyvin kaukana etelässä alueilla, jossa tuulee tilastollisesti kaikkein eniten. Samaan aikaan on hyödynnettävä alueita, jossa on helposti saatavilla uusiutuvan sähkön ylituotantoa.

Esimerkiksi Saksassa tuotettavaa sähköä ei ole millään tavoin järkevää käyttää synteettisen polttoaineen valmistamiseen – se voidaan hyödyntää huomattavasti tehokkaammin.

Paikaksi on valikoitunut Chile, jonne aiemmin mainittu tuotantolaitos on rakenteilla. Edellä mainittujen asioiden lisäksi Chilessä on pieni väestöntiheys, joten paikalliset eivät kykene hyödyntämään kaikkea tuulivoimaa.

Porschen mukaan Eurooppa ei tule tulevaisuudessa pärjäämään vain itse tuottamallaan uusiutuvalla energialla, sillä se ei yksinkertaisesti riitä kaikkiin tarpeisiin. Loput energiatarpeesta on hoidettava muilla tavoin ja nestemäinen synteettinen energia on merkittävästi sähköä helpommin laivattavissa. Toisaalta tuotettu vety voitaisiin jo sekin kuljettaa sellaisenaan, mutta haasteita toki on senkin suhteen olemassa.

Sähköistäminen ja eFuel

Aiemmin mainittu yhteistyöprojekti ei suinkaan kehitä tätä polttoainetta vain Porschea varten. Tulevaisuudessa ratkaisua on tarkoitus skaalata ja muovata soveltumaan mahdollisesti vaikka laiva- tai lentoliikenteen käyttöön.

Tämä Porschen kehitysaskel ei myöskään millään tavoin hidasta tai pysäytä sähköistämistä. Realistisesti maailmassa tulee olemaan liikenteessä vielä pitkän aikaa valtava määrä vanhoja polttomoottoriautoja, joten näiden päästöjen pienentäminen on sekin tärkeä asia paikallispäästöttömien uusien vaihtoehtojen rinnalla. Ja sitä paitsi, Porsche 911 tulee olemaan tulevaisuudessakin varustettu polttomoottorilla.

Vielä siirtymävaiheen jälkeenkin synteettinen polttoaine voi tarjota hyväksyttävän, tai ainakin hyväksyvättävämmän, ratkaisun vanhoilla harrastekäyttöön siirtyneillä polttomoottoriautoilla ajamiseen tai vaikkapa kilpailemiseen. Erityisesti polttomoottoreita rakastavalle kansanosalle tällä on merkitystä.

Teksti: Henri Posa, Kuvat ja lähde: Porsche

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat