11.7.2021

Yli kolmannes harkitsee sähkö- tai hybridiauton hankintaa

Kyselytutkimuksen mukaan sähköautojen yleistymistä estävät korkeaksi mielletty hankintahinta ja heikoksi koettu latausinfrastruktuuri.

Suomessa yli kolmannes vastaajista pitää todennäköisenä, että harkitsee seuraavaksi sähkö- tai hybridiauton hankintaa. Tuoreen kyselytutkimuksen mukaan suuresta kiinnostuksesta huolimatta sähköautojen yleistymistä estävät korkeaksi mielletty hankintahinta ja heikoksi koettu latausinfrastruktuuri.

Akkuhallintaratkaisuihin ja sähköautojen latauslaitteisiin erikoistunut CTEK-yritys teetti kesäkuussa kuluttajakyselyn, josta käy ilmi, että yli kolmannes vastaajista (38,3 %) pitää erittäin todennäköisenä tai todennäköisenä, että heidän seuraavaksi hankkimansa auto olisi sähkö- tai hybridiauto.

Suomalaisista vastaajista vain noin 2 prosentilla on käytössään sähköauto. Tulos on sikäli linjassa tilastojen kanssa, sillä sähköautojen osuus autokannasta viime vuonna oli noin 1,6 prosenttia.

Yli puolet kyselyyn vastaajista kokee sähkö- ja hybridiautojen hinnan merkittävimmäksi esteeksi hankinnalle. Ruotsissa toisessa kyselytutkimuksessa vastaava luku on ollut 42 %.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kotilataus toivottua

Sähköauton lataamisen järjestelyt omassa arjessa mietityttävät monia. Kotilataus on useimmille se toivotuin ja miellyttävin vaihtoehto.

–  Yli puolet suomalaisista on sitä mieltä, että he lataisivat todennäköisesti sähköautoa kotonaan. 38,1 % vastaajista haluaa käyttää omaa latauspistettä ja noin joka neljäs on valmis hyödyntämään taloyhtiön yhteiskäytössä olevaa ratkaisua, CTEKin myyntipäällikkö Pasi Ahola taustoittaa kyselyn tuloksia.

Aholan kertoman mukaan kyselyssä joka neljäs vastaaja kertoo, että ei ole hankkinut vielä sähkö- tai hybridiautoa koska kotiympäristössä ei ole latausmahdollisuutta.

Ruotsista saadut toisesta kyselystä saadut tulokset ovat samoilla linjoilla. Ruotsissa yli puolet vastaajista (57 %) kertoo mieluiten lataavansa autonsa kotona omassa latauspisteessään. Lähes joka kolmannella ei ole kotona omia latausvälineitä, vaan autot ladataan huoltoasemien ja työpaikkojen latauspisteillä.

Se toimintamatka

Suomessa vastaajista joka neljäs kokee oston esteeksi myös sähköautojen lyhyeksi mielletyn toimintamatkan. Kun kuluttajilta kysyttiin, mikä yksittäinen syy saisi heidät todennäköisesti hankkimaan sähkö- tai hybridiauton, joka viides mainitsee toimintamatkan kehittymisen nykyistä pidemmäksi. Toiseksi merkittävämmäksi nousee hankintakustannusten aleneminen polttomoottoriautojen tasolle.

Yhteiskunnan tukitoimet kiinnostavat, sillä suomalaisista vastaajista 14,1 % toivoo, että valtio tukisi sähköauton hankintaa.

Näin sähköautoasenteita tutkittiin

Kyselytutkimuksen teki Syno International CTEKin tilaamana 4.–7.6.2021. Digitaaliseen kyselyyn vastasi 1 010 henkilöä ympäri Suomea. Vastaajien ikähaarukka oli 18–80-vuotta.

Ruotsia koskevat tulokset ovat kyselystä, jonka toteutti YouGov Ruotsissa, Isossa-Britanniassa, Saksassa, Alankomaissa ja Norjassa. Ruotsissa vastaajia oli yhteensä 2 032. Tämä kysely tehtiin helmikuussa ja maaliskuussa 2021.

Teksti: Marko Jokela Kuva: Moottorin arkisto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat