Tori.fi Rolls-Royce Silver Spirit

Ajoneuvot Käytetyt autot Käytetyt erikoisuudet 28.5.2018

Käytetyt erikoisuudet – Rolls-Royce Silver Spirit

Rolls-Royce mielletään miljoonaluokkaan, mutta nyt olisi kaupan Rolls-Royce Silver Spirit perheauton hinnalla. Älä kuitenkaan kerro tätä naapurillesi.

Rolls-Royce Silver Spirit esiteltiin vuonna 1980. Suunnittelutyö oli aloitettu jo kesällä 1972 ja siitä vastasivat muotoilun osalta Fritz Feller sekä kehitystyön puolelta tekninen johtaja John Hollings. Silver Spirit oli ensimmäinen uuteen SZ-perusrakenteeseen pohjautunut Rolls-Royce ja sitä seurasivat myöhemmin Silver Spur, Silver Dawn, Centenary, Park Ward sekä Touring Limousine.

Silver Spirit

Vuonna 1980 ilmestynyt SZ-perusrakenteeseen pohjautuva Silver Spirit oli aikanaan edullisin Rolls-Royce. Siitä huolimatta se oli kallis.

Viikon videoissa Rolls-Royce matkaa pohjoisessa, joten on vähintään soveliasta nostaa automerkki esille myös käytettyjä erikoisuuksia metsästävässä juttusarjassamme. Mainituilla videoilla vierailee Harry Metcalfen Rolls-Royce Silver Shadow vuodelta 1969, kun me keskityimme hieman myöhempään tuotantoon. Valmistaja on kuitenkin sama.

Rolls-Royce itse mainostaa omia tuotteitaan vaatimattomasti: ”The best car in the world”. Mielipiteitä on tietysti monia, vaikka vain harva voi rehellisesti sanoa ajaneensa Rolls-Roycea. Vielä harvemmin kuulee kuitenkaan henkilöistä, jotka olisivat pettyneet kokemukseen maailman parhaan auton ratissa.

Rolls-Royce

Myös Silver Spiritin keulalta löytyy yhtiökumppaneiden kahden R-kirjaimen logo, joka paljastaa auton valmistajan.

Rolls-Royce

Vuonna 1884 Frederick Henry Royce perusti oman yrityksen ja kaksikymmentä vuotta myöhemmin valmistui hänen ensimmäinen autonsa. Se oli kaksisylinterinen Royce 10. Henry Royce ja Charles Stewart Rolls tapasivat samana vuonna ja solmivat sopimuksen autojen myynnistä.

Autojen keulalle merkittiin sukunimien yhdistelmä Rolls-Royce. Työnjako oli selvä. Herra Rolls huolehti autojen myynnistä, kunhan herra Royce toimitti valmiita autoja tehtaan ovista. Laatu oli vaikuttavaa heti ensimetreiltä lähtien.

Rolls-Royce Silver Spirit sisätilat

Myynnissä olevassa yksilössä jalopuuhun on yhdistetty sinistä nahkaa, sillä myös ulkokuori on sininen.

Rolls-Royce Silver Spirit

Löysimme myynnistä mielenkiintoisen alkupään Rolls-Royce Silver Spirit -yksilön. Sisä- ja ulkopinnat noudattavat samaa sinistä teemaa ja sisällä sinisen nahan parina on luonnollisesti jalopuuta. Kromia löytyy molemmista kyljistä metrikaupalla, mutta päätyjen puskureihin on eksynyt myös hieman muovia.

Tori.fi Silver Spirit

Rolls-Roycen tunnistaa myös takaa, vaikka tähän aikaan puskureista löytyi kiiltävän kromin lisäksi myös arkisempaa muovia.

Kierroslukumittaria on turha etsiä, sillä sellaista ei ole. Se kertoo itse asiassa paljon tästä autosta. Kolmivaihteisen momentinmuuntimella varustetun automaattivaihteiston tulee antaa hoitaa tehtävänsä. Ei ole kuljettajan tehtävä miettiä sopivaa vaihdetta tai moottorin kierroslukua.

Artikkelin alussa mainittu SZ-perusrakenne ei ollut todellisuudessa täysin uusi. Se pohjautui pitkälti aiempiin Rolls-Royce -malleihin. Vaikka moni asia säilyi samana, mittavasta uudesta mallipaletista huolimatta, uusia piirteitäkin nähtiin.

Rolls-Royce Silver Spirit takapenkki

Takapenkin tilat vihjaavat pitkästä akselivälistä. Rolls-Roycen mittapuulla pienehköt jalkatilat lienevät suurimmalle osalle enemmän kuin riittävät.

Silver Spirit oli ensimmäinen Rolls, jossa keulamerkki ”Spirit of Ecstasy” vetäytyi painettaessa jäähdyttimen säleikön taakse. Vaikka Silver Spirit oli aikanaan valmistajansa halvin malli, on kyseessä silti aito Rolls-Royce. Yli kolmen metrin akseliväli oli erityisesti 80-luvulla varsin kunnioitettava lukema.

Silver Spirit moottori

Moottorin tilavuus on 6,75 litraa ja sen voimavarat on todettu riittäviksi.

Silver Spiritin moottorin kahdeksan sylinteriä on aseteltu v-muotoon ja tilavuutta kertyy 6,75 litraa. Viritysaste on alhainen ja siten huipputeho litratilavuuteen nähden maltillinen. Valmistaja ilmoitti tehoksi aikanaan kaikessa yksinkertaisuudessaan ”riittävä”.

Museoajoneuvotodistus Rolls-Royce Silver Spirit

Museoajoneuvotodistus löytyy tälle autolle ja sen sanoma ”erittäin hyvä alkuperäiskunto” miellyttänee mahdollista ostajaehdokasta.

Museoajoneuvotodistuksen mukaan tällä myynnissä olevalla autolla ei ole juurikaan ajettu sitten vuoden 2007. Tämä on tietenkin hyvä huomioida ostopäätöstä puntaroidessa. Kyseinen Rolls-Royce Silver Spirit on kuitenkin juuri läpäissyt katsastuksen, joten ainakin perusasioiden pitäisi olla kunnossa.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat