Audi e-tron

Ajoneuvot Esittely Uutinen 18.9.2018

Vihdoin täällä: Audi E-tron – Saksan toinenkin sähkö-SUV saapui

Saksalaisten hyökkäys premium-luokan sähköautorintamalle jatkuu. Mercedes-Benz ehti ensin omalla EQC-mallillaan, ja nyt on Audin oman sähköisen katumaasturin E-tronin vuoro.

On oikeastaan huvittavaa, miten vuosia odotettujen saksalaisten premium-sähköautojen esittelyajankohdissa puhutaan lopulta päivien tarkkuudesta. Audi E-tron, ingolstadtilaisten pelinavaus sähköautojen maailmaan, piti alun perin julkistaa jo elokuun 30. päivänä, siis viikkoa ennen Mercedes-Benzin vastaavaa mallia EQC:tä.

Tuo Brysseliin kaavailtu esittelytilaisuus kuitenkin lopulta peruttiin ja siirrettiin Yhdysvaltoihin – osuvalle maaperälle Kalifornian San Franciscoon, koko nykyisen sähköautobuumin aloittaneen Teslan kotikonnuille.

Audi e-tron

E-tronin esittelytilaisuus on kaiken kaikkiaan massiivinen – paikalla on arvioiden mukaan 1 600 mediaan, auton tulevaan asiakaskuntaan sekä valmistajan ja myyntiverkoston piiriin kuuluvaa henkilöä. Kaikesta huokui, että nyt ei oltu ihan tavallisen autouutuuden ensiesiintymisen ovella.

Tutun näköinen ja uusi

Parin viikon lykkäys lanseerauksessa ei loppujen lopuksi merkitse yhtään mitään, sillä kyseessä on Audin osalta satsaus pitkälle tulevaisuuteen. E-tronia seuraa monta muutakin paikallisesti päästötöntä autoa – tarkoitus on, että mallisto kattaa vuonna 2025 yli 10 sähköautoa.

Audi ei pakkaa omaa sähköautomallistoansa erityisen alabrändin alle Mercedeksen EQ:n tapaan, vaan auto esiintyy simppelisti Audina – ja vieläpä mallinimellä, jota on käytetty muun muassa valmistajan aiemmissa lataushybridimalleissa.

Audi e-tron

E-tron nähtiin konseptina jo vuonna 2015, ja naamioituja, valmiimpia autoja on näkynyt Audin pressikuvissa jo hyvän aikaa. Nyt esitelty lopullinen tuotantoversio noudattelee noista saatuja ennakkokäsityksiä.

Mutta vaikka E-tron näyttää jo olemassa olevilta Audin malleilta, paketti on koko lailla uutta suunnittelua. Niin pohjalevy kuin korirakennekin on luotu juuri sähköautoa varten, joskin erinäisiä komponentteja on lainailtu sieltä täältä VW-konsernin tuotteista.

Audi e-tron

Muodoiltaan ja myös mittasuhteiltaan E-tron on lähinnä Audi Q8:aa, mutta sähköauto on vielä sitäkin matalampi. 4,9-metrisen auton konsepti on hyödynnetty tavaratiloissa, sillä syvän 600-litraisen takakontin ohella käytössä on 60-litrainen etutavaratila. Sen edessä oleva keulamaski on taas yksi versio Audin nykyisestä SUV-muodista.

Audi e-tron

Akusto on pakattu levyksi akselien väliin, joten pohjasta on saatu aerodynaamisesti täysin tasainen. Ilmanvastusta alentaa osaltaan myös (lähes) maailmanuutuus, lisävarusteena saatavat virtuaaliset sivupeilit.

Tavallisia peilejä selvästi sirompina ne puhkovat ilmaa sulavammin, ja takana tulevaa liikennettä voi tarkkailla ovipaneeleihin upotetuista näytöistä, jotka toistavat peileihin sijoitettujen kameroiden näkymät.

Audi e-tron

Pidemmälle ja nopeammin

Kilpailu Mercedeksen EQC:n kanssa tulee tietysti olemaan kovaa, joten näiden kahden sähköauton numeroarvoeroilla on ainakin imagoa kohottavaa merkitystä.

E-tronin toimintamatkaksi luvataan WLTP-normilla yli 400 kilometriä eli samat mitä Mercedes uskoo EQC:n saavuttavan, mutta Audissa käytetään isompaa, 95 kilowattitunnin akkua kilpailijan 80 kilowattitunnin sijaan.

Audi e-tron

Latausnopeudessakin Audi on edellä, sillä E-Tronia voidaan ennätysmäisellä jopa 150 kilowatin teholla, kun EQC:ssä vastaava lukema on maksimissaan 110 kilowattia. Etenkin tulevaisuudessa, kun nykyistä nopeammat latausasemat yleistyvät, Audin akut täyttyvät siis lyhyemmässä ajassa.

Teslamaista tykitystä

Premium-luokan sähköauto ei voi olla laiska. E-tronissakin eteen ja taakse sijoitetut sähkömoottorit tuottavat 265 kilowatin (360 hv) yhteistehon, joka kasvaa vaihteiston S-asentoon siirryttäessä vielä 300 kilowattiin (408 hv).

Näillä eväillä sähköauto sinkoaa nollasta sataan parhaimmillaan 5,7 sekunnissa, ja huippunopeus on rajoitettu lukemaan 200 km/h – kuin viittauksena Mercedes-Benz EQC:n 180 km/h maksiminopeudelle.

Audi e-tron

Yhdessä etu- ja taka-akselien sähkömoottorit muodostavat nelivedon, jota Audin edustaja kehuu ”parhaaksi Quattro-nelivedoksi ikinä”. Tämä, kuten uuden sähköhydraulisen jarrujärjestelmän luoma poljintuntuma, jäävät loppuvuodesta suoritettavien lehdistökoeajojen aiheiksi.

Omansa voi jo tilata

E-tronin tuotanto starttasi syyskuun kolmantena päivänä, ja autoa on voitu ennakkotilata Suomessakin jo kesäkuusta lähtien. Ensimmäiset autot saapuvat asiakkaidensa käsiin ensi vuoden alkupuolella.

Audi e-tron

Teksti: Jussi Saarinen Kuvat: Audi

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Audi

Kaikki koeajot

Uusimmat