11.12.2023

Toyota Prius on vuoden auto Japanissa – koko kärkikastin monimuotoisuus on jotain hienoa

Japani on yksi maailman merkittävimmistä automarkkinamaista, kuten myös autonvalmistajamaista, ja siksi sikäläisillä vuoden auto -tunnustuksilla on merkitystä. Japanilaistuomariston automaku on kerrassaan erinomainen.

Vuoden auto -tunnustuksia jaetaan paljon erilaisia eri puolilla maailmaa. Jotkut nousevat merkittävyydessään yli toisten, ja vaikka JCOTY eli Japan Car of the Year onkin "kansallinen liiga", on se yksi maailman huomattavimpia, samoissa sarjoissa Euroopan ECOTY:n ja Pohjois-Amerikan NACOTY:n kanssa. Suomessakin on toki oma VAS eli Vuoden Auto Suomessa, eikä pidä unohtaa monisyistä WCOTY:ä eli vuoden autoa maailmassa.

JCOTY:n voittaja-auto on tavallisesti jokin käytännöllinen kotimainen, mutta kuten tämänvuotinenkin kärkikymmenikkö osoittaa, japanilaisraati osaa arvostaa tässä pääpalkintoluokassakin laajasti erilaisia automalleja.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Priukselle kolmas voitto

Täysin uusi, viidennen polven Prius on melkoinen irtiotto edeltäjiinsä nähden, ja malli onkin otettu kiitoksin ja kehuin vastaan eri puolilla maailmaa. Viimeisin tunnustus uudelle Priukselle on JCOTY 2023-2024. Toyota Prius on voittanut vastaavan pääpalkinnon kaksi kertaa aiemmin, nimittäin heti kättelyssä ensimmäisen polven myötä vuonna 1997 sekä kolmannen polven myötä vuonna 2009. Prius oli ylivoimainen voittaja, saaden 360 pistettä.

Priuksen lisäksi toiseksi 150 pisteellä tullut BMW X1 sekä kolmatta sijaa pitävä Honda ZR-V ovat varmasti myös eurooppalaisraatien mieleen, mutta kolmen seuraavan sijan haltijat ovatkin meille niin kovin vieraita tila-autoja. Nämä 4., 5. ja 6. -sijoja pitävät autot ovat Toyota Alphard/Vellfire, Nissan Serena ja Mitsubishi Delica Mini.

Sähköautoja kärkikymmenikköön mahtui vain kaksi. Euroopassa tilanne taitaa olla jotakuinkin päinvastoin. Eurooppalaisten lippua tässä sakissa piti yllä kaksi saksalaista ja kaksi italialaista autoa, kuten kuvan Abarth 500e.

Seitsemännellä sijalla on kotimaisten autojen ylivoiman vahvistava Subaru Crosstrek, ja sen jälkeen vuorossa ovat kärkikymmenikön ainoat sähköautot, jotka eivät muuten keskenään paljon erilaisempia voisi olla: Abarth 500e (8.) ja Volkswagen ID.4 (9.).

Maserati Grecale

Kymmenettä sijaa pitää kärkilistan toinen italialaisvahvistus, Maseratin crossover-uutuus Grecale, joka on samalla ryhmän arvokkain auto. Tällaista listaa ei varmasti Euroopassa nähdä.

Tänä vuonna vain kaksi erikoispalkintoa

Varsinaisen vuoden auto -palkinnon lisäksi japanilaisraati jakaa vuosittain tunnustusta myös joissain erikoiskategorioissa, ja näiden palkintojen saajat ovat olleet autoja tai autoihin kiinteästi liittyviä muita toimijoita.

Tänä vuonna jaettiin vain kaksi erikoispalkintoa, yksi muotoilusta ja yksi teknologiasta. Molemmat olivat tila-autojen juhlaa.

Design Award napsahti eurooppalaisittain katsottuna hauskalle automallille. Pieni mutta pippurinen Mitsubishi Delica Mini edustaa japanilaisten suuresti suosimaa kei-kääpiöautoluokkaa, ja käyttää jokaisen millimetrinsä tila-autona tarkasti, myös muotoilullisessa mielessä, sikälimikäli raatia on uskominen.

Technology Awardin voitti niin ikään tila-auto, joskin paria kokoluokkaa Delicaa suurempi sellainen. Nissan Serena yhdistää Euroopankin markkinoilla Qashqaista ja X-Trailista tutun e-Power -teknologian mukavan ja tasokkaan tila-auton koriin. Serenan e-Power -malliversiossa 1,4-litrainen kolmisylinterinen bensiinimoottori jauhaa virtaa sähkömoottoreille, vailla mekaanista yhteyttä pyörille. Tuloksena on siis hyvin sähköautomainen ajokokemus vailla täyssähköauton ongelmia kuten toimintamatka-ahdistusta.

Takavuosina japanilaisraati on jakanut erikoispalkintoja muun muassa seuraaville automalleille: Chevrolet Corvette (2021, suorituskyky), BMW Alpina B3 (2020, suorituskyky), Mazda MX-30 (2020, muotoilu), Jeep Wrangler (2019, tunnevaikutus), Tesla Model S (2015, innovaatio), Nissan GT-R (2008, edistyksellisin teknologia) ja Audi TT (2006, hauskin).

Lähteet: Toyota, Nissan, Carscoops Kuvat: valmistajat Teksti: Benjamin Helander

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat