12.4.2016

Toyota Setsuna – konseptiauto pyrkii puusta pitkään ikään

Toyota Setsuna

Konsepti haluaa opettaa vanhan vaahteran nöyryyden.

Puu ilmentää usein orgaanisen materiaalin parhaita puolia. Kaunis ja työstettävä esine tai pinta saa vielä vuosien varrella oman patinansa käytöstä, olosuhteista ja uusista pintakäsittelyistä. Kevyenä ja luontaisena materiaalina puu on kuulunut autonvalmistuksessa lähinnä historian alkuhämäriin, jolloin autot muistuttivat vielä moottoroituja hevosvaunuja. Poikkeuksena tietysti brittiläinen Morgan, joka on ylläpitänyt puun käyttöä autojensa alusrakenteissa, yhdessä teräksen ja alumiinin kanssa.

Toyota Setsuna

Toyotan Setsuna-konseptiauto (setsuna, japaniksi "hetki") on maailman suurimman autonvalmistajan tutkielma ajatukseen siitä, että olisiko puinen auto parikymmentä vuotta kestävän kulutusesineen sijasta ajoneuvo, joka paranisi vanhetessaan. Pysyvyyden sijasta Setsuna tavoittelee muutosta: miten eri puulaadut muuttuvat vuosien varrella. Onpa autoon jopa rakennettu mittari laskemaan sadan vuoden ikää. 100 vuotta on puulle hyvin luontainen elinkaari, mutta samalla kyse saattaa olla japanilaisesta tsukumogami-uskomuksesta, jossa sata vuotta täyttävä esine muuttuu itsetietoiseksi ja eläväksi.

Toyota Setsuna

Sähkömoottorilla liikkuva Setsuna luotiin Milanon huonekalumessuja varten. 86 puupalasta rakennettu ajoneuvo noudattaa hyvää käsityöperiaatetta myös siinä, että naulojen sijasta osat on liitetty toisiinsa okuriari-puuliitostekniikalla. Ajoneuvon ajatuksena onkin kohdistaa ajatukset siihen, miten puupinta mahdollisesti elää vuosien varrella olosuhteiden ja käyttäjien vaihtuessa. Toyotan omassa visiossa ajoneuvo olisi perintökalu, joka eläisi suvun mukana.

Toyota Setsuna

– Valitsimme erilaisia puulajeja eri käyttötarkoituksiin, esimerkiksi korin panelointiin valitsimme japanilaista seetriä ja runkoon puolestaan japanilaista koivua, kommentoi Setsunan kehityksestä vastannut insinööri Kenji Tsuji. Lopputulos vastaakin monilta osin venettä.

Toyota Setsuna

Puinen auto ei ehkä ole maailman miellyttävin törmätä, mutta kaupunkiautona tai muuna kauppakassina uusiutuvasta materiaalista tehty kevyt sähköauto ei välttämättä olisi hullumpi idea. Valitettavasti esineen nostalgiaa upeasti pohdiskeleva Setsuna on jälleen yksi konseptiauto, josta tuskin kuullaan enempää.

Lähde: Toyota / Jalopnik, kuvat: Toyota

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat