16.12.2022

Traficom ei saanut Viatti-renkaiden venäläisvalmistajaan yhteyttä – rengaskauppiaat vetivät Viatti-renkaita nopeasti pois myynnistä

Nokian Hakkapeliitta R3

Traficom ilmoitti, että Viatti Brina Nordico -nastarenkaista puuttuu tyyppihyväksyntä ja niiden myynti rengasliikkeissä on lopettava.

Traficom ilmoitti, että Suomessa myytävässä Viatti Brina Nordico -nastarenkaassa ei ole tarvittavaa tyyppihyväksyntää. Tämä tarkoittaa sitä, että Viatti Brina Nordico -merkkisissä renkaissa käytettävän nastan osalta ei olla varmistuttu nastan täyttävän siltä odotettuja vaatimuksia ja rengaskauppiaiden on lopetettava Viatti Brina Nordico -nastarenkaiden myynti välittömästi.

Se, että Viatti Brina Nordico -rengas ei täytä tyyppihyväksyntää, löytyi Traficomin niin sanotulla pistokokeella.

– Se, että jossain on joskus ollut jotain ongelmaa, voi olla indikaattori sille, että toisessa tuotteessa voi olla myös ongelmaa, ylitarkastaja Mika Loponen Traficomista sanoo Moottorille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Nastat irti renkaasta

Kun Viatti-renkaissa on ollut myös aiemmin ongelmia tyyppihyväksynnän kanssa, Traficom päätti ottaa myös Viatti Brina Nordico -renkaan riskiperustaiseen tarkasteluun.

Moottori-lehden talvirengastestissä Viatti Vettore Inverno -rengas sai hylätyn arvosanan vuonna 2021, koska sillä ei ollut tyyppihyväksyntää.

– Meidän mittauksen mukaan tässä nyt tarkastetussa renkaassa olisi 50 nastaa vierintäkehän metriä kohti eli rengas saisi tyyppihyväksynnän nastahyväksynnällä, mutta emme pystyneet varmistumaan, että renkaassa olisi tyyppihyväksytyt nastat,  Loponen sanoo.

Traficomissa kaivettiin Viatti Brina Nordico -renkaista nastoja irti ja todettiin, että renkaissa käytetty nasta ei vastaa Suomessa tyyppihyväksyttyjä nastoja. Suomessa tyyppihyväksytyt nasta löytyvät Traficomin sivuilta.

Nastarenkaiden tyyppihyväksyntä on tärkeää sen vuoksi, että nastarenkaat kuluttavat tien pintaa.

Nyt myyntikiellon saanut Viatti Brina Nordico oli Moottori-lehden talvirengastestissä vuonna 2019.

– Emme ole aiemmin ehtineet tähän puuttua, ihan kaikkea ei pystytä valvomaan, Loponen sanoo.

Rengaskauppiaat poistivat nopeasti myynnistä

Kun Traficomista ei saatu yhteyttä Viatti-renkaita valmistavaan venäläiseen valmistajaan, ei edes eurooppalaisen maahantuojan kautta, Traficom teki päätöksen kieltää renkaan myynnin Suomessa.

Kun Traficomin ilmoitus tuli, että renkaat täytyy ottaa heti pois myynnistä, rengaskauppiaat tekivät työtä käskettyään.

Viatti Brina Nordico -rengasta oli myytävissä perjantaina iltapäivällä muun muassa vielä esimerkiksi turkulaisen Kaerlan Kumi Oy:n nettisivuilla, mutta pian Traficomin ilmoituksen jälkeen renkaat hävisivät myynnistä.

Toimitusjohtaja Jarna Rämö Kaerlan Kumista sanoo, että heiltä Viatti Brina Nordico -rengasta löytyi kaksi sarjaa.

– Näitä renkaita ei ole mennyt asiakkaille saakka, Rämö sanoo.

Kaerlan Kumin nettisivuilla Viatti Brina Nordico -renkaiden kohdalla oli myös maininta, että renkaat olisi nastoitettu suomalaisilla Tikka-nastoilla. Rämön mukaan tämä tieto on tullut renkaiden valmistajalta, hänellä ei ole tietoa, että onko tieto oikea vai väärä.

Viatti Brina Nordico -renkaita oli myynnissä myös esimerkiksi Varkaudessa toimivassa Laatuvanne-verkkokaupassa. Myös Laatuvanne otti renkaat pois myynnistä pian Traficomin ilmoituksen jälkeen.

– Viattia ei ole käytännössä myyty lainkaan, ei sille ole ollut kysyntää, Sauli Nyyssönen Laatuvanteesta sanoo.

Teksti: Manu Tuppurainen Kuva: Moottorin arkisto

Luetuimmat