16.4.2020

Tiedätkö mikä on yleistyvä pisaraliittymä? – nyt Lahdessakin on sellainen

Pisaraliittymä

Pisaraliittymä yleistyy, mutta useimmille autoilijoille ne ovat vielä tuntemattomia. Puolikasta liikenneympyrää muistuttava liittymä auttaa hahmottamaan ajosuunnat ja tekee väärään suuntaan kääntymisestä lähes mahdotonta.

Pisaraliittymä eli ”puolikas liikenneympyrä” on pisaran muotoinen liittymäjärjestelmä, jossa ei ole kuitenkaan ympyräajo mahdollisuutta. Se parantaa liittymän toimivuutta ja liikenneturvallisuutta, kiteyttää Väylävirasto.

Verrattuna perinteiseen tasoristeykseen, pisaraliittymässä kääntymiset ovat mahdollisia ainoastaan oikealle. Ajosuunnan hahmottaminen on tehty niin selkeäksi, että väärään suuntaan ajaminen on käytännössä mahdotonta.

Väylä kertoo, että pisaraliittymää käytetään ainoastaan rombisessa eritasoliittymässä. Rombinen liittymä on sellainen, jossa rampit tulevat suoraan ylös risteyssillalle ja siten molemmin puolin siltaa olevien risteysalueiden välimatka on lyhyt. Artikkelin pääkuvan esimerkkikohde on Lahden seudulta Valtatien 4:n tuntumasta Kujalasta. Pisaraliittymiä löytyy myös muualta Suomesta.

– Kujalan pisaraliittymät ovat nyt olleet käytössä kolme kuukautta ja palaute on ollut hyvä. Tällä hetkellä suurin käyttäjäryhmä on teollisuusalueelle kulkeva raskas liikenne, kertoo projektipäällikkö Juha-Pekka Hämäläinen Väylästä.

Kun uusi Lahden eteläinen kehätie valmistuu loppuvuodesta 2020, liittymiin siirtyy kaikki etelän suunnasta kehätielle liittyvä liikenne sekä kehätieltä etelän, eli Helsingin suuntaan, liittyvä liikenne.

– Valtatielle 4 pohjoisen suuntaan kulkevalle liikenteelle on rakenteilla omat kehätieliittymät.

Vastaavia pisaraliittymiä ollaan rakentamassa kehätien yhteyteen myös Hollolan Nostavan alueelle. Ne tulevat sijaitsemaan kehätien ylittävän sillan molemmin puolin. Nostavan eritasoliittymä avataan liikenteelle kehätien liikenteelle oton yhteydessä loppuvuodesta 2020.

Lähde ja kuva: Väylä

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vt12 Lahden eteläinen kehätie

Mittavan hankkeen tavoitteena on varmistaa sujuvampi ja turvallisempi liikenne valtatiellä 12 sekä edistää maankäytön ja elinkeinoelämän kehittymismah­dollisuuksia koko Lahden seudulla.

Kokonaisuuteen kuuluu valtatie 12 Lahden eteläisen kehätien rakentaminen ja maantien 167 Lahden eteläisen sisääntulotien parantaminen.

Hankkeen etenemistä voi seurata myös verkossa.

Lue myös:
Lahden eteläinen kehätie: koko kansan kehäväylä
Lahden eteläinen kehätie: vanha väylä rekkojen tukkima
Lahden eteläinen kehätie: silta yli koskemattoman korven
Lahden eteläinen kehätie: ihmisten ja luonnon suojelua
Lahden eteläinen kehätie: tunnelien lastentaudeista otettu opiksi

Luetuimmat