1.9.2018

5 vinkkiä savestukseen – karheus pois maalipinnasta

autonhoito puhdistussavi
Autonhoitokäyttöön tarkoitettu puhdistussavi irrottaa pinnasta epäpuhtauksia vielä huolellisen pesun jälkeen.

Autonhoitokäyttöön tarkoitetulla puhdistussavella saa ihmeitä aikaan. Jaamme 5 vinkkiä savestukseen tietoa ja taitoa syventämään.

Maalipintaan tarttunut lentoruoste, piki, pihka, kirvanjätökset sekä muu epäpuhtaus irtoaa autonhoitokäyttöön tarkoitetulla puhdistussavella. Lialle on yleensä myös kemiallinen puhdistuskeino, jota kannattaa aina suosia maalipinnan mikronaarmuuntumisen minimoimiseksi. Muutamaa vinkkiä savestukseen kaivataan kun pintaan jää tämänkin jälkeen vielä karheutta.

Moottorin autonhoitojuttusarjassa on jo aiemmin esitelty puhdistussavi ja sen käyttö. Se on suositeltavaa lukea johdantona tälle artikkelille erityisesti mikäli saven käyttö ei ole tuttua. 5 vinkkiä savestukseen syventää aiemman artikkelin asioita yksityiskohtiin.

Kumihanskojen erot

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kumihanska

Kumihanska on nerokas suojaväline useammassakin tehtävässä eikä sen tarve suinkaan rajoitu pelkästään autonhoitoon. Savea käytettäessä kumihanskasta on kaksi hyötyä.

Ensimmäisenä ja ilmeisempänä se estää käden kuivumisen veden ja savelle tarkoitetun liukasteen altistuksesta. Toisena se, ainakin allekirjoittaneen mielestä, parantaa otetta savesta. Jälkimmäinen saattaa säästää pitkän pennin estämällä savea lipsahtamasta maahan.

Ote

Oikea ote auttaa saven pysymistä mukana ja estää sormien kramppeja pitkässä juoksussa. Oma suosikkini on ote, jossa savi sijoitetaan kahden keskimmäisen sormen alle ja reunimmaiset sormet pysyvät tiukasti maalipintaa vasten. Näin savi on välissä, josta se ei pääse luiskahtamaan karkuun. Muitakin otteita toki on.

puhdistussavi

Kaksi palaa

Jo aiemmassa artikkelissa mainitsimme ohi mennen kahden savipalan käyttämisen, mutta sen tärkeyttä ei varmasti painotettu riittävästi. Kaksi pientä palaa on hyvä siksi, että palan tippuessa maahan ei roskiin tarvitse laittaa suurta määrää savea. Näin menetys on mahdollisimman pieni. Kaksi palaa savea ämpärissä mahdollistaa saven vaihtamisen riittävän usein, jotta käytössä on aina notkea ja puhdas saven puoli.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Lämmin vesi

Edellä neuvoimme ottamaan käyttöön kaksi palaa ämpäriin. Näin savea voi vaihtaa toiseen aina pienen alueen välein. Todellisen hyödyn tästä saa irti vasta kun ämpärissä on lämmintä vettä, joka pitää saven lämpimänä ja pehmeänä. Tällöin savesta on helpompi taitella puhdasta puolta ja samalla se on hellempi maalipinnalle. Erityisesti viileässä työskennellessä tästä on valtaisa apu.

autonhoito ja vinkkiä savestukseen

Paine pois

Tavallista auton savestusta tehdessä maalipinta halutaan puhtaaksi hellävaraisesti, jotta mikroonarmua syntyisi mahdollisimman vähän. Tällöin on todella tärkeää antaa saven ja likapartikkelin välisen kitkan työskennellä. Savipalaa ei siis kannata painaa maalipintaa vasten – se jääköön hurjempiin hommiin, jossa maalipinta korjataan joka tapauksessa vesihionnalla ja kiillotuksella heti puhdistuksen perään.

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat