22.10.2021

Uusi avustus sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen työpaikoille

Webasto Pure

Avustusuudistus on tärkeä, sillä täyssähköautojen ja lataushybridien myynti on nopeassa kasvussa.

Latauspisteavustus työpaikkojen parkkipaikoille tulee haettavaksi vuoden 2022 alusta alkaen täysin uutena avustusmuotona. Tarvetta avustukselle on, sillä täyssähköautojen ja lataushybridien määrä autokannasta kasvaa.

Talousarvioesityksen mukaan vuoden 2022 alusta työpaikat voivat saada avustusta sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen. Valtioneuvoston toukokuussa hyväksymän fossiilittoman liikenteen tiekartan mukaisesti työpaikkojen latauspisteavustus vuosille 2022 ja 2023 on vuosittain 1,5 miljoonaa euroa, ja tulee EU:n elpymis- ja palautumistukivälineen rahoista. Tämä ennakkotieto perustuu hallituksen esitykseen ja muutokset ovat mahdollisia. Uutta avustusta haetaan Asumisen ja rahoitus- ja kehittämiskeskus ARAn kautta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

750 euroa / latauslaite

Avustus on tarkoitettu työnantajille ja työssäkäyntirakennuksen tai -kiinteistön omistajille. Avustuksen suuruus on 750 euroa per käyttökuntoinen ja avustusehdot täyttävä latauslaite.

Avustusta voivat hakea muun muassa yritykset, kunnat, kunnalliset laitokset, kuntayhtymät, yksityiset työnantajat, yksityiset liikerakennuksen tai -kiinteistön omistajat, säätiöt, seurakunnat, osuuskunnat ja rekisteröidyt yhdistykset. Avustusta ei myönnetä valtiollisille elimille, valtion virastoille, kaupallisille pysäköintiyhtiöille eikä yhteisöille, jotka olisivat oikeutettuja sähköautojen latausinfra-avustukseen.

Polttiksilla ei aliteta päästörajoja

Avustusuudistus on tärkeä, sillä täyssähköautojen ja lataushybridien myynti on kasvussa. Lisäksi yhä useimpien yritysten ja yhteisöjen autopolitiikka edellyttää vähäpäästöisten autojen hankkimista.

Monissa yrityksissä ja yhteisöissä henkilöautojen suurin hiilidioksidipäästöjen raja on jo nyt vedetty niin tiukalle (esimerkiksi 50 grammaa / km CO₂) että siihen ei päästä polttomoottoriautoilla. Päästörajan alle pääsevät vain täyssähköautot ja lataushybridit.

Työpaikkojen latauspisteavustus on todella tervetullut parannus, mikä edistää latauspisteiden rakentamista työpaikkojen parkkipaikoille.

Pääasiassa työntekijöiden käyttöön

Avustuksella voidaan hankkia sähköautojen käyttökuntoisia latauspisteitä pääsääntöisesti työntekijöiden käyttöön. Laitteilta edellytetään, että ne ovat käyttökuntoisia ja ne on varustettu tyypin 2 koskettimella, niissä on käyttöönotettaessa vähintään 3,7 kW:n latausteho, ne tukevat vähintään 11 kW:n lataustehoa ja niihin voidaan kytkeä latauskuormanhallinta.

Latauslaitteisiin on myös voitava avustuksella toteutettavan kaapeloinnin puolesta tarvittaessa kytkeä vähintään 11 kW:n teho kolmivaiheisena. Hakijan on haettava avustus ennen kuin avustuksella toteutettavat latauslaitteiden asennukset on tehty valmiiksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Enintään 10 laitetta / vuosi

Yhdelle hakijalle voidaan myöntää avustusta enintään 10 latauslaitteeseen vuodessa. Yhteen rakennukseen tai kiinteistöön voidaan eri toimijoiden toimesta tehdä avustuksella enintään 10 latauslaitetta vuodessa.

Samaan konserniin kuuluville hakijoille voidaan myöntää avustusta yhteensä enintään 50 latauslaitteeseen vuodessa. Avustus maksetaan jälkikäteen, yhdessä erässä. Jotta ARA voi maksaa avustuksen, avustuksen saajan on toimitettava latauslaitteiden valmistumisdokumentaatio ja kuluselvitys ARAlle.

Nämä ennakkotiedot perustuvat valtiovarainministeriön 27.9.2021 julkaisemaan vuoden 2022 budjettiesitykseen, jota ei ole vielä hyväksytty, joten muutokset ovat mahdollisia. Tiedot tarkentuvat budjettiesityksen hyväksynnän jälkeen. ARA julkaisee yksityiskohtaiset hakuohjeet vuoden 2021 lopussa tai vuoden 2022 alussa.

Teksti: Timo Turkula Kuvat: Moottorin arkisto Lähde: Asumisen ja rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA 

a:2:{i:0;s:6:"102793";i:1;s:6:"102796";}

Luetuimmat