4.8.2022

Hyundain rallipomo: ”WRC-autojen hybriditekniikka on lisännyt polttoaineenkulutusta”

Rallin MM-sarja koki kaudelle 2022 yhden suurimmista uudistuksistaan vuosikymmeniin, kun WRC-autot saivat sisuksiinsa sähkömoottorin. Hybriditekniikka ei ole saanut kovin positiivista vastaanottoa.

Suomen MM-ralli on juuri starttaamassa ensimmäiseen ajopäiväänsä. Seison Hyundain tehdastallin huoltopilttuussa, jonka tunnelma on odottava ja positiivisen toiveikas. Takana on juuri ajettu Shakedown-erikoiskoe, jossa kuljettajat ovat päässee virallisesti testaamaan sitä, kuinka kalusto toimii Suomen soraränneissä.

Harjoituserikoiskokeella kellotetaan aikoja, mutta niillä ei ole vaikutusta Secto Rally Finlandin tuloksiin. Nopeimman ajan testi-EK:lla on juuri kellottanut Kalle Rovanperä. Hyundain pilttuuseen lipuva Thierry Neuville ajoi yhdeksänneksi nopeimman ajan.

Belgialaisen testipätkä ei kaikesta päätellen ole sujunut toiveiden mukaan, sillä oransseihin silmälaseihin luottava kuljettaja vaikuttaa vakavalta ja mietteliäältä. Maailmanmestaruustaistelussa kakkossijalla ajava Neuville on 83 pistettä perässä sarjaa johtavaa Kalle Rovanperää ja ero uhkaa kasvaa saavuttamattomaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Rally1 kulkee myös sähköllä

Tälle kaudelle rallin kuninkuusluokka WRC on saanut massiivisen päivityksen. Rally1 -luokan autot ovat tätä nykyä hybriditekniikalla varustettuja. Autossa on bensiinimoottorin lisäksi sähkömoottori, jolla voidaan ajaa parikymmentä kilometriä pelkällä sähköllä.

– Uudessa autossa ei ole ainoatakaan yhteistä osaa edeltäjämallin kanssa, veistelee Hyundain moottoreista vastaava johtaja Julien Moncet.

Uuden auton kehittäminen ei ole ollut halpaa, sillä yhden Rally1 -auton rakentaminen maksaa noin 1,3 miljoonaa euroa. Vielä viime kaudella Hyundai i20:een pohjautuvan auton valmistuskustannukset olivat noin 400 000 euroa pienemmät.

Kehitystyö perinteisestä polttomoottorista hybridiin ei ole sujunut ongelmitta. Autojen ajettavuus ei ole varsinaisesti saanut suitsutusta osakseen ja voimalinjan sähköistys ei ole aina toiminut moitteetta.

Ajatus hybriditekniikan taustalla on luonnollisesti laskea polttoainekustannuksia ja pienentää ympäristön kuormitusta. Ralli ja moottoriurheilu yleensä on voimakkaassa paineessa, sillä autoilun päästöt ovat olleet jo muutaman vuoden päästökeskustelun ytimessä.

Ratkaisu julkiseen paineeseen saattaisi olla sähkötekniikka, jolla paikalliset päästöt saataisiin kuriin. Niihin on puututtu jo hybridivaiheessa, sillä Secto Rally Finlandin varikkoalueella ralliautot saavat ajaa vain sähköllä.

Sähköä kehiin ja kulutus ylös

Hybriditekniikan alkuperäinen idea on siis pienentää kulutusta ja fossiilisista polttoaineista aiheutuvia päästöjä. Toive ja nykytilanne kuitenkin poikkeavat toisistaan pahasti.

– Hybriditekniikka on itse asiassa nostanut autojen kulutusta viime kauteen verrattuna.

Yksi syy lisääntyneeseen polttoaineenkulutukseen on tekniikan tuoma lisäpaino. Sähkömoottori ja akku painavat yhteensä 85 kiloa, mikä on muuten kevyessä autossa merkittävä lisälasti. Hybridi vaikuttaa myös kulkupuoleen negatiiviesti, sillä useassa tapauksessa hybriditekniikan rikkoutumien on parantanut erikoiskokeiden aikoja.

– Järjestelmä ei tietenkään ole vielä täydellinen, Moncet virnistää.

Tällä hetkellä parempi reitti päästöjen pienentämiseen näyttäisi olevan WRC2-luokassa käytössä oleva synteettinen bensiini, jonka päästöt ovat marginaaliset verrattuna perinteiseen. Nollabensaksi kutsuttu polttoneste näyttäisi toimivan autoissa ilman ongelmia.

Teksti ja kuvat: Tuomas Rajala

Lisää aiheesta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat