Ajoneuvot | Uutinen | 1.12.2019

Audi kasvattaa E-tron sähköauton toimintamatkaa vaihtamatta akkua – miten se on mahdollista?

Audi hienosäätää E-tron sähköautoaan yhä taloudellisemmaksi.

Jaa artikkeli

Audi E-tron Sportbackin julkaisutiedotteessa ihmettelimme viistoperäversion kasvanutta akkukokoa: uuden koriversion akun käytettäväksi kapasiteetiksi kerrottiin 86,5 kilowattituntia, kun aiemmin E-tronille on ilmoitettu 83 kilowattitunnin akkukapasiteetti.

Tässä kohtaa kyse on akun kapasiteetista, jonka auto antaa kuljettajan käyttöön. Teoreettiselta kapasiteetiltaan E-tronin akku on aina ollut 95 kilowattituntinen – Audi siis on pienentänyt akkuun jäävää puskuria. Sitä tarvitaan, sillä litiumakut ikääntyvät eniten, kun niitä käytetään joko aivan tyhjäksi tai täydeksi.

Akku on viestintähaaste

Kaikki valmistajat jättävät akkuun puskuria huolettoman käytön takaamiseksi, mutta valitettavasti valmistajien asiakkaille viestittävä kapasiteetti vaihtelee: osa kertoo suoraan kuljettajan käytössä olevan kapasiteetin, osa taas kertoo sen suuremman ja komeamman teoreettisen lukeman. Valitettavasti osa merkeistä ei edes kerro, kummasta lukemasta on kyse.

Audi E-tron 55 quattro

Harvoin kahden lukeman ero on kuitenkaan ollut niin suuri, kuin Audi E-tronissa alun perin oli – todennäköisesti suurella turvapuskurilla saksalaisvalmistaja vain haluaa varmistaa akun oikean toiminnan, etenkin E-tronin huippunopeaa pikalatausta käytettäessä.

Pihimmät jarrut

Uusi akunkäyttöstrategia saapui sopivasti uuden E-tron Sportback -mallin myötä, mutta päivitys tehtiin myös alkuperäiseen pystyperäiseen E-tron-malliin.

Samassa yhteydessä auton energiatehokkuutta parannettiin kehitetyllä jarrujärjestelmällä. Audi kertoo onnistuneensa vähentämään jarruista tulevaa ajovastusta, joka johtuu levyjarrun rakenteelle tyypillisestä hienoisesta hankaamisesta.

Pientä säätöä kaikkialla

Lisäksi Audi kertoo tehneensä hienosäätöä sähkömoottorien ohjaukseen. Auto etenee normaaliajossa takavedolla, ja etuakselin induktiosähkömoottori on valmistajan mukaan ”lähes täysin irrotettu” sähköjärjestelmälstä. Toki tilanteen vaatiessa nelivetoa kumpikin sähkömoottori on välittömästi valmiina.

Hienosäätöä on tehty myös jäähdytysjärjestelmään: Audi kertoo vähentäneensä jäähdytysnestevirtaa säästääkseen pumppausenergiaa, kuitenkaan heikentämättä jäähdytystehoa.

Audi E-tron 55 quattro

Myös auton regeneratiiviseen jarrutukseen on tehty muutoksia: valmistajan mukaan kolmen jarrutustehon eroja on kasvatettu, jotta voimakkainta on saatu lähemmäs ”yhdellä polkimella ajoa”.

Audi kertoo muutosten kasvattavan E-tron 55 quattro -mallien toimintamatkaa 25 kilometriä WLTP-syklillä. Se tarkoittaa pystyperäisellä korilla 436 kilometrin toimintamatkaa.

Valmistaja ei kuitenkaan kerro, voidaanko ohjelmistopohjaiset muutokset tehdä takautuvasti jo valmistettuihin E-tron -yksilöihin.

Edullisempi versio tulossa

Lisäksi mallista on tulossa myyntiin E-tron 50 quattro, jossa hupputeho on laskenut 312 hevosvoimaan ja akun käytettävä kapasiteetti on 64,7 kilowattituntia. Pienemmän akun kerrotaan olevan peräti 120 kiloa kevyempi kuin 55-mallissa. Audi kertoo E-tron 50 quattron WLTP-toimintamatkaksi 347 kilometriä.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen, lähde: Audi

Jaa artikkeli

Keskustelu