6.5.2022

Viranomaiselta uusi ohjeistus – näin viestit hälytysajoneuvolle, että olet nähnyt heidät

Poliisi

Hälytysajoneuvojen kuljettajat törmäävät jatkuvasti siihen, että muiden ajoneuvojen kuljettajat reagoivat arvaamattomasti ja jopa vaarallisesti kohdatessaan hälytysajoneuvon.

Hälytysajoneuvon kohtaa tiellä harvoin, ja joskus tilanne voi hämmentää – ja pahimmillaan aiheuttaa onnettomuuden.

– Maantiellä kaksi ajoneuvoa kulki peräkkäin, kun takaa tulivat hälytysajossa oleva ambulanssi ja paloauto. Ensimmäisenä ajanut kuljettaja havaitsi hälytysajon ja jarrutti äkillisesti, mistä seurasi peräänajo ja kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti, palomestari Timo Nyholm Pohjois-Savon pelastuslaitokselta kertoo.

Nyholmin antama esimerkki on pahimmasta päästä.

– Vaaratilanteita ja jopa onnettomuuksia on tapahtunut, kun lähestyvään hälytysajoon on reagoitu yllättävällä tavalla. Nopeasti jarruttavat kuljettajat ovat erityisesti taajama-alueiden ulkopuolella sekä hidaste että todellinen vaaranpaikka hälytysajoneuvoille ja muille liikkujille, Nyholm jatkaa.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uusi ohjeistus nyt käyttöön

Poliisi, Pelastuslaitos ja Liikenneturva ovat huolissaan näistä vaaratilanteista, joita on sattunut, kun kuljettajat reagoivat yllättävästi hälytysajossa olevaan hälytysajoneuvoon. Vaaratilanteiden vuoksi viranomaiset ovatkin antaneet uuden toimintaohjeen, kuinka toimitaan, kun kohdataan hälytysajoneuvo.

Viranomaiset ovat pohtineet yhdessä ohjetta hälytysajoneuvojen kohtaamiseen erityisesti maantietilanteissa. Toimintamallissa korostuu hätävilkkujen käyttö.

– Jos tien päällä havaitset taustapeilistä hälytysvalot, pidä oma vauhti tasaisena ja kytke hätävilkku päälle. Pidä pää kylmänä ja vältä nopeita jarrutuksia tai muita äkkiliikkeitä. Hätävilkuilla kerrot myös takaa tulevalle hälytysajoneuvon kuljettajalle, että tämä on havaittu. Kun hälytysajoneuvo on ohittanut, voit kytkeä hätävilkun pois päältä, ohjeistaa poliisitarkastaja Heikki Kallio Poliisihallituksesta.

– Kannattaa myös varautua siihen, että hälytysajoneuvoja voi tulla kerralla useampi. Esimerkiksi onnettomuuspaikalle joudutaan usein menemään monen ajoneuvon voimin, Kallio täydentää.

Laki sallii hätävilkkujen laajemman käytön

Kun tieliikennelaki uudistui kesäkuussa 2020, hätävilkkujen laajempi käyttö muun muassa liikkuvassa ajoneuvossa on tullut sallituksi. Muutos ei ole suomalaisten keskuudessa vielä kovin tuttu. Liikenneturvan kyselyn mukaan alle puolet suomalaisista tietää, että hätävilkkua saa käyttää liikkuvassa autossa.

– Hätävilkkujen käyttö tässä tarkoituksessa on uusi toimintamalli. Vakiintuessaan käytännöksi uskomme, että se tulee vähentämään tulkintaepäselvyyksiä ja vaaranpaikkoja sekä parantamaan mahdollisuuksia ennakoida. Lähtökohtaisesti hätävilkkuja kannattaa käyttää aina, jos haluaa varoittaa tiellä olevasta välittömästä vaarasta, Kallio sanoo.

Myös näin voit käyttää hätävilkkua

  • Hätävilkun voi kytkeä päälle, jos haluat varoittaa hälytysajoneuvon kuljettajaa lähestyvästä välittömästä vaarasta. Älä kuitenkaan käytä hätävilkkua, jos olet esimerkiksi ohittanut liikenneonnettomuuspaikan jo useita kilometrejä sitten.
  • Ilmoita kääntymisaikeistasi kytkemällä suuntamerkki hyvissä ajoin ennen kääntymistä. Suuntavilkku kertoo hälytysajoneuvo kuljettajalle selkeästi, että olet aikeissasi ajaa tien sivuun tai käännyt seuraavasta liittymästä.
  • Hätävilkkua voi käyttää varoittamaan muita esimerkiksi moottoritiellä, jos tie on liukas ja uhkaa ruuhkautua. Liukas tie ja ruuhkautunut liikenne voi tulla lähestyvälle liikenteelle yllätyksenä suurien ajonopeuksien vuoksi. Siksi kannattaa varoittaa takaa tulevia tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.
  • Hätävilkkua saa käyttää myös taajamassa, jos haluat varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta. Voit myös antaa hälytysajoneuvolle tietä, jos pystyt ajamaan sivukadulle, pysäköintipaikalle tai linja-autopysäkille.
  • Pysäytetyssä tai pysäköidyssä ajoneuvossa saa käyttää suuntavalojen hätävilkkukytkentää, jos ajoneuvo on onnettomuuden, vaurion tai muun pakottavan syyn johdosta jouduttu pysäyttämään sellaiseen paikkaan, jossa se voi aiheuttaa erityistä vaaraa muulle liikenteelle. Hätävilkkua pitää käyttää esimerkiksi silloin, jos ajoneuvo on vian vuoksi jouduttu pysäyttämään moottoritien pientareelle tai etuajo-oikeutetulla tiellä ajoradalle.
  • Hätävilkkukytkentää saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa varoittamaan muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta, kuten tiellä poukkoilevasta hirvestä tai lähestyvästä liikenneonnettomuudesta.

Teksti: Manu Tuppurainen Lähde: Liikenneturva, Poliisi

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat