7.8.2024

Versailles – ylettömässä palatsissa on yletön puutarha

Kuva Manu Tuppurainen

Versailles’n puutarha on iso, yletön ja todellakin näkemisen arvoinen. Puutarha sijaitsee 15 kilometrin päässä Pariisista, Versailles’n kaupungin kupeessa.

Sana yletön kuvaa hyvin Versailles’n palatsin puutarhaa. Ranskassa, Pariisin liepeillä sijaitsevan, Versailles’n palatsin puutarha on todellakin laaja, suureellinen ja voisi sanoa jopa liiallinen. Mutta mikäpä Ranskan hallitsijan, Ludvig XIV:n eli Aurinkokuninkaan elämässä ei olisi ollut yletöntä.

Versailles’n palatsin puisto sijaitsee Versailles’n kaupungin kupeessa, noin runsas 15 kilometriä Pariisista lounaaseen.

Versailles on nykyään iso kaupunki, siellä on noin 90 000 asukasta. Satoja vuosia sitten se oli pieni syrjäinen, vain muutaman sadan asukkaan kylä Pariisin kupeessa, kunnes Ranskan kuningas Ludvig XIV päätti siirtää hovinsa vuonna 1682 Versailles’n linnaan. Nykyisin Versaillesin sanotaan olevan yksi koko Pariisin seudun vauraimmista asuntoalueista.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Unescon maailmanperintökohde

Seudulla oli paljon riistaa ja alunperin Versailles’n linna rakennettiinkin kuningas Ludvig XII:n metsästyslinnaksi. Ludvig XIV:n, Aurinkokuninkaan päätös siirtää hovi Versailles’n linnaan oli merkittävää myös itse linnan näkökulmasta. Siellä missä Aurinkokuningas asui, hän halusi asua ylellisesti ja Versailles’n linna kohosikin hänen käskystään loistoonsa.

Linnan ensimmäiset rakennukset oli pystytetty vuonna 1624 ja nykyisen muotonsa palatsi on saanut lukuisten laajennusten sekä erilaisten muutosten jälkeen. Laajennuksista ja muutoksista merkittävimmät tehtiin vuosina 1661–1688 juuri Ludvig XIV:n ollessa Ranskan kuningas. Myös hänen aikaansa Versailles’n palatsin puutarhat saivat nykyisen, suureellisen muotonsa.

Versailles’n palatsi ja sen puutarhat ovat Unescon maailmanperintökohteita. Unescon maailmanperintöluetteloon ne pääsivät vuonna 1979. Itse Versailles’n linna on näkemisen arvoinen kohde, mutta niin on myös sen ympärillä aukeava valtava puutarha.

Versailles’n linnaan, kuten myös puutarhoihin on pääsymaksu. Jos aikoo vierailla Versailles’n linnassa, oma tutustumisaika on hyvä varata etukäteen, sillä kohde on todella suosittu varsinkin kiivaampaan turistiaikaan. Versailles’ssa vierailee vuosittain noin 7 miljoonaa kävijää ja varsinkin viikonloput ovat erittäin suosittuja. Turistikauden ulkopuolella on väljempää.

Kurvaamalla linnan parkkipaikalle ajatuksena piipahtaa ohimennen katsomassa linna, se ei välttämättä onnistu, sillä vierailuajat saattavat olla varsinkin vilkkaimpaan turistiaikaan useaksi päiväksi etukäteen varattuja. 

Näin kävi myös allekirjoittaneelle, kun vierailua linnaan ei tullut varattua paria päivää etukäteen, enää linnaan ei päässyt vierailemaan juuri sinä ajankohtana mikä olisi omiin aikatauluhin sopinut. 

7000 hehtaarin puutarha

Siispä oli tyytyminen Versailles’n puutarhan tarjoamiin antiin – joka toki tarjoaa paljon nähtävää sekin ja on todellakin kokemisen arvoinen paikka. 

Versailles’n vierailu on helppo toteuttaa esimerkiksi silloin, jos aikomuksena on suunnata Pariisista esimerkiksi Bretagnen ja Normandian suuntaan, Versailles sattuu jopa matkan varrelle.

Versailles’n puutarhakin on aluksi ollut noin 600 hehtaarin kokoinen, eli huomattavasti pienempi kuin mitä se myöhemmin oli. Suurimmillaan se laajeni 7 000 hehtaarin kokoiseksi, jota ympäröi muuri, jonka pituus oli 43 kilometriä.

Versailles’n puutarha on valtavan kokoinen puutarha, joka koostuu useista puutarhoista. Sitä ei rakennettu pelkästään tuottamaan iloa silmille, vaan riistan lisäksi se tuotti hoviin myös vihanneksia ja hedelmiä. Niin sanotussa keittiöpuutarhassa on yli 450 erilaista hedelmäpuuta ja puutarhassa kasvaa vuodenajasta riippuen 300–450 lajiketta erilaisia kasviksia ja vihanneksia. Keittiöpuutarha tuottaa vuodessa noin 40 tonnia vihanneksia ja hedelmiä.

Puutarhan on suunnitellut maisema-arkkitehti André Le Nôtre. Le Nôtre on suunnitellut myös Pariisin itäpuolella Maincyssa sijaitsevan Vaux-le-Vicomten linnan puutarhan ja Aurinkokuninkaan epäillään saaneen ajatuksen Versailles’n puutarhastan ja linnan rakentamisesta uuteen uskoon juuri vieraillessaan Vauxin linnassa. Vauxin linnan puutarha on tunnettu kauneudestaan ja on myös sanottu, että koko Vauxin linna oli tuolloin Ranskan hienoin.

Valtava urakka

Versailles’n linnan ja puutarhan rakentaminen oli valtava urakka ja siihen osallistui kymmeniä tuhansia ihmisiä usean vuoden ajan. Samaan aikaan myös Versailles'n kaupunki kasvoi.

Lopputulos kuitenkin hivelee silmiä. Kuningas ei halunnut, että puisto olisi vain hänen ja hänen hovinsa käytössä, vaan puisto oli pariisilaisten ja ranskalaisten käytössä ja Pariisista järjestettiinkin kuljetus Versailles’n puistoon kaksi kertaa päivässä. Kuningas kuitenkin vaati, että puistossa vierailevat olivat pukeutuneet siististi ja säädyllisesti.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Puistoja puiston sisällä

Versailles’n puisto koostuu Le Grand Canal -kanaalista, linnan puutarhoista sekä Les Bosquet -puistoista. 

Suuri kanaali on ristinmuotoinen, peräti 5,5 kilometriä pitkä kanava keskellä puistoa. Le Nôtre on suunnitellut kanavan niin, että se näyttää linnasta katsottuna olevan lähellä linnaa, vaikka todellisuudessa linnalta on kanaalille pitkä matka.

Linnan puutarhat sijaitsevat kaikkein lähimpänä linnaa, ja muun muassa keittiöpuutarha kuuluu niihin.

Bosketit ovat niin sanotut vihreät huoneet, joka ovat käytävien muodostamia labyrinttejä kanaalin ympärillä. Bosketit kätkevät sisäänsä vesialtaita, pieniä puutarhoja sekä erilaisia ulkoilmanäyttämöitä, jotka muodostuva korkeina kasvavien seinien sisäpuolelle.

Versailles’n puutarha tunnetaan myös patsaistaan. Antiikin teeman mukaisia patsaita puistossa on yli 300 ja ne ovat aikansa kuuluisimpien kuvanveistäjien tekemiä. Puistossa on niin marmorista, pronssista kuin lyijystäkin valmistettuja erilaisia veistoksia, vaaseja, pilareita ja rintakuvia. Monet patsaista ja veistoksista kuvaa Aurinkokuningas Ludvig XIV:n loistoa ja eriomaisuutta.

Versailles’n puistoon tutustumiseen kannattaa varata vähintään puoli päivää aikaa. Puiston ja linnan ehtii nähdä hyvin, kun varaa kokonaisen päivän kohteeseen tutustumiseen.

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat