22.2.2023

Koeajo: Renault Arkana E-Tech Hybrid – miellyttävää ajontuntumaa sporttisin vivahtein

Vaikka Renault Arkana on crossover, sen sporttinen ajotuntuma yllättää. Jotain jää kuitenkin puuttumaan. Hyvää: Ajettavuus, ohjaustuntuma, tilat, muotoilu. Huonoa: Suorituskyky, näkyvyys taakse, ei nelivetoa.

Renault Arkana on jopa hieman yllätyksien auto.

Ensimmäisenä Arkana yllättää ulkomuodollaan. Se on livenä paljon paremman näköinen kuin kuvissa. Sulavaa muotoilua autossa on höystettynä mukavilla pienillä yksityiskohdilla, kuten esimerkiksi korkeimpaan varustetasoon kuuluvilla kultasomisteilla sekä auton sisällä että ulkona. Arkanan muotoilusta tulee hyvälle tuulelle. Tavaratilan luukun reunaa koristaa tyyliin sopiva kiiltävän musta takailmanohjain.

Sisällä mukavat yllätykset jatkuvat, sillä Arkanassa on kokoonsa nähden yllättävän hyvät tilat. Toki takapenkillä auton taakse ja alas kaartuva kattolinja syö hieman pääntilaa ja rajoittaa näkyvyyttä taakse. Tavaratilassa on hyvin tilaa, niitä tarjoillaan perusmuodossa peräti 480. Tavaratila on myös melko syvä, joten pitkiäkin tavaroita on mahdollista saada kyytiin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Mukavalta tuntuva ratti

Kuljettajan paikalla positiiviset yllätykset jatkuvat. Ratin takana on hyvä olla ja ohjauspyörä tuntuu mukavalta kädessä. Renault luottaa Arkanassa myös hyvin paljon vielä perinteisiin kytkimiin, ilmastointilaitteen säädöt, istuinlämmittimet ja monet muut toiminnot kytketään päälle perinteisistä kytkimistä. Keskikonsolia koristaa pystyasennossa oleva näyttö, joka tuntuma on myös hyvä.

Kun Arkanan käynnistää ja sillä lähtee liikkeelle, auton ensituntuma on todella jämäkkä. Ohjausta saa säädettyä vielä auton ajo-ohjelmien kautta vieläkin urheilullisemmaksi, ja joillekin sport-asetus ohjauksessa voi olla jopa liiankin jäykkä.

Muutenkin Arkana tuntuu ajossa jämäkältä ja sporttiselta, alusta on todella napakka olematta kuitenkaan äärimmäisen kova. Mutkiin auton korin kallistelu on maltillista tukevan alustan ansiosta.

Arkana on tarjolla nyt vain yhdellä voimalinjalla. Arkanan hybridivoimalinja on kiedottu 1,6-litraisen vapaasti hengittävän bensiinimoottorin ympärille. Mukana on kaksi sähkömoottoria, 36-kilowattinen sähkömoottori sekä 15-kilowattinen käynnistingeneraattori. Renault’n mukaan hybriditekniikkaa on alunperin kehitetty F1-autoissa ja nyt sitä sovelletaan henkilöautoissa. Bensiinimoottori saattaa auton käynnistyessä hörähtää käyntiin, mutta liikkeelle lähdöt tapahtuvat aina sähkömoottorin voimin.

Pienellä kulutuksella matka-ajossakin

Muutenkin Arkanan voimalinja elää ajossa niin sanotusti täysin omaa elämäänsä, auto kulkee pelkällä sähköllä itse asiassa hyvin paljon ja polttomoottori saattaa olla sammuksissa jopa matka-ajossa ylämäkeen kiivettäessä. Renault'n kahden sähkömoottorin ja polttomoottorin järjestelmä on hyvin monimutkainen ja autossa on niin sanottu monitilavaihteisto. Erilaisia yhdistelmiä, kuinka voimalinja vetoa tiehen välittää, on kaikkiaan 15, mutta kuljettaja on näistä ajon aikana autuaan tietämätön.

Renault sanoo, että kaupunkiajossa Arkanalla voisi päästä jopa 80 prosenttisesti pelkän sähkön voimin. Kaupunkiajossa polttoaineenkulutus selkeästi laskeekin ja matka-ajossa nousee. Matka-ajossa Arkanalla pääsee kuitenkin viiden litran kulutuksen tuntumaan, joka on pieni. Tankillisella pääsee siis Lappiin, kun auton toimintasäde nousee tuhannen kilometrin pintaan.

Arkanan hybriditekniikka on alunperin esitelty Renault’n pikkuautossa Cliossa. Kokonaistehoa hybridivoimalinja tarjoaa 105 kilowattia (143 hv) ja voi toki arvata, että massaltaan reilu pari sataa kiloa kevyempään Clioon se sopii suorituskyvyn näkökulmasta paremmin. Ei Arkanalla jalkoihin jää, kun kaasua vaan painaa reilusti tilanteen vaatiessa, mutta kun auton luonne ja muut ominaisuudet ovat varsin arkisporttisesta autosta pitävän kuljettajan mieleen, niin suorituskyvyn soisi olevan myös hieman rivakampaa.

Vielä kun olisi neliveto

Hinnasta Arkanaa ei voi myöskään soimata. Koeajettu versio, E-Tech Engineered on Arkanan korkein saatavilla oleva varustetaso, joka maksaa aavistuksen alle 40 000 euroa. Kun siihen lisätään koeajoautossa olleet lisävarusteet eli ulkonäköä entisestään korostava musta katto sekä kaistakeskitin, ollaan noin 500 euroa yli 40 000 euron. Tällöin autosta löytyy oikeastaan kaikki varusteet mitä autossa tarvitsee ja vähän enemmänkin kivalla ulkomuodolla höystettynä – ja mitä moni nykypäivänä myös vaatii.

Kun auton toimintoja käytetään vielä selkeän keskikonsolin näytön käyttöliittymän kautta, sekä ohjaamossa olevin perinteisin painonapein, Arkanaa ohjastaa mielellään pidempääkin siivua. Siinä se on tukevan ajettavuuden näkökulmasta myös parhaimmillaan. Myös neliveto sopisi kuin nenä päähän Arkanaan, mutta sitä ei valitettavasti ole saatavilla. Nelivedolla Arkana olisi todella houkutteleva.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Renault Arkana E-Tech Full hybrid 145 E-Tech engineered

Hinta alkaen

39 390 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

40 527 €

Moottori

Hybridi, vapaasti hengittävä bensiinimoottori 1 598 cm³, 4 sylinteriä, 6-v. automaattivaihteisto, etuveto. Sähkömoottori 36 kW (49 hv).

Teho

69 kW (94 hv), 5 600 r/min

Vääntö

148 Nm (3 600 r/min)

Vääntö

148 Nm (3600 r/min)

Akku

Litium-ioni, 200 V, 1,2 kWh

Hybridijärjestelmän yhteisteho

105 kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

10,8 s

Huippunopeus

174 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 4,7 (yhd.)

CO2-päästöt

106 g/km

Mitat

pituus 4568 mm, leveys 1821 mm, korkeus 1571 mm, akseliväli 2720 mm
Tavaratila: 480–1263 l
Omamassa: 1 510 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

760 / 750 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

4 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Luetuimmat