Aston Martin DBX

Ajoneuvot Uutinen 19.8.2019

Kauhistuneelta näyttävä Aston Martin DBX avainasemassa merkin tulevaisuudessa

Aston Martin DBX on brittivalmistajan pyrkimys luksuskatumaasturien kasvavaan joukkoon, mutta ongelmat autokaupassa ja arvopaperimarkkinoilla voivat ajaa merkin kujanjuoksuun.

Aston Martinin muotoilussa noudatettavat periaatteet ovat tehneet yhtiön 2000-luvun autoista sangen samankaltaisia ulkonäöllisesti, mutta nyt luvassa on poikkeus. Vaikka Aston Martin DBX mielletään heti merkkinsä malliksi, näyttää auto suoraan sanottuna kauhistuneelta omasta ulkonäöstään. Katumaasturin merkitystä ei kuitenkaan voi väheksyä vuonna, jona Aston Martin on ajautunut jälleen ahtaalle.

Aston Martin DBX

Loppuvuodesta saapuva Aston Martin DBX on merkittävä osa bisnesstrategiaa. Valmistaja arvioi, että uutta mallia myydään noin 4 000 autoa vuodessa. Vertailun vuoksi Aston Martinin koko tämän vuoden myyntiarvio on viimeisimpien leikkausten jälkeen 6 300 autoa. DBX:n hintaluokaksi on arvioitu noin 150 000 puntaa, eli yli 160 000 euroa ilman veroja.

Kankeaan kysyntä Euroopassa ja Britanniassa heijastuu myös Aston Martinin osakkeeseen. 10 kuukautta sitten osakeannissa olleen osakkeen arvo on pudonnut neljännekseen merkitsemishinnasta. Suoritus on lähivuosien huonoin Lontoon pörssissä.

Toimitusjohtaja Andy Palmer on kuitenkin varautunut heikkoihin numeroihin. Aston Martin on valmistautunut keräämään lisää pääomaa, jos yhtiön hiipuvat käteisvarat alkavat käydä vähiin. Pidemmällä tähtäimellä Aston Martin on mukana luksusasuntobisneksessä, sillä yhtiön ensimmäinen pilvenpiirtäjä valmistuu 2022 Miamissa.

Aston Martin DBX

Lyhyemmällä tähtäimellä vastaukseksi odotetaan kuitenkin Aston Martinin ensimmäistä katumaasturia. 2018 esitelty DBX on näyttäytynyt salakuvissa tasaisin väliajoin ja auton virallisen esittelyn pitäisi tapahtua vielä loppuvuodesta. Financial Times arvioi, että varsinaiset toimitukset alkavat huhtikuussa 2020. DBX kilpailee muun muassa Porsche Cayennen, Lamborghini Uruksen ja Bentley Bentaygan kanssa.

Brexit asettaa kuitenkin kahdenlaisia haasteita brittivalmistajalle. Alihankintaketjujen mahdollinen katkeaminen viivästyttäisi DBX-katumaasturia suoraan.

Aston Martin DBX

Brexit, Euroopan markkina, Britannian markkina ja punnan arvo kuitenkin ovat saaneet sijoittajat liikkeelle kulisseissa. Heinäkuun lopussa sijoituspankki Moody’s alensi Aston Martinin luottoluokituksen B3:ksi, ollen viimeinen ennen täysin roskalainaluokan C-luokituksia. Jo nyt Aston Martinin joukkovelkakirjojen korot ovat nousseet merkittävästi, ja sijoitusrahastot ovat aloittaneet joukkolainojen shorttaamisen, eli lyhyeksi myymisen. Lyhyesti: sijoittajat ovat valmiita maksamaan siitä, että he veikkaavat brittivalmistajaa vastaan.

Toisaalta, Aston Martinilla on yhä resursseja käytettävissään, joten tilanne ei ole toivoton. Ja jos DBX-uhkapeli onnistuu, saattaa Aston Martinilla olla käsissään Porschen ja Lamborghinin kaltainen menestystarina.

Aston Martin DBX

Lähteet: Automotive News, Financial Times, Aston Martin Kuvat: Aston Martin

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Aston Martin

Kaikki koeajot

Uusimmat