29.3.2022

Hyundai Ioniq 5 käyttötestissä – talvi aiheuttaa temppuilua

Hyundai Ioniq 5 käyttötesti Lappi lumi talvi jää

Moottorin käyttötestissä oleva Hyundai Ioniq 5 on hoitanut roolinsa arkiautoilussa pääasiassa kiitettävästi. Kunnon talvessa tuli kuitenkin vastaan muutamia haasteita.

Kuten edellisessä käyttötestejä käsittelevässä jutussa totesimme, pidemmät käyttöjaksot tuovat autoista poikkeuksetta esille piirteitä, jotka lyhyissä koeajoissa jäävät huomaamatta. Hyundai Ioniq 5 on kerennyt kerätä jo hyvän määrän kilometrejä mittariin ja valtaosa matkasta on taittunut hienosti. Autolla käytiin alkuvuodesta jo kerran Lapissa, mutta kuvausreissun suuntautuessa pohjoiseen, oli mitä mainioin syy lähteä viettämään sähköautoilun arkea hieman pidemmäksi ajaksi kunnon talven keskelle.

Talviautoilussa sähköllä on ehdottomasti omat merkittävät vahvuutensa. Käyttömukavuuden kannalta merkittävin etu on auton nopea lämpeneminen kätevästi mobiilisovelluksen kautta. Lämmitysvastusten teho on ihan eri luokkaa polttoainekäyttöisiin lämmittimiin verrattuna, mikä takaa auton nopean lämpenemisen myös kovassa pakkasessa. Sähköauton “starttaaminen” ei myöskään tunnu yhtä brutaalilta operaatiolta, kuin polttomoottorin käynnistäminen. Ainakin insinöörihenkisen ihmisen on helpompi harrastaa talviautoilua sähköllä. Ja kun majoituksesta löytyy latausmahdollisuus, on ajelu kohteen läheisyydessä huoletonta.

Hyundai Ioniq 5 käyttötesti Lappi lumi talvi jää

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Suunnittelun puutetta?

Pidempi pätkä erilaisissa olosuhteissa toi esille myös heikkouksia auton talviominaisuuksissa. Menomatkalla lämpötila oli muutamia asteita pakkasella ja lunta satoi ajoittain varsin sakeasti. Suolatuilta teiltä lentävä loska ja taivaalta tuleva lumi pakkautuvat erittäin nopeasti auton pystysuorassa olevan mustan listan päälle. Ja tämän listan takaa löytyy muun muassa vakionopeudensäätimeen liittyvä tutka.

Ongelmasta selviää listan puhdistuksella, mutta kelistä johtuen tutka tippui menomatkalla aina muutaman kilometrin päästä pois käytöstä. Vaihtoehdoksi jäi toki edelleen nopeudenrajoittimen käyttö, mutta aktiivisen vakionopeudensäätimen tasoista mukavuutta tämä ratkaisu ei toki tarjoa.

Latausluukun kanssa on ollut pienoisia haasteita pienillä pakkaskeleillä ja näin oli jälleen tällä matkalla. Luukun aukeamisprosentti ulkopuolelta painamalla on jäänyt valitettavan alhaiseksi ja varmemmin latausluukku aukeaa avaimen kauko-ohjauksella. Ongelma on ollut yhdistettävissä kosteuteen, sillä tämä ongelma ei ole vaivannut etelässä kunnon pakkasilla eikä vaivannut myöskään Lapin lumilla.

Hyundai Ioniq 5 käyttötesti Lappi lumi talvi jää

Lumista arkea

Muutama päivä pakkaskeleissä sujui hienosti, mutta pari lumisempaa päivää toivat vastaan uusia yllätyksiä. Yksi näistä oli sähköisen takaluukun toiminta; lumisateen jälkeisenä aamuna kannattaa nimittäin odottaa luukun pysähtymistä ennen konttiin kurottamista. Säännöllisen epäsäännöllisesti luukku tulkitsee jotain jäävän väliin ja lähtee tulemaan alaspäin. Ainoaksi tällaiseksi tekijäksi keksimme luukun saumoihin ja saranoiden ympärille pakkautuneen lumen. Myös kurkistus keulaluukun alle paljastaa pienoisen yllätyksen. Koko etutila on varsin hyvin lumen valloittama. Onneksi keulan tavaratila on oman tiivistetyn luukun alla.

Erikoisimmaksi oireeksi talven toiselta Lapin reissulta jäi takapuskurin antureiden toimintahäiriö. Yhden lumisemman päivän päätteeksi muun muassa kuolleen kulman varoitin sekä risteävän liikenteen varoitukset tippuivat pois pelistä. Näiden häiriöilmoitus tuli esille joka kerta autoa käynnistettäessä noin kahden viikon aikana. Ilmoitukset poistuivat paluumatkalla etelään, kun lämpötila nousi nollan tuntumaan. Arvaukseksi oireiluun jäi lumen pakkautuminen vääriin paikkoihin.

Talvisten kokemusten päätteeksi ei voinut välttyä ajatukselta talvitestaamisen puutteesta. Etenkin lumen pakkautumisen aiheuttamat vaivat tuntuvat liian yksinkertaisilta ongelmilta Hyundain kokoiselle autonvalmistajalle. Ehkä mallin faceliftissä saadaan tiivisteitä pitämään saumat paremmin eristettyinä.

Teksti ja kuvat: Jari Saarentaus

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat