6.5.2023

Yksi Tallinnan-laiva vähemmän – Tallink Star lähti Irlannin-komennukselle, joka saattaa muuttua pysyväksi

Uuden laivan myötä kolmannen pyörän rooliin joutuneelle M/S Starille löytyi operaattori Irlannista. Vuokrasopimus käsittää osto-option, joten on mahdollista, että nyt M/S Oscar Wildena tunnettava Star jätti synnyinsijansa lopullisesti.

Virolaisvarustamo Tallink vastaanotti joulukuussa erittäin vilkkaasti liikennöidylle Helsinki - Tallinna -reitille täysin uuden laivan, M/S MyStarin. Yhdessä sisarensa M/S Megastarin kanssa MyStar sopii reitin tarpeisiin erittäin hyvin.

MyStar tuli reitille vuonna 2007 valmistuneen Starin paikalle. Alun perin Starin parina oli Italiasta hankittu Superstar, joka palasi Välimerelle Megastarin valmistumisen myötä vuonna 2017.

Megastarin vikaantumisen vuoksi MyStar ja Star oli harvinaisella tavalla mahdollista kuvata yhtä aikaa Helsingissä perjantaina 24. maaliskuuta 2023.

Kolmenkaan laivan pyörittäminen Helsingin ja Tallinnan välillä ei näyttänyt olleen mahdottomuus, sillä Tallink ylläpiti järjestelyä noin neljän kuukauden ajan. Varustamo on kuitenkin kertonut tutkineensa erilaisia vaihtoehtoja Starin jatkon varalle.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mahdollisesti pysyvällä reissulla

Tallink solmi 20 kuukautta käsittävän vuokrasopimuksen Starista Irlantilaisen Irish Continental Groupin kanssa. Optiona vuokrasopimusta on mahdollista jatkaa 2 + 2 vuodella, ja Irish Continentalin on myös mahdollista ostaa laiva itselleen sopimuksen puitteissa. Brittein saarilla alus tulee liikennöimään Irlanninmerellä, Irlannin ja Ison-Britannian välillä.

Laivojen vuokraus on Tallinkin mukaan pysyvä osa sen liiketoimintaa, eikä Star ole tästä suinkaan ainoa esimerkki. Star vuokrattiin Irlantiin bareboat-charterina eli ilman miehistöä.

Starin paluu on siis vähintäänkin epävarmaa, ja vaikka se ennemmin tai myöhemmin (pisin mahdollinen vuokrasopimus 5 vuotta ja 10 kuukautta) palaisikin Tallinkin väreihin, sijoituspaikka ei välttämättä olisi sama. Oletettavissa on myös, että mahdollisen paluun jälkeen Tallink uudistaisi Starin uusimman Shuttle-brändi-ilmeensä mukaiseksi. Star on pukeutunut hyvin rauhalliseen vaaleanvihreään värikuosiin alusta alkaen.

Tunnetaan nimellä Oscar Wilde

Aluksia tunnistavan ja jäljittävän AIS-järjestelmän mukaan Star on tämän jutun julkaisuhetkellä Tallinnan satamassa. Aluksen lippuvaltio on vaihdettu Virosta Kyprokselle ja nimeksi on valikoitunut kuuluisan irlantilaisen runoilijan ja näytelmäkirjailijan mukaan M/S Oscar Wilde. Vuokrasopimus on astunut voimaan 5. toukokuuta, ja alus lähtee todennäköisesti pian kohti brittein saaria.

Helsingistä Star lähti viimeisen kerran matkaan vappupäivänä 1. toukokuuta. Näin alus jätti synnyinsijansa, sillä se on rakennettu Helsingin telakalla, vain muutaman sadan metrin päässä Länsiterminaali 2:sta.

Lähde: Tallink Teksti ja kuvat: Benjamin Helander

Luetuimmat