19.12.2023

Triumphilta ensimmäinen motocross-malli – TF 250-X:n tehopaino-suhde luokkansa paras

Triumph laajentaa moottoripyörämallistoaan katu- ja seikkailupyöristä offroad-pyöriin. Ensimmäisenä esitellään TF 250-X -motocross-malli.

Brittiläinen moottoripyörävalmistaja Triumph aikoo vankistaa asemaansa markkinoilla laajentamalla mallistoaan kokonaan uusille urille. Tähän asti mallisto on turvautunut kolmeen tukijalkaan: kolmisylinterisiin urheilullisiin malleihin, monipuolisiin seikkailupyöriin ja retromalleihin. Offroad-moottoripyörät ovat sille kokonaan uusi aluevaltaus.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lajilegendojen kehittämä

Triumphin suunnitelma pulpahti julkisuuteen vuoden 2021 kesällä, kun brittimerkin kerrottiin palkanneen Ricky Carmichaelin motocross-pyörien kehitysprojektiin ja Ivan Cervantesin enduropuolelle samoihin tehtäviin. Näiden kahden laji-ikonin mukaantulo toi heti uskottavuutta hankkeelle, perustuuhan motocross- ja enduropyörien markkinat kokonaan kilpailutoiminnan ympärille ja menestykseen siinä.

TF 250-X:n runkorakenne ja moottori ovat täysin uusia ja kokonaan Triumphin kehittämiä. Numeroiden valossa brittivalmistaja on ainakin onnistunut, sillä sen mukaan uutuusmallin tehopainosuhde on luokkansa paras. Pyörän painoksi tankattuna ilmoitetaan 104 kiloa. Tarkkoja teholukemia ei kilpapyörissä yleensä ilmoiteta. Lisävarusteena saatavan MX Tune Pro -sovelluksen avulla ajajat voivat reaaliaikaisesti hallita moottorikarttoja ja hyödyntää diagnostiikkatietoja.

Tunnetut komponentit

Muiden komponenttien kohdalla Triumph luottaa tunnettuihin valmistajiin. Jousitukset valmistaa KYB, ja joustomatkat ovat edessä 310 milliä ja takana 305 milliä. Jarrut tulevat Brembolta ja vanteina on DirtStarin 7000-sarjan alumiinivanteet. Lisävarustelistalta löytyy mm. Akrapovicin titaanivaimennin ja elektroniikkapuolelle jo mainitun MX Tune Pro -sovelluksen lisäksi myös launch control -järjestelmä. Kuljettajaakaan ei ole unohdettu, vaan tarjolle tulee Alpinestarsin kanssa yhdessä kehitetty ajovarustevalikoima.

Vuodesta 2024 alkaen Triumph osallistuu TF 250-X:llä Motocrossin MM-sarjaan. Tiimiä johtavien Thierry Chizat-Suzzonin Vincent Berenin ansiolistalla on tähän mennessä yli 80 MM-osakilpailuvoittoa, joten voittamisen taito tiimillä jo on valmiina. MM-sarjan lisäksi Triumph tähtää Yhdysvaltain markkinoille kilpailemalla siellä SuperMotocross -sarjassa.

Triumph TF 250-X

Moottori: yksisylinterinen nelitahtimoottori, 249cc
Poraus x isku: 78 x 52,3 mm
Puristussuhde: 14,4:1
Vaihteisto: 5 vaihdetta

Akseliväli: 1492 mm
Istuinkorkeus: 960 mm
Tankin tilavuus: 7 litraa
Paino tankattuna: 104 kg

Hinta: 11 295 €

Teksti: Janne Huhtala, kuvat: Triumph

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat