23.10.2017

Trafi: luovu autoilusta, jos ikä niin edellyttää

iäkäs autoilija

Iäkkäät kuljettajat ovat useammin liikenneonnettomuuden aiheuttajia kuin vastapuolella. Trafi muistuttaa kuljettajia arvioimaan liikkumisrutiinejaan ja luopumaan tarvittaessa omasta autosta.  

Trafi muistuttaa, että ikääntyminen tuo omat erityispiirteensä liikkumiseen. Trafin johtava asiantuntija Inkeri Parkkari kannustaa ikääntyneitä kuljettajia miettimään yhdessä läheisten kanssa sopivia liikkumismuotoja ja luopumaan tarvittaessa omasta autosta, jos ajoterveys niin vaatii.

Kuljettajien ajoterveyttä valvoo poliisi, ja lääkärillä on velvollisuus ilmoittaa muusta kuin potilaan tilapäisestä terveydentilan heikentymisestä poliisille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nykyteknologialla liikenneturvallisuutta

Trafi suosittelee ikääntyneille kuljettajille myös nykyteknologian hyödyntämistä: automaattivaihteet, kaistavahti ja pysäköintitutka vapauttavat kuljettajalle aikaa keskittyä liikennetilanteeseen.

– Jos on hankkimassa uutta autoa, kannattaa pyytää perusteellista opastusta uusien laitteiden käyttöön, jotta niistä saa parhaimman hyödyn irti, Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen muistuttaa.

Onnettomuustietoinstituutin tutkimusraportin mukaan yli 64-vuotiaat kuljettajat aiheuttivat 16 prosenttia vuosina 2002–2006 kuolemaan johtaneista onnettomuuksista.

Yleisin onnettomuustyyppi iäkkäillä kuljettajilla oli tieltä suistuminen (39 %). Kahden osapuolen onnettomuuksissa iäkkäät olivat useammin aiheuttajana (70 %) kuin vastapuolena.

Suurin osa iäkkäiden aiheuttamista onnettomuuksista tapahtui arkipäivisin kuivalla kelillä ja kuljettajalle tutulla tiellä, jonka nopeusrajoitus oli 60–120 kilometriä tunnissa. Onnettomuuden merkittävimpiä riskitekijöitä olivat kuljettajan toimintakyvyn muutos ja erilaiset havaintovirheet.

Suurin osa ikääntyneiden liikennevahingoista oli muun väestön tavoin pysäköintialueella tapahtuneita peruutusvahinkoja.

Lähteet: Trafi, poliisi ja OTI Kuva: Liikenneturva

Lue lisää:

Luetuimmat