Jaguar F-Pace SVR

Ajoneuvot Koeajo 24.4.2019

Koeajo: Karhuherra Paddingtonin paha päivä – Jaguar F-Pace SVR

Jaguar F-Pace SVR on karismaattinen yhdistelmä voimaa ja käytettävyyttä. Hyvää: suorituskyky, käytettävyys, charmi. Huonoa: järjen ääni, hinta.

“No one man should have all that power”Kanye West, Power (2010)

Mitä ihmeen järkeä voi olla 550 hevosvoiman katumaasturissa? No ei mitään. Jopa Jaguarilta myönnetään, että F-Pace SVR on tarkoitettu nautittavaksi, ei järkeiltäväksi. Karismaattinen Jaguar F-Pace esiteltiin 2015 ja nyt mallisto on laajentunut Special Vehicle Operationsin kosketuksella.

Jaguar F-Pace SVR

Resepti on pääpiirteittäin tuttu vaikkapa Mercedes-AMG GLC 63 S:n kohdalta: yhdistetään absurdi määrä voimaa ja katumaasturi. F-Type SVR:stä ja Project 8:sta tuttu 5,0-litrainen mekaanisesti ahdettu V8 soi säristen, ahtimen vihellyksen tuottaessa pisteen i:n päälle. 0–100 km/h taittuu 4,3 sekunnissa ja bensiiniä palaa WLTP-syklillä mitattuna 12,1 litraa per 100 kilometriä. Elopainoa autolla on kuljettajan verran yli 2 000 kilogrammaa.

Jaguar F-Pace SVR

F-Pacen palkittuakin ulkonäköä on piristetty terävillä yksityiskohdilla, joista useimmilla on aerodynaaminen funktio. Niinpä konepeltiin tai lokasuojaan ei ole tehty ilma-aukkoja pelkästään ulkonäön vuoksi. Vakiovannekoko on 21 tuumaa, lisävarustelistan tarjotessa koeajettuja taottuja 22-tuumaisia. Nelivetojärjestelmä suosii voimakkaasti taka-akselia ja SVO on viilannut myös auton elektroniikkaa leikkisämmäksi.

Jaguar F-Pace SVR

Tuskin on yllättävää, että enemmän kuin riittävän suorituskyvyn pariksi F-Pace SVR on varustettu myös uusilla jarruilla ja kookkailla renkailla (265/40 edessä, 295/35 takana), jotta voima pysyy hallinnassa. Samalla tietysti alusta on muutettu kivikovaksi ja vain rata-ajoon kelpaavaksi? Saatatte yllättyä.

Jaguar F-Pace SVR

Hitot kierrosajoista

Jaguar SVO:n dynamiikkapäällikkö Ross Restall kertoo alustan kokeneen yllättävän maltillisia muutoksia. Edessä jousia on jäykistetty 30 prosenttia, takana vain 10 prosenttia. Jäykemmät vakaajat vähentävät kallistelua, mutta sitäkin vain 5 prosenttia. Iskunvaimentimia on muokattu ja myös puslia on suunniteltu uudelleen. Maltillisten muutosten takaa löytyy totuus.

– Tämän luokan autot on tehty jokapäiväiseen käyttöön, joten ei ole mitään järkeä tehdä kelvottoman jäykkää alustaa vain, että voi tavoitella kierrosaikoja siellä tai täällä, Restall kommentoi viitaten Mercedeksen ja Alfa Romeon edesottamuksiin sporttimaastureiden segmentissä.

Jaguar F-Pace SVR

Niinpä F-Pace SVR ei pudota paikkoja hampaista rikkonaisellakaan tieosuudella. Kivikkoinen kinttupolku taukopaikalle muistuttaa, että auto on edelleen nelivetoinen katumaasturi. Alustan perusvire on kyllä napakka, mutta mukautuva iskunvaimennus pitää tilanteen hallinnassa. Mutkaan käännettäessä paino pääsee siirtymään sopivasti, joten meno on varmaa ja miellyttävän vakaata.

Jaguar F-Pace SVR

Etelä-Ranskan vuoristoteillä ajoseuraksi löytyy moottoripyöräilijöiden letka, kookkaan katumaasturin ajorytmin sopiessa hyvin yksiin motoristien kanssa. Jyrkkiin mutkiin hidastetaan voimakkaasti ja sitten tehoaallolla surffataan kohti seuraavaa mutkaa. Toistuvat jarrutukset eivät hämmennä SVR:n jarruja, polkimen pisimpien liikkeiden tuodessa vienon ääniviestin renkailta. Vaihteisto ja vääntävä moottori pelaavat hyvin yhteen, suurin osa kiihdytyksistä sujuu voimanlähteen sitkeyteen nojaamalla.

Jaguar F-Pace SVR

Jossain pintakaasun ja kickdownin välimaastossa on kuitenkin kynnys, jonka ylittäminen palkitaan ukkosen äänillä ja nousevalla vislauksella. Tehoa on tarjolla suorastaan ylettömästi, lähes koska tahansa. Tällainen suorituskyky korruptoi, tai vähintäänkin se muuttaa käsitystä ohituksiin tarvittavasta tilasta. Aktiivinen pakoputkisto ei yllä F-Type SVR:n desibelilukemiin, mutta murinaa ja pauketta on edelleen tarjolla koko naapurustolle.

Harrison Fordin virnistys

Jaguar F-Pace SVR ei ole samanlainen Jekyllin ja Hyden yhdistelmä kuin vaikkapa Mercedeksen AMG-katumaasturit. Tilaa on toki edelleen normaalin F-Pacen verran, joten suorituskyky ei nipistä käytettävyydestä. Tavaratila on 650 litraa. Uudet etuistuimet tarjoavat hyvät säätövarat, joten sivuttaistukea on saatavilla sitä kaipaaville.

Jaguar F-Pace SVR

Mutta siinä missä AMG suhtautuu ajettavuuteen eräällä tavalla hampaat irvessä, on Jaguarilla ennemminkin Harrison Fordin karismaattinen virnistys.

Terävästi särisevästä katumaasturista on kertakaikkisen vaikea olla pitämättä. Voimaaa…!

Jaguar F-Pace SVR

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Jaguar

Kaikki koeajot

Uusimmat