13.10.2024

Utah: jos kivet osaisivat puhua – ja osaavathan ne

Kuva Vesa Eskola, Visit Utah, discovermoab.com, brycecanyoncountry.com

Automatka Lauri Markkasen kotimaisemissa on paitsi elämyksellinen seikkailu alueen runsaissa luonnonpuistoissa myös aikamatka maapallon historiaan.

Utah, suomalaisille melko tuntematon kolkka USA:ssa; Lauri Markkasen myötä toki viime aikoina useammin otsikossa ollut, ja etenkin nyt myös uuden NHL-seuran myötä. Jotkut ovat käyneet siellä ehkä laskettelemassa, ja mormoneille Utah on puolestaan se kaikista pyhin.

Nevadan ja Coloradon välissä sijaitseva Utah avaa myös historiasta – ja etenkin oman pallomme historiasta – kiinnostuneille myös aivan uudenlaisen maailman. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Alati vaihtuva kivimaisema

Kun Salt Lake Citystä lähdetään ensin kohti etelää ja sitten itään kohti Coloradoa, matkan varrelle osuu alati muuttuvaa kivimaisemaa. Matka autolla läpi Utahin on elämys itsessään jo pelkkien maisemien takia, mutta vielä kiinnostavammaksi retki muodostuu, kun ymmärtää sen, mitä nuo kivimuodostumat kertovat.

Ja koska Utahissa maisema on pääosin kuivaa, lähes autiomaata, nuo kivimuodostelmat ovat monessa paikassa hyvin näkyvillä ilman että kasvillisuus peittää ne.

Erikoislaatuisen Utahin geologiasta tekee se, että siellä on kallioita, jotka ovat muodostuneet prekambrikauden aikana. Vaikka tuo ajanjakso – maapallon synnystä aina aikaan noin 541 miljoonaa vuotta sitten – kattaa noin 88 prosenttia maapallon historiasta, sen aikaisesta historiasta tiedetään yllättävän vähän. Kyseiseltä ajalta kun on säilynyt melko vähän fossiileja.

Se oikea Jurassic Park Dinosaur National Monument

Dinosaurusten jäljillä

Vernal Utahin itäosissa on erityisen mielenkiintoinen paikka kaikille dinosauruksista kiinnostuneille. Olemme kertoneet jo alueella sijaitsevasta dinosauruksien fossiileja sisältävästä Dinosaur National Monument -museosta, ja sen välittömässä ympäristössä on monia paikkoja metsästää vilaus vanhoista fossiileista.

Myös heti dinosauruspuiston pohjoispuolella sijaitseva Red Fleet -kansallispuisto on hyvä paikka bongata erikoisia kalliomuodostumia.

Ulkoilmaihmiselle myös Ashley National Forest -kansallispuisto on käymisen arvoinen. Utah sijaitsee reilusti merenpinnan yläpuolella, ja Ashleyn kansallismetsän korkeus merenpinnasta vaihtelee 1800 metristä aina noin 4000 metriin asti. Alueen järvet ja joet ovat erityisesti kalastajien suosiossa.

Kylmästä lämpimään – ei kun…

Kivet eri paikoissa Utahia kertovat siis omaa tarinaansa. Ne kertovat, että maapallon historian alussa maa oli täysin sula. Sitten kaasukehä alkoi jäähtyä, mikä loi sateet. Syntyivät alkumeri ja maan kiinteä pinta.

Lämpötilanvaihtelut olivat suuria, ilmakehä saattoi olla kasvihuoneilmiön takia joko todella kuuma, mutta se myös viileni nopeasti. Aurinko ei lämmittänyt maapalloa yhtä tehokkaasti kuin nykyään.

Uinta-vuoret lähellä Coloradon osavaltion rajaa sekä Raft River ja Dove Creek -vuoret Salt Lake Cityn pohjoispuolella ovat paikkoja, mistä löytyvät Utahin vanhimmat kivet. Niistä vanhimmat ovat yli 2,5 miljardin vuoden takaa. Ne ovat vanhimmat tunnetut kivet pallollamme. Ne ovat nähneet siis paljon.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Vesi, suola ja autot

Mutta myös vesi kertoo tarinaansa, tai sen puute. Salt Lake Cityn eteläpuolella oleva Utahjärvi on vain muisto alueella ennen sijainneen Bonnevillejärven pinta-alasta.

Suurin osa järveä tunnetaan nykyisin Bonnevillen suolatasankona, jonka maisemat yksinkertaisesti salpaavat hengen. Näissä maisemissa ajetaan myös kuuluisat kiihdystyskisat Speed Week -tapahtuman yhteydessä. Aikoinaan Bonnevillen järvi peitti noin kolmanneksen Utahin pinta-alasta.

Toinen mainio paikka nauttia autoilusta hieman erikoisemmassa ympäristössä on Moab, joka on eräänlainen off roadin harrastajien mekka.

Kivimuodostelmista pitävien kannattaa tutkimusmatkailla ennen kaikkea Arches-kansallispuistossa, jonka alueella on yli 2000 luonnon muovaamaa kivisiltaa tai -kaarta.

Moabista hieman länteen sijaitseva Goblin-laakson luonnonpuisto tunnetaan puolestaan erikoisista pyöreistä kivimuodostumista. Maisema näyttää hieman samalta kuin lumimassan peittämät Lapin pätkämetsät – paitsi että kaikkialla on vain punaista kiveä. Puisto on tunnettu myös siitä, miten vähän ulkoisia valonlähteitä siellä on, joten se on hyvä paikka harrastaa yökuvausta. Etenkin sateen jälkeen maisema voi olla kuin toiselta planeetalta.

Goblin-laakson maisema on syntynyt miljoonien vuosien aikana, kun suorakulmaiset lohkareet ovat eroosion vaikutuksesta kuluneet ja pyöristyneet.

Kiviset tornit

Omanlaisensa on myös noin 65 kilometriä Escalantesta lounaaseen sijaitseva Kodachromen alangon kansallispuisto, jossa sijaitsee erikoisia maankohoamia. Maasta nousee jättiläismäisiä kalliopilareita. Näiden sedimenttiputkien uskotaan olevan muinaisten maanjäristysten jälkiä. Ne muodostuivat, kun järistykset aiheuttivat maankuoren alla olevissa kivikerroksissa niin paljon painetta, että hiekkamassa työntyi ylöspäin jähmettyen maan pinnalla kivipatsaaksi.

Myös Bryce Canyon -kansallispuisto on must kohteita erikoisten kivimuodostelmien ystäville. Punaiset terävät kalliohuiput nousevat kohti taivasta alppimetsän keskellä. Vesi ja tuuli ovat miljoonien vuosien jäätymis- ja sulamisjaksojen aikana kaiverruttaneet tasangolle loputtomasti punaisia kalliopilareita. Oman eksotiikkansa alueelle luo myös sen korkeus lähes 3000 metriä merenpinnan yläpuolella.

Road trippien kotimaa

Ja koska ollaan liikkeellä USA:ssa, autoilija ja automatkailija on yhä kuningas, hänelle löytyy runsaasti palveluja. Myös USA:n luonnonpuistot ovat erinomaisesti organisoituja leirintäalueista ja opasteista lähtien. Myös erilaista harrastustoimintaa tuetaan ja sellaiseen jopa kannustetaan – liikutaan maastossa sitten jalkaisin, maastopyörällä tai autolla.

Ja vaikka Utahissa on kuivaa, myös vesistöjä sieltä löytyy kiitettävästi, joten myös vettä pitkin voi vaeltaa – joko motorisoidusti tai omin voimin.

Ja monet yllä mainituista kalliomuodostumista ovat niin helppopääsyisiä, että matkaaja voi koskettaa useita miljoonia vuosia vanhoja kivikerroksia muutaman päivän autoretken aikana.

Hyviä sivustoja Utahia kiertäville:

https://www.visitutah.com/

https://www.utah.com/

https://www.nationalgeographic.com/travel/article/the-essential-guide-to-visiting-utah

https://utahgeology.com/

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia