22.4.2025

Koeajo: Dacia Bigster – enemmän autoa, enemmän järkeä

Kuva Aake Kinnunen
Dacia Bigster

Dacia Bigster on uusi aluevaltaus merkille, mutta huolellinen valmistautuminen ja suositun Dusterin pohja antavat hyvät lähtökohdat menestykseen myös isommilla vesillä.

Romanialaisella Dacialla menee hyvin. Sandero on Euroopan myydyin auto vähän väliä ja uusi Duster on otettu vastaan avosylin. 2021 alussa esitellyn Renaulution-suunnitelman mukaisesti Dacia sai myös hiukan vapaammat kädet tehdä asioita osana Renaultin imperiumia. Tämän vapauden myötä merkki sai lähteä kilpailemaan myös C-segmentin katumaastureissa. Lopputuloksena syntyi Dacia Bigster, joka on merkilleen enemmän kuin iso Duster. 

Dacia Bigster

Sukulaisuus Dusteriin on kuitenkin ilmeistä, mitä ei voi pitää huonona asiana. Yhtä aikaa suunniteltu katumaasturikaksikko henkii Dacian uutta muotokieltä, jossa terävät ja jäntevämmät linjat ovat korvanneet takavuosien säästöpyöreyden. 4,57 metriä pitkä Bigster on 23 senttiä Dusteria pidempi. Akselivälissä ero on pienempi, noin viitisen senttiä. Kun Bigster on myös viitisen senttimetriä Dusteria korkeampi, antaa Bigster todellisen isoveljen vaikutelman. Mielenkiintoisesti autojen leveys on lähes identtinen. 

Dacia Bigster

Muhkeista mitoistaan huolimatta Dacia Bigster on saatavissa ainoastaan viisipaikkaisena. Seitsemänpaikkaisen vaatimat muutokset olisivat merkinneet kompromisseja Bigsterin designiin. Lisäksi Dacian mukaan C-segmentin katumaasturimarkkinoilla seitsemänpaikkaisen hankkijat ovat melko pieni ostajaryhmä (alle 10%) ja toisaalta merkki halusi jättää selkeän tilan Joggerille.

Dacia Bigster

Kaksivärisyys ja lasinen panoraamakatto avattavalla kattoluukulla ovat Dacian uutuuksia. Kaksivärisyyden taustalla on muotoilija Romain Gauvinin mukaan uusi maalausrobotti, jonka ansiosta kaksivärinen auto voidaan tehdä samassa ajassa kuin yksivärinen. Tämä ratkaisu sopii tuotantokeskeiselle Dacialle. 

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tilattua mukavuutta

Dacia on tehnyt paljon markkinatutkimusta Bigsteriä varten, sillä merkki ei halua lähteä soitellen sotaan uusille markkinoille. Vaikka osa ostajista varmasti tulee Dusterin kanssa samasta ryhmästä, uskotaan Dacialla Bigsterin kykyyn tehdä merkkivalloituksia. 

Dacia Bigster

Uusi markkinalokero merkitsee isompien tilojen lisäksi uusia varusteita. Monet niistä ovat arkipäivää markkinoilla, mutta Dacialle luvassa on uutuusvarusteita. Esimerkiksi mukautuva vakionopeudensäädin ja kaukovaloavustin nähdään nyt ensimmäistä kertaa merkin valikoimassa. Sama koskee sähkökäyttöistä takaluukkua. Kaksialueinen ilmastointikin on uutta Dusteriin nähden. 

Hyvät ja huonot puolet

  • Tilat
  • Ominaisuudet
  • Keskittyminen oleelliseen
  • Alustan toiminta saumoissa
  • Automaattinelivedon odottelu

Myös etuistuimilla on uutta, sillä Journey-varustelussa apukuljettajakin saa ristiseläntuen säädön ja kuljettajan istuin on osittain sähkösäädöillä. Muuten tunnelma on hyvin sama kuin Dusterissa. Kojelaudan keskellä on 10,1-tuumainen kosketusnäyttö, jonka käyttö on hiukan kankeaa, mutta onneksi järjestelmä tukee älypuhelinpeilausta mukisematta. Keskitunneli lokeroineen on tosin tuotu korkeammalle kuin Dusterissa ja keskilokero on nyt jäähdytetty. Lisäksi Bigster saa melkein aina suuremman 10-tuumaisen mittaristonäytön.

Takaistuimilla pääntilaa on loistavasti panoraamakatosta huolimatta. Jalkatilaa on hyvin reunapaikoilla ja istumakorkeus on hyvä. Keskipaikan onneksi lattia on tasainen, mutta taaksepäin suunnattu keskitunnelin pääty nipistää sääritilasta. Niinpä valmiiksi ahtaaksi jäävään koloon laittaa mielellään esimerkiksi juomatelineen. Dusterin tavoin Bigsterissä on lukuisia YouClip-nastoja, joihin voi kiinnittää kaikkea älypuhelinpidikkeistä taskulamppuihin. Tehdas on aktiivisesti etsimässä uusia YouClip-ideoita ja 3D-tulostamisen mahdollisuuksiakaan ei kannata unohtaa.

Tavaratilaa on 612 litraa koeajetussa hybridimallissa. Takaistuimet voi kaataa 40/20/40-jaolla ja kaikkiaan tavaraa mahtuu komeat 1 912 litraa. Etuvetoisessa kevythybridissä tilaa jää kuutisenkymmentä litraa hybridiä enemmän, nelivedossa lähes saman verran vähemmän. Dacialla on myös älypuhelinsovellus, jonka avulla tavaratilan lastaamisen voi suunnitella ennalta.

Sähköavulla

Dacia Bigster saapuu markkinoille kolmella voimalinjavaihtoehdolla. 1,2-litraisen kolmisylinterisen kevythybridin parina on aina manuaalivaihteisto. Etuvedon yhteydessä tehoa on 103 kW (140 hv), nelivedon yhteydessä Dusterin tapaan 96 kW (130 hv). 

Dacia Bigster

Dacialla odotetaan täyshybridivoimalinjan olevan Bigster-asiakkaiden suosikki. 1,8-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin ja kahden sähkömoottorin yhdistelmä toimii Joggerin, Dusterin ja Renaultin E-techien tapaan, mutta teholukemat ovat nyt 115 kW (155 hv) uuden polttomoottorin ansiosta. Monitilavaihteisto näyttäytyy kuljettajalle tavallisena automaattina, eikä lataamisesta tarvitse huolehtia. 

Maavaraa on etuvedoissa 220 mm tyhjänä, 194 mm kuormattuna. Lähestymiskulma on 24°, jättökulma 25° ja ramppikulma 21°. Nelivetomallissa maavaraa on millin vähemmän, minkä lisäksi jättökulmaa on hiukan enemmän, ramppikulmaa vastaavasti lähes asteen verran vähemmän. 

Dacia Bigster

Dacialta kerrotaan, että myöhemmin Bigsterin ja Dusterin mallistoon liittyy automaattivaihteinen nelivetoversio, jossa taka-akselin veto on toteutettu sähkömoottorilla erotuksena nykyisestä mekaanisesta nelivedosta. 

Kuljettajalle täyshybridi on helppo ajettava ja sen voimavarat riittävät, vaikka Bigsterissä olisi hiukan kuormaakin. Myös alle viiden litran painunut kulutus sekalaisessa ja vauhdikkaassa ajossa Etelä-Ranskassa on hyvä osoitus siitä, miksi täyshybridi löytänee ostajia Bigsterin tapauksessa. 

Bigsterin ajokäytöksessä on paljon samaa Dusterin kanssa. Pehmeähkö alusta ei erityisemmin pidä terävistä reunoista epätasaisuuksissa, mutta pyöreämmät töyssyt ja muodot käsitellään mukavasti. Hyvät joustovarat auttavat tässä. 

Dacia Bigster

Sileällä tiestöllä rengasmelun kommentointi on hyödytöntä, mutta Bigsterissä tuulen suhinat nousevat rooliin 80 km/h yläpuolella samaan tapaan kuin Dusterissa 100 km/h:ssa. Dacia on kiinnittänyt huomiota Bigsterin äänieristykseen esimerkiksi uudella akustisella tuulilasilla, paksummilla etusivulaseilla ja pyöränkaarien äänieristyksessä. Kovissa kiihdytyksissä polttomoottorista lähtevä tasainen pärinä on hetkittäin melko kuuluvaa, mutta kierrosluku asettuu nopeasti.

Kuljettajan ympäristöön kuuluu myös Dacian turvavarustetoteutus. Renaultilta lainattu My Safety -painike on ehkä markkinoiden paras ratkaisu, sillä siihen voi ohjelmoida omaksi profiiliksi kaikki piippaimet kerralla ja profiilin saa käyttöön painikkeen kaksoispainalluksella.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Raikas vaihtoehto

Dacia Bigster on merkille iso uutuus, sekä mitoissa että hengessä, sillä Euroopan suosituimpaan autosegmenttiin lähteminen on merkittävä haaste. Tehdas uskoo kuitenkin, että Dacian hintatietoinen tyyli valloittaa ostajia, joista monilla on mennyt hermo alati kohoaviin hintoihin tai loputtomaan tekniikkaan. Siihen nähden tavallinen perheauto, viisi paikkaa ja tavaratila, alle 29 000 euroa, on raikas tulokulma. Myös Bigsterin hybridivaihtoehdot jäävät alle 34 000 euron. 

Dacia Bigster

Suomessa suositun nelivedon osuus on mielenkiintoinen kysymys Bigsterin kohdalla. Ehkä on helpompi nähdä, että näppärän kokoinen Duster jatkaa nelivetolipunkantajana Dacian mallistossa, kun taas perhekäyttöön soveltuvampi Bigster panostaa mukavuusvarusteisiin. Tätä taustaa vasten ei ole vaikea uskoa, että suurjn osa Bigsterin ostajista tullee muualta kuin Dusterin ostajakunnasta.

Suomessa Dacia Bigsterin asiakastoimitusten arvioidaan alkavan kesän aikana ja ennakkomyynti on jo käynnissä.

Dacia Bigster Hybrid 155 Journey

HYBRIDI, etuveto

4-syl. bensiinimoottori 1 793 cm3

4+2 automaattivaihteisto

115 kW (155 hv), 172 Nm

WLTP-kulutus 4,8 l/100km

CO2-päästöt 107 g/km

Suorituskyky 0–100 km/h 9,8 s

huippunopeus 180 km/h

 

Mitat

Pituus 4 570 mm

Leveys 1 812 mm

Korkeus 1 711 mm

Akseliväli 2 702 mm

Tavaratila 612–1 912 l

Omamassa 1 487 kg

perävaunu 1 000 / 745 kg

 

Euro NCAP ei testattu

Takuu 3 v / 100 000 km

hybridiakku 8 v / 160 000 km

Hinta alkaen 33 399 €

koeajoauto 36 894 € (arvio)

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat