Ajoneuvot 11.2.2017
Edustuskyytiä 1920-luvulta – nämä veneet veivät presidentit vesille
Kultaranta I ja II ovat edustusveneitä, jotka tarjosivat kyytiä satavuotiaan maan ensimmäisille presidenteille. Näissä veneissä näkyy myös suomalainen veneenrakennustaito ja entisöintiosaaminen.
Vene 17 Båt -messujen tarjonta täyttää Helsingin Messukeskuksen kymmenen päivän ajan. Vene- ja tarvikepuolen uuuksien ja viimeisimpien villitysten rinnalla tapahtuman suojissa on kuultavissa myös historian siipien havinaa. Suurimman näyttelyhallin takakulmassa esillä on venekaksikko, jota ei ole syytä ohittaa.
Kultaranta I ja Kultaranta II veneiden juuret juontavat aina 1920-luvulle saakka. Nyt satavuotias Suomi oli tuolloin itsenäisenä valtiona tuore, mutta edustustyylin päälle ymmärrettiin jo silloin. Maan presidentin viettäessä kesäkaudella aikaa Naantalin Kultarannassa, oli valtionpäämiehen vieraineen päästävä myös vesille.
Vesille oli lähdettävä myös siitä syystä, että saaressa sijaitsevaan kesäpaikkaan ei ollut tuohon aikaan vielä tieyhteyttä.
Yhteysalukseksi ja edustustehtäviä varten hankittiin vene. Eikä mitään markettimallia, vaan tilauksesta toiveiden mukaan Suomessa tehty.
Vene 17 Båt -näyttelyssä esillä olevia veneitä ovat käyttäneet näyttelytietojen mukaan Suomen ensimmäisistä presidenteistä Kaarlo Juho Ståhlberg, Lauri Kristian Relander, Pehr Evind Svinhufvud ja Kyösti Kallio.
Kultaranta -nimeä kantaneita edustus ja huvialuksia on tähän mennessä laskettu edustusvesille kaikkiaan kahdeksan. Niistä tuorein on Kultaranta VIII, joka luovutettiin vuonna 2008 presidentti Tarja Halosen käyttöön. Matkan varrella edustusveneille on sattunut ja tapahtunut. Niistä kaksi tuhoutui Kultarannan venevajan tulipalossa.
Kultaranta I – tästä alkoi edustusveneily Suomessa
Kultaranta I on nimensä mukaisesti maan edustusveneistä ensimmäinen. Se tilattiin turkulaiselta Oy Andrée & Rosenqvist Ab:ltä vuonna 1921. Andros 22 -veneen patarautaa ja alumiinia oleva nelitahtinen moottori on saman yrityksen valmistama.
Nyt näyttävään kuntoon saatettu vene oli viimeksi vesillä Velkualla ja löytyi muutama vuosi sitten rantavajasta. Vuodet ja kova käyttö olivat tehneet tehtävänsä ja vene oli varsin heikossa kunnossa. Löytö oli osin yllätys, sillä historiallisesti merkittävän veneen olemassaolosta ei pidetty suurempaa meteliä.
Veneen kattavasta entisöinnistä on kiittäminen nykyistä omistajaa Ismo Postareffiä.
Virkavuosiensa jälkeen vene oli kokenut melkoisia muutoksia ja muun muassa alkuperäinen potkurikin oli hukassa. Kuin ihmeen kaupalla tämäkin arvo-osa löytyi ja pääsi takaisin alkuperäiselle paikalleen.
Historiallisesti merkittävän veneen kunnostustyö vei noin kaksi vuotta ja jälki on upeaa katseltavaa. Vesille tätä menopeliä ei kuitenkaan enää tulla laskemaan.
Kultaranta I -veneen vaiheista ja entisöinnistä on kertonyt muun muassa Kippari-lehti tuoreimmassa messunumerossaan 2/2017.
Kultaranta II – edustusveneilyn seruaava sukupolvi
Kultaranta II on puolestaan porvoolaisen Borgå Båtvarvin vuonna 1929 toteuttama vene. Kymmenelle mitoitettu vene on edeltäjäänsä suurempi. Tilausta tehtäessä kiinnitettiin myös huomiota käytännöllisyyteen. Presidentinkanslian tilauksen yhteydessä toimittamia ohjeita kuvaillaan ”pikkutarkoiksi”.
Veneen materiaaleina on käytetty muun muassa mahonkia, terästä, tammea ja kuusta. Pituutta sillä on yhdeksän metriä ja leveyttäkin lähes kaksi metriä.
Merkikelpoisuuden kohentamiseksi veneen pohja on yhdistelmä v-muotoa ja pyöreyttä. Istuintyynyjen verhoilu on puhvelinnahkaa ja verhot samettia.
Erikoisin lisävaruste lienee sähköllä toimiva sikarinsytytin. Epäilemättä edistyksellinen varuste jo aikanaan. Myös veneen valot toimivat sähköllä. Ensimmäisen moottorin kerrotaan olleen kuusisylinterinen Schripps F-6 Junior Gold Cup. Nykyinen on Fordin V8.
Tämän veneen kerrotaan tarjonneen kyytiä myös presidentti Urho Kaleva Kekkoselle.
Nykyiseen kuntoon Kultaranta II:n on kunnostanut porvoolainen Nils Anderssonin veistämö Sanoma-konsernin edesmenneen suuromistajan, ministeri Aatos Erkon tilauksesta. Vene kuuluu nykyään Suomen Merimuseon Kotkan kokoelmiin.
Ensi kesänä nämä edustusveneet saavat seurakseen Kultaranta VII:n Merikeskus Forum Marinumiin Turkuun. Myös muista presidenttien virallisista veneistä on luvassa näyttelymateriaalia.
Vene 17 Båt -messut järjestetään Helsingin Messukeskuksessa 10.-19.2.
Teksti ja kuvat: Antti Hentinen
Lisää Vene17 messutarjonnasta:
- Vene17: Messujen suurin vene – jättimalli Nord Star 47 SCY
- Vene17: Euroopan paras perhevene – Sargo 33
- Maailman tehokkain sarjavalmisteinen perämoottori – 2.6 litraa ja 400 hevosvoimaa
- Vene17: Kymmenmetrinen Buster Phantom – tilaa kahdelletoista
- Vene17: Jalka lisää – Grandezza 28 DC
- Vene17: Mullistava muotoilu – Aquador 35 AQ
- Edustuskyytiä 1920-luvulta – nämä veneet veivät presidentit vesille
- Vene17: Merten Land Rover – Targa 30.1
- Hyviä uutisia venealalta – vienti vetää ja kotimainen myynti pitää pintansa