Ajoneuvot Sähköautot Uutinen 30.8.2022

Kian iso sähkömaasturi EV9 antaa esimakua kyvyistään jo lähes tuotantovalmiina

Vielä Sorentoakin suurempi seitsenpaikkainen täyssähkömaasturi karistaa loputkin camoteippauksensa ensi vuoden loppupuolelle tultaessa.

EV9 venyttää E-GMP -sähköautopohjarakenteen käsitettä ihan kirjaimellisesti, sillä SUV-mallin odotetaan olevan jopa parikymmentä senttiä jo sinänsä melko isoa autoa, EV6:ta, pidempi. Muita samalle pohjalle tähän mennessä valmistettuja täyssähköautoja ovat Hyundai Ioniq 5 ja -6 sekä Genesis GV60.

EV9 käy läpi viimeisiä testivaiheita Etelä-Koreassa, jossa auto tullaan myös valmistamaan.

Edellisen kerran EV9 oli otsikoissa jokin aika sitten rohkeana konseptimallina. Vaikka naamioteippejä näissä Kian julkaisemissa testikuvissa edelleen näkyykin, ulkomuoto ei valehtele, vaan EV9 näyttää säilyttävän konseptin maskuliinisen olemuksen. Ovat muodot toki pehmentyneet, eivätkä aivan kaikki design-kikkailut olleet varmasti alun perinkään tarkoitettu tuotantoautoon. Konsepteissa luovuus pääsee yleensä aivan erityisellä tavalla valloilleen.

Concept EV9

EV9 voidaan mieltää sähköiseksi vastineeksi vain Pohjois-Amerikassa valmistettavalle ja myytävälle Kia Telluridelle, joka edustaa sikäläistä mid-size SUV -luokkaa, aivan kuten vaikkapa Volvo XC90. Vaikka EV9 lainaakin muotoiluelementtejään EV6:lta – sen minkä pystyy – on varsinkin keulassa havaittavissa myös Telluridea sekä meikäläistä Sorentoa. EV9:n sisätiloista tiedämme tässä vaiheessa huomattavasti vähemmän, mutta tiivistetysti auto tulee tarjoamaan istuimia kolmessa rivissä, ulkoapäin katsottuna ilmeisen avarasti.

Niin ikään tulevan sähkömaasturin tekniikasta on tihkunut vasta vähänlaisesti tietoa, mutta oletusarvoisesti voimalinja mukailee hyvin pitkälle E-GMP -sisaria, ja EV6 GT-line AWD lienee jo lähellä totuutta. Inside EVs -lehdelle on Kialta kerrottu, että kiihtyvyys nollasta sataan tulee olemaan jotain 5 ja 6 sekunnin väliltä, että auton sähkövoimalinja tukee 800 voltin jännitettä, ja että myös akkuvirran ulosotto tulee olemaan mahdollista.

Vuoden 2023 alkupuoliskolla julkistettavan Kia EV9:n dollarihinta tulee ennakkotietojen mukaan asettumaan alkaen 50 000:n tuntumaan, mikä olisi vastaavasti noin 9 tonnia EV6:ta enemmän.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Kia

Kaikki koeajot

Uusimmat