Seat Arona 1.0 TSI koeajo kokemuksia

Ajoneuvot Koeajo 28.11.2022

Koeajo: Seat Arona 1.0 TSI Xperience – perinteisesti päivitetty

Seat Arona lukeutuu etenkin Euroopan isoilla automarkkinoilla viime vuosina suosiotaan kasvattaneeseen kompaktien katumaasturien luokkaan. Vuonna 2017 markkinoille tullut malli on nyt kokenut kevyen kasvojenkohotuksen. Hyvää: ohjaamon päivitetty ilme, varustelu. Huonoa: multimediajärjestelmän käytettävyys, ei sähköistettyjä voimalinjoja.

Kompaktin katumaasturin perusresepti on varsin yksinkertainen; otetaan suositun perinteisen pikkuauton tekniikka ja laitetaan se hieman isompaan, korkeammalla maavaralla ja maastohenkisillä koristeilla varustettuun koriin. Näin on syntynyt myös Seat Arona, joka jakaa tekniikkansa espanjalaisvalmistajan perinteisen pikkuauto Ibizan kanssa.

Vuonna 2017 esitellyn Aronan päivitys noudattaa hyvin perinteistä kaavaa. Auto on saanut uudet puskurit ja maskin ilmettä on päivitetty. Kenties helpoin ulkoinen tuntomerkki uudistuneelle mallille ovat etupuskuriin omiksi palluroiksi nostetut sumuvalot, jotka tuovat kokonaisuuteen myös maasturihenkeä. Takaa päin uudistuneen mallin puolestaan paljastaa kaunokirjaimilla kirjailtu mallinimi takaluukun alalaidassa.

Sisätilojen ilme on päivittynyt ulkopintaa selkeämmin modernimpaan suuntaan. Koeajoyksilön 10,25-tuumainen mittaristonäyttö sekä keskikonsolin ylälaitaan nostettu 9,2-tuumainen kosketusnäyttö antavat ohjaamolle modernin ilmeen. Ergonomia on kokonaisuudessaan hyvällä tasolla ja kuljettajan paikalla saa hyvän ajoasennon.

Edeltäjää tyylikkäämmästä ilmeestä huolimatta käytettävyys ei ainakaan nopealla tutustumiselle ole mennyt parempaan suuntaan. Seatin uusimmat multimediajärjestelmät ovat graafisesti varsin tyylikkäitä, mutta samalla käytettävyys on jäänyt taka-alalle, eivätkä valikkojen rakenteet ole kovin intuitiivisia. Ajon aikana uusien toimintojen etsiminen kannattaa jättää suosiolla apukuljettajan huoleksi.

Tasainen puurtaja

Koeajoyksilö oli varustettu malliston keskimmäiseksi asettuvalla 1,0-litraisella ja 110-hevosvoimaisella kolmisylinterisellä turbokoneella ja kaksoiskytkinautomaatilla. Sama voimanlähde on tarjolla myös kaasua polttavana versiona. Tällöin teholukemaksi kirjataan 90 hevosvoimaa ja vaihteistoa täytyy hämmentää perinteisenä manuaalina. Malliston huipulta löytyy 1,5-litrainen nelisylinterinen isolohko, joka tarjoaa tehoa 150 hevosvoimaa ja vaihteistona on aina 7-portainen kaksoiskytkinautomaatti.

 

Litrainen voimanpesä yhdessä kaksoiskytkinlaatikon kanssa edustaa yhtä markkinoiden parhaista voimalinjoista tässä segmentissä. Moottori vääntää hienosti jo alhaisilta kierrosluvuilta ja toimii sivistyneesti myös kovemman rasituksen alla. Meno alkaa hieman puutua korkeammilla kierrosnopeuksilla, mutta suorituskyky riittää pitämään Aronan arjen tahdissa.

Ajettavuus täyttää voimalinjan tavoin segmenttiin liittyvät odotukset. Kokonaisuus on vaivaton, joskin varsin kevyeksi tehostettu ohjaus voisi tarjota aavistuksen paremman tuntuman. Alustassa on aavistus napakkuutta, mutta tämä ei kuitenkaan nouse häiritseväksi piirteeksi.

Seat Arona 1.0 TSI koeajo kokemuksia

Vaihtoehto isommalle

Nykyajan pienille perheautoille tyypilliseen tapaan myös Arona on varsin kattavasti varusteltu. Jo perusautoon sisältyvät esimerkiksi LED-ajovalot, vakionopeudensäädin, kaistavahti, hätäjarrutusassistentti, älypuhelimen peilausmahdollisuus ja peruutustutka. Koeajoyksilö oli Xperience-varustetason auto, josta löytyvät edellä mainittujen lisäksi muun muassa auton avaimeton käyttö, mukautuva vakionopeudensäädin, kaksialueinen automaatti-ilmastointi ja kaukovaloavustin.

Seat Arona on oiva esimerkki siitä, että niin sanotun B-segmentin kompakti katumaasturi voi hyvin olla vaihtoehto isommalle autolle. Asiallisen kattava varustelu yhdistettynä hieman perinteisiä sisarmalleja korkeampaan istuma-asentoon ja massiivisempaan ulkonäköön tarjoavat etenkin kuljettajan paikalla vaikutelman isommasta autosta. Jos takapenkit eivät ole aktiivisessa käytössä, voi Aronan edustama kokoluokka tarjota juuri sopivan kompromissin hieman matalampien autoluokkien välistä.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Seat

Kaikki koeajot

Uusimmat