9.7.2020

Uusi MBUX-käyttöliittymä ja miltä se näyttää tulevassa S-sarjassa

My MBUX menu - uusi MBUX-käyttöliittymä
Mercedes-Benz S-Klasse, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience) Mercedes-Benz S-Class, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience)

Uusi MBUX-käyttöliittymä on nyt jo esillä, vaikka S-sarja saa sen ensimmäisenä autona vasta vuoden lopulla. Painikkeiden määrä vähenee siinäkin.

Mercedes-Benzin uusi MBUX-käyttöliittymä (Mercedes-Benz User Experience), tai oikeastaan sen uusi sukupolvi, nähdään ensimmäistä kertaa tämän vuoden lopulla esiteltävässä uudessa S-sarjassa. Toisen sukupolven järjestelmä lupaa tarjota entistä enemmän palveluja, tukea, tietoa ja kokemuksia paitsi etupenkkiläisille, myös takaistuimen matkustajille. Pääosassa ovat arvatenkin puhe ja kosketus.

S-sarjan uusi MBUX-järjestelmä koostuu takana jopa kolmesta ja edessä enimmillään viidestä monitoiminäytöstä, joista osassa hyödynnetään puhelimista, ja edistyneimmistä televisioista, tuttua OLED-teknologiaa. Tämä laajentaa mahdollisuuksia järjestelmän käyttöön, mutta muitakin uudistuksia on luvassa. Uusi MBUX-käyttöliittymä lupailee myös mahdollisuutta jakaa näyttökuvaa nopeasti ja helposti muiden matkustajien kanssa.

My MBUX rear seat

Samalla käyttäjäprofiilien kautta tapahtuvaa personointia on laajennettu entisestään. Auto tunnistaa seitsemän erilaista käyttäjäprofiilia ja mille tahansa istuimelle voidaan ohjelmoida omat radion suosikkikanavat ja istuinsäädöt Mercedes me -profiilin kautta. Käyttäjäprofiilit voi tallettaa Mercedes me -pilvipalveluun ja niitä voi käyttää muissakin uuden sukupolven MBUX:llä varustetuissa Mercedes-ajoneuvoissa.

Hey Mercedes -komennolla heräävä avustin kykenee aikaisempaa parempaan dialogiin puhujan kanssa. Järjestelmä ymmärtää jatkossa epäsuoraakin puhetta – esimerkiksi jalkatilan lämmitys tehostuu pelkällä ”I am cold” -repliikillä sen sijaan että puhuja antaisi suoran käskyn tyyliin ”Temperature in footwell 24 degrees”. Puhelimeen vastaaminen pelkällä "accept call" -kehoituksella onnistuu ilman Hey Mercedes -avausta.

Sama järjestelmä kykenee tunnistamaan puhekäskyt myös takapenkkiläisiltä ja itse asiassa takapenkiltä voi selata ja valita myös navigointikohteet. Järjestelmän turvaominaisuuksiin on lisätty PIN-tunnusluvun lisäksi sormenjälki-, kasvo- ja äänentunnistus.

My MBUX gauges

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

S-sarjan ominaisuuksista vihiä

S-sarjan kuljettaja- ja media-näytöt voi personoida mieleisekseen neljällä vaihtoehtoisella esitystyylillä: Discreet, Sporty, Exclusive ja Classic. Käyttötiloja on kolme: Navigation, Assistance ja Service.  Kuljettajan uusi 3D-näyttö mahdollistaa ensimmäistä kertaa avaruudellisen tilanäkymän, mutta onneksi tämän kolmiulotteisen kuvan hahmottamiseen ei tarvita erillisiä 3D-laseja.

Kuljettajan nenän eteen on myös saatavilla kaksi eri heijastusnäyttövaihtoehtoa, joista suuremmassa hyödynnetään lisätyn todellisuuden AR-ominaisuuksia: esimerkiksi navigoitaessa tien pintaan, noin 10 metrin etäisyydelle auton eteen, heijastetaan animoituja nuolia osoittamaan ajosuuntaa ja kääntymistä.

Tulevassa S-sarjassa tulemme näkemään pystysuuntaan asennetun kosketusnäytön keskikonsolissa ja painikkeiden määrää on karsittu. Ohjauspyörässä, ovissa, keskikonsolissa ja kojetaulussa on 27 mekaanista painokytkintä ja -näppäintä vähemmän kuin edeltävässä S-sarjalaisessa, mutta valojen ja lasinpyyhkimien osalta perinteiset käyttöliittymät säilyvät. Ilmastoinnille on oma säätöpaneeli näppäimineen näyttöruudun alaosassa.

My MBUX map

Äänikomentojen ohella auto tunnistaa kosketus- ja pyyhkäisyeleitä ja katseohjausta. Mikäli kuljettaja katsoo olkansa yli kohti takaikkunaa, avustin avaa ikkunan häikäisysuojan automaattisesti. Jos taas kuljettaja katsoo etuistuimelle pimeässä autossa, avustin sytyttää automaattisesti sopivan sisävalon. Kattoluukun ja -ikkunan avaamiseen riittää pelkkä kuljettajan tai matkustajan kädenliike.

MBUX:n Interior Assist -avustin valvoo, onko lapsen turvaistuin kiinnitetty asianmukaisesti etupenkille. Järjestelmä seuraa myös kuljettajan vireystilaa ja varoittaa häntä väsymyksen ja mikrounen vaaroista, sillä avustin tunnistaa matkustajien pään ja käden liikkeitä sekä kehon kieltä ja reagoi säätämällä ajoneuvotoimintoja.

S-sarjan kamerat tunnistavat tilanteen, jossa matkustaja on poistumassa autosta ja avaamassa takaoven. Jos tällöin kuolleesta kulmasta lähestyy ajoneuvo tai jalankulkija, auton tunnelmavalaistus vilkuttaa punaisena osana auton poistumisvaroitusjärjestelmää.

Lähde ja kuvat: Daimler

Luetuimmat