28.2.2018 Matkailu Viking Line kokeilee – hyönteismenu kevään kunniaksi Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Heinäsirkoista ja jauhomadoista voi nauttia nyt myös merellisessä ympäristössä. Hyönteisruoka on yksi kulinarismin tuoreimmista trendeistä. Euroopassa Suomi on yksi ensimmäisistä maista, joka on hyväksynyt hyönteisten myymisen ruoaksi. Aasiassa hyönteisruoka on ollut osa arkipäivää jo pitkään. Tähän tähdätään myös meillä.Punaisten laivojen ravintoloissa maistellaan keväällä tulevaisuuden makuja. Future Food -menussa hyönteiset ovat oleellinen osa ateriaa. Kolmen ruokalajin menu maksaa 49 euroa.Lautasille katettavan makumaailman taustalla on laivayhtiön luottoyhteistyökumppani eli Ruotsin kokkimaajoukkue, joka oli myös Viking Linen joulupöydän ja syksyn buffet-herkkujen takana. Future Food -menu on Anders Karlssonin käsialaa.– Pohdimme, miten tulevaisuuden voisi kokata. Otimme mukaan paljon kasviksia, merilevää ja hyönteiset, kokkimaajoukkueen johtaja Fredrik Andersson taustoittaa.Kolmen ruokalajin hyönteismenussa friteeratut heinäsirkat saavat lautaselle seurakseen leväsuolattua turskanselkää ja hapatettua fenkolia.Heinäsirkat ovat yllättävän kookkaita, kuin pieniä muikkuja. Ne on friteerattu rapeiksi ja saavat tässä annoksessa makua hieman sipsien tapaan etikasta ja suolasta. Viime silauksen tekevä vihreä sirkkojen yllä on merilevää.Koostaan huolimatta sirkat syödään kokonaisina ja suussa ne hajoavat suosiolla, joten jalkoja tai siipiä ei tarvitse arastella.Maustepaahdetut jauhomahdot puolestaan tarjoillaan pääruoaksi karitsan fileen, rapean maa-artisokan, sieniragun, krassin ja hernelampaanmaitojuuston kera.Kokonaisuus on näyttävä, eikä matojen määrässä ole pihistelty. Herkimmälle matomäärä voi olla jopa liikaa, mutta ennakkoluulojen ei ole syytä antaa vaikuttaa ateriasta nauttimiseen.Rapealta riisimurolta suussa tuntuva mato tuo purutuntumaa, mutta yksin se ei makuelämystä tee. Kokonaisuuden osana tilanne on tyystin toinen, sillä parempaa karitsa-annosta saa hakea, mutta ei helposti löydä.Menun jälkiruoassa sirkoista, kuoriaistoukista ja paahdetusta suklaasta valmistettu ja kardemummalla maustettu granola yhdistää voimansa mantelin, vaniljan, mansikoiden, kinuskin ja yrttisorbetin kanssa.Annoksen pohjalle aseteltu hyöteisten valloittama granola näyttää hieman hurjalta, mutta maistuu mainiolta.Mainos (teksti jatkuu alla)Mainos päättyyVaihtoehtoja tarjolle– Tarkoitus ei ole tuputtaa, mutta haluamme puhua ja puhuttaa, Viking Linen markkinointijohtaja Kaj Takolander kertoo.Hyönteisruoka jakaa mielipiteitä ja herättää taatusti keskustelua laivayhtiön ruokailevien asiakkaiden parissa.– Niin se tekee myös oman organisaatiomme sisällä, mutta uskomme että ennemmin tai myöhemmin hyönteisruoka on jossain määrin osa arkea.Kaikki eivät miellä rapuja tai simpukoita ruokapöydän kummajaisiksi, mutta hyöteisissä tuntuu kulkevan raja, joka jakaa pöytään istuvat kahteen leiriin: osalle aihe on inhokki, osalle ihastus.– Haluamme tarjota mahdollisuuden tutustumiseen, Takolander linjaa.Viking Line heti mukaan– Hyönteiset ovat sekä luonnonmukainen että ympäristöystävällinen vaihtoehto proteiinin lähteeksi. Hyönteisten käyttö elintarvikkeina jakaa toki vielä tässä vaiheessa mielipiteitä, mutta halusimme tähän heti mukaan, Viking Linen ravintolapäällikkö Janne Lindholm kertoo.Kaikkia hyönteisruoka ei säväytä, mutta siihenkin on varauduttu muun muassa siten, että annoksia voidaan muunnella. Eikä hyönteisiä tarjota kaiken kanssa, vaikka ne ovatkin kevään ajan takuuvarma keskustelun aihe merellä.– Laivoillamme on luonnollisesti tarjolla myös perinteisempiä makuelämyksiä.Viking Linen oma keittiöhenkilökunta pääsee kokkaamaan hyönteisiä suurelta osin ensimmäistä kertaa.– Aluksi aihe herätti kieltämättä hieman mietteitä, Lindholm virnistää.Tarjolla olevat hyönteiset saapuvat laivoille Hollannista. Syynä on saatavuus. Kotimaisia vaihtoehtoja ei vielä tällä hetkellä ole tarjolla siinä mittakaavassa, että ne riittäisivät taatusti Viking Linen viiden suuren ravintolan tarpeisiin.Uudet annokset ja raaka-aineet tulevat tutuiksi päivän kurssituksella, jossa punaisten laivojen keittiöväki saa täsmäoppia Ruotsin kokkimaajoukkueen lisäksi myös hyöteisruoan asiantuntijalta.Asiakkaiden on maltettava odottaa tulevaisuuden makujen maistamista huhtikuun alkumetreille.Viking Linen Future Foods –menu on tarjolla punaisilla laivoilla 5.4.2018 – 31.5.2018.Teksti ja kuvat: Antti Hentinen Lähde: Viking Line Lue myös: Viking Line: Luvassa vähintään Itämeren ykkönen – kenties maailman tehokkain risteilylautta Tulossa: Deittisovellus mullistaa Viking Linen risteilyt Viking Amorellan keittiö herää jo aamuyöllä Tuulivoimaa Turun ja Tukholman välille – Viking Linen Grace saa purjeen Viking Line Gabriella lupaa Itämeren mukavimmat sängyt Lue lisää Kaikki artikkelit 15.1.2025 Liikenneturvallisuus Jalankulkijoiden ja pyöräilijöiden liikennekuolemat eivät ole vähentyneet 14.1.2025 Uutinen Mitä tehdä, jos autossa on jäljellä enemmän velkaa kuin arvoa? 14.1.2025 Moottoriurheilu Viime kaudella säväyttänyt Mārtiņš Sesks ajaa tällä kaudella kuusi rallia WRC-autolla – aloittaa työt jo Ruotsin MM-rallissa! 14.1.2025 Matkailu Ulkomaille halajaa jo moni, matkustusinto kasvanut viime vuodesta 14.1.2025 Uutinen Volkswagen Suomessa 75 vuotta: juhlamallisto ihan meitä varten 13.1.2025 Ajoneuvot Autot ikääntyvät – auttaisiko 1 000–2 000 euron tuki uuden auton ostajalle? 12.1.2025 Matkailu Mozart ja Salzburg: suu makeaksi ja sävellä samalla oma ooppera 10.1.2025 Uutinen Autoliitto vinkkaa: näillä laitteilla autoilija ottaa niskalenkin pakkasista 9.1.2025 Autoilu Kuolemaan johtaneet kohtaamiskolarit vähenivät – ylinopeudet riskitekijänä Kommentoi artikkelia Peruuta vastausVoit kommentoida artikkelia kirjautumalla sisään. Jaa artikkeli: Facebook Jaa facebookissa X Jaa X:ssä LinkedIn Jaa LinkedInissä Luetuimmat Vuorokausi Viikko Kuukausi 14.1.2025 Käyttötesti käytetyllä Käyttötesti käytetyllä: syy käytetyn Mercedes-Benz S124:n kiemurteluun ja kolinaan löytyi 14.1.2025 Uutinen Mitä tehdä, jos autossa on jäljellä enemmän velkaa kuin arvoa? 13.1.2025 Koeajo Koeajo: Ford Tourneo Custom Active – tilaa tarjouksessa 14.1.2025 Uutinen Volkswagen Suomessa 75 vuotta: juhlamallisto ihan meitä varten 15.1.2025 Koeajo Koeajo: Cupra Born VZ – kylkimyyryssä talvikelin kimppuun 7.1.2025 Uutinen Vakuutusyhtiö ei korvannut peurakolaria – auton vauriot johtuivat peuran väistämisestä eikä törmäyksestä peuraan 8.1.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Peugeot teki luksussedanin keskelle poikittain sijoitetulla diesel-V12:lla 9.1.2025 Uutinen Reilu 130 000 kilometria ajetusta Škodasta rikkoutui ohjaus – myyjä epäili vian johtuneen auton ostajasta 11.1.2025 Esittely Viimeiset käynnistykset: V8 on nautinnollinen yleiskone 12.1.2025 Ajoneuvot Upouusi Opel Grandland on nyt rantautunut Suomeen 3.1.2025 Autoilu Näin paljon bensiinin hinta nousee – koskee liki 1,8 miljoonan auton käyttökuluja 7.1.2025 Uutinen Vakuutusyhtiö ei korvannut peurakolaria – auton vauriot johtuivat peuran väistämisestä eikä törmäyksestä peuraan 8.1.2025 Se kerta kun Se kerta kun: Peugeot teki luksussedanin keskelle poikittain sijoitetulla diesel-V12:lla 6.1.2025 Käytetyt autot Fiatiin oli tehty jakopääremontti juuri ennen kauppoja – auton vesipumppu petti silti, autoliike alkoi syyttää auton ostajaa 24.12.2024 Käytetyt autot Lähes 10-vuotiaasta, 100 000 ajetusta Porsche Panamera -lataushybridistä hajosi ajoakku – 27 000 euron lasku lävähti