Esipesuaineen vaahdon koostumus

Ajoneuvot Autonhoito 29.9.2018

Esipesuaineen vaahdon koostumus – vaahdolla on väliä

Esipesuaineen vaahdon koostumus on tärkeä asia painepesuriin liitettävää vaahdotinta käytettäessä. Kerromme mitä pitää huomioida ja miksi.

Esipesu on auton pesemisessä kaikkein tärkein vaihe. Tämän olemme jo Moottorin autonhoitojuttusarjassa käsitelleet. Esipesuaineen vaahdon koostumus on tällä kertaa aiheeseen syventymisen kohteena.

Myös pesuainevaahdotin, eli foam lance, on jo esitelty juttusarjassa aiemmin. Sitä käytettäessä nousee kaksi asiaa pinnalle. Ensimmäinen on esipesuaineen vaahdon koostumus ja siihen vaikuttaminen. Toinen on esipesuaineen valinta, joka on äärimmäisen tärkeä mitä tahansa esipesuaineen levitysvälinettä käytettäessä.

Vaahto tarttuu

Vaahdon koostumuksessa paksumpi ei ole välttämättä parempi. Kerromme miltä vaahdon tulisi vaikuttaa.

Vaahdon koostumukseen vaikuttaa valittu pesuainevaahdotin, valittu pesuaine sekä tietenkin käytetty pesuaineen laimennussuhde. Kerromme kuitenkin mikä koostumuksessa on tärkeää, miksi se on tärkeää ja mihin pitäisi pyrkiä.

Esipesuaineen vaahdon koostumus

Pesuainevaahdottimen avulla auton maalipinnalle saadaan vaahdotettua esimerkiksi esipesuaine. Kahden erilaisen vaahdon koostumus saattaa kuitenkin poiketa merkittävästi toisistaan eikä vaahto ole itseisarvo.

Teoriassa itse vaahdolla ei ole juurikaan väliä kunhan pesuaine puhdistaa pintaa mahdollisimman hyvin. Sama koskee toki käsinpesuun käytettäviä autoshampoitakin. Käytäntö on esipesun kannalta kuitenkin toinen.

Vetinen vaahto

Liian vetinen vaahto valuu maalipinnalta välittömästi pois pintaa puhdistamatta, osin lyhyen vaikutusajan vuoksi.

Vaahdon koostumus ja ainesosat määrittävät vaikutusajan. Pidempään maalipinnalla vaikuttava vaahto ehtii liuottaa likaa pidempään. Vaikutusajan lisäksi pesuaineen puhdistavien aineiden teho vaikuttaa tietenkin pesutulokseen.

Tästä syystä vaahdon tulisi pysyä maalipinnalla pitkään, mutta toisaalta valua kuitenkin hyvin hitaasti pois likaa mukanaan kuljettaen. Vetinen vaahto valuu pois liian nopeasti. Vaahdon tulisi siis olla paksua, mutta ei myöskään liian ilmavaa.

Paksu vaahto

Vaahto ei saa myöskään olla liian paksua, sillä muuten se kerääntyy partavaahtomaiseksi ja lentää tuulen mukana pois pintaa puhdistamatta.

Kevyt ja höttöinen vaahto lentää nimittäin tuulen mukana pois pinnasta ennen kuin se on ehtinyt suorittaa tehtävänsä – eli liuottamaan lian irti. Tämänkaltainen partavaahtoa muistuttava liian paksu vaahto ei siis ole sekään hyvä.

Vaahdon säätäminen

Pesuainevaahdotin asettaa, yhdessä painepesurin kanssa, raamit saatavalle vaahdolle. Joillain vaahdottimilla ei saa millään riittävän paksua vaahtoa, joten siksi on suositeltavaa panostaa kerralla laadukkaaseen vaihtoehtoon. Oletamme tässä yhteydessä, että vaahdottimessa on pesuainemäärälle säädin.

Pesuainevaahdotin eli foam lance

Pesuainevaahdotin vaikuttaa aina vaahdon koostumukseen. Oletamme tässä jutussa, että käytössä on säädöllä varustettu vaahdotin.

Tällä säädöllä on kuitenkin tarkoitus hakea pesuainevalmistajan suosittelemaa laimennusta vastaava tilanne. Pesuainevalmistaja suosittelee kuitenkin usein laimennusta jonkinlaisen toleranssin sisään (esimerkiksi 2-5 %), jolloin tämän haarukan sisältä voi etsiä parhaiten toimivan vaahdon koostumuksen.

Painepulloon sopiva laimennus on helppo tehdä, mutta pesuainevaahdottimella ulos tulevan laimennussuhteen mittaaminen on selvästi hankalampaa. Tähänkin löytyy keinot. Pyrimme palaamaan niiden pariin omassa autonhoitojuttusarjan artikkelissa.

esipesuaineen vaahdon koostumus

Esipesuaineen halutaan tarraavan maalipintaan kiinni ja valuvan hyvin hitaasti pois likaa mukanaan kuljettaen.

Vaahdon koostumusta ei voi kuitenkaan muuttaa säätimellä kovin paljon. Runsaasti säätöä paksummalle käännettäessä laimennussuhde muuttuu liikaa eikä pesuaineliuos ole enää vahaturvallinen. Tällöin voi sanoa hyvästit vaivalla levitetylle maalipinnan suojatuotteelle.

Viimeinen vaikutuskeino on vaahdotettavan esipesuaineen vaihtaminen. Erilaiset esipesuaineet vaahdottuvat eri tavalla. Näistä voi suosia tuotetta, joka juuri omalla painepesurin ja vaahdottimen parilla tuottaa sopivan pitkään pinnalla pysyvän, mutta edelleen tasaisesti pintaa pitkin pois valuvan vaahdon.

Asialla ei kuitenkaan ole mitään merkitystä, mikäli esipesuaineen pesuteho ei ole paras mahdollinen. Loppupeleissä pesuteho on ainoa, jolla on merkitystä – vaahdon koostumus vain avittaa sen saavuttamisessa.

 

Teksti ja kuvat: Henri Posa

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat