28.11.2021

Teroitettu Suzuki Katana – lisää tyyliä ja tekniikkaa

Suzuki Katana

Kolme vuotta sitten uuden tulemisen tehnyt legendaarinen Katana kokee nyt ensimmäisen mallipäivityksen.

Vuonna 1980 esitelty ja seuraavana vuonna tuotantoon tullut Suzuki Katana oli aikansa sensaatio. Viivottimella piirretyt kulmikkaat insinöörimäiset muodot oli jotain aivan muuta, mihin 1980-luvun alussa oli totuttu. Muotoilu oli jopa liiankin radikaalia, sillä kohun ja uutuudenviehätyksen laannuttua malli poistui vähin äänin markkinoilta.

Katana-nimeä Suzuki viljeli pitkään, mutta suurelle yleisölle Katana tarkoitti vain alkuperäistä GSX1100S Katana -mallia. Kun Katana teki kaudeksi 2019 uuden tulemisen, herätti se jälleen suurta keskustelua. Ei tosin räväkän muotoilunsa takia, vaan lähinnä siksi että se oli muokattua ulkokuorta lukuunottamatta täsmälleen sama kuin Suzukin nakumalli GSX-S1000.

Suzuki Katana

Kaudeksi 2022 uusi Katana kokee ensimmäisen päivityksensä. 1 000-kuutioinen, nelisylinterinen rivimoottori saa pari lisähevosvoimaa, lisää elektroniikkaa ja ulkonäköäkin muokataan uusilla värityksillä raikkaammaksi.

Tekniset muutokset noudattelevat GSX-S1000 -nakumallin jo aikaisemmin saamia uudistuksia. Moottoria on Euro5-vaatimusten täyttämiseksi muokattu hengityksen osalta, ja lopputuloksena on kaksi lisähevosvoimaa ja huipputehon kierrosluvun siirtyminen 1000 kierrosta korkeammalle. Maksimiväännön lukema on puolestaan laskenut kaksi newtonmetriä. Suzukin mukaan uusi moottori on silti edeltäjäänsä vahvempi erityisesti keskikierrosalueella.

Kuljettajan valittavissa on kolme ajotilaa ja vakiovarustukseen kuuluu mm. luistonesto sekä molempiin suuntiin toimiva quickshifter-vaihdeavustin. Mittaristoakin on muokattu tyylikkäämmäksi, mutta kilpailijoiden TFT-värinäytöistä se poikkeaa luottaessaan edelleen LCD-tekniikkaan. Runko, jousitus ja jarrut on pidetty ennallaan.

Suzuki Katana

Aikaisemmat vaaleanharmaa ja musta värivaihtoehto korvataan kahdella uudella variaatiolla. Tumma mattasininen väritys saa piristystä kullanvärisestä etuhaarukasta ja samansävyisistä vanteista. Toisena vaihtoehtona on tummanharmaa, jolloin vanteet ovat väriltään punaiset. Uusi Katana tulee markkinoille kevään 2022 aikana.

Suzuki Katana

Moottori: nelisylinterinen rivimoottori, 999cc
Teho: 112 kW (152 hv) / 11 000 r/min
Vääntö: 106 Nm / 9 250 r/min
Voimansiirto: monilevyinen yhdistelmäluistokytkin, 6 vaihdetta, ketjuveto

Akseliväli: 1 460 mm
Istuinkorkeus: 825mm
Tankin tilavuus: 12 litraa
Paino tankattuna: 215 kg

Teksti: Janne Huhtala Kuvat: Suzuki

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat