Toyota Corolla Sedan

Ajoneuvot Koeajo 25.6.2019

Koeajo: perinteisen porrasperän paluu – Toyota Corolla Sedan

Toyota Corolla Sedan vie suomalaisten suosikin mukavuusalueelleen, mutta valmistajan arkailu hämmentää. Hyvää: tilat, vaivattomuus, tasapainoisuus. Huonoa: rengasmelu, porrasperän rajattu moottorivalikoima.

TNGA-pohjarakenteelle askarreltu nyky-Corolla on muodostunut pikavauhtia tutuksi hatchbackin ja farmarin myötä. Pystyperien jälkeen vuorossa on Toyota Corolla sedan, joka vie samat ainekset porrasperämuottiin. Luvassa ei olekaan isoja yllätyksiä, mutta sedan erottuu silti muusta Corolla-mallistosta.

Toyota Corolla Sedan

Eri voimalinjavaihtoehtojen sijaan porrasperän ostajalta kysytään vain varustetasoa, sillä vauhdikkaampi hybridi ja 1,2-litrainen turbomoottori puuttuvat valikoimasta sedanin kohdalla. Ainoa vaihtoehto on 1,8-litraisen moottorin ympärille rakennettu Toyotan hybridivoimalinja. Tuttu 122 hevosvoiman kokonaisuus reagoi muistikuvia terävämmin ja sedanin suorituskyky on tismalleen hatchbackin ja farmarikorisen Sports Tourerin välistä.

Toyota Corolla Sedan

Sama tarina jatkuu tavaratilojen suhteen. Matalampi kontti on 472 litran kokoinen, tehden merkittävän eron vastaavalla voimalinjalla varustettuun hatchbackiin (361 litraa) ja ollen juuri puoliväliaskel ennen farmarin 596 litraa. Takaistuimet kaatamalla porrasperä on vajaan ämpärin sisällä hatchbackista 1 055 litran tavarakyvyllä.

Toyota Corolla Sedan

On kaikki niin kuin ennenkin

Muuten asiat ovat Corollassa tolallaan. Hybridivoimalinja on vaivaton ajettava ja muistuttaa olemisestaan lähinnä polttomoottorin satunnaisella mylvimisellä. Kuljettajan työpisteeltä kiinnittää huomiota korkeisiin ikkunoihin, joten monien nykyautojen postiluukkutunnelma on kaukana. Pystyhkö ajoasento ei ole erityisen urheilullinen, mutta sopii hyvin auton luonteeseen. Ergonomian suhteen Corolla on tuttua Toyotaa, joten nappeja on läiskitty hiukan sinne tänne. Tietoviihdejärjestelmä Touch with Go 2 on onneksi selkeä kehitysaskel edeltäjistään.

Toyota Corolla Sedan

Matalan painopisteen ansiosta Corolla ei kallistele turhia mutkissa, mutta toisaalta alustassa on kohtuullisesti nöyryyttä tien epätasaisuuksien selvittämiseen. Ohjaus on jo lähes asiaankuuluvasti tunnoton, mutta miellyttävän lineaarinen. Suurin kauneusvirhe ajettavuudessa on sangen kuuluva rengasmelu.

Toyota Corolla Sedan

Takaistuimilla tilaa on kohtuullisesti kahdelle aikuiselle, riippuen toki omasta ja etuistuimilla olevien pituuskasvusta. Muilta osin yllättävän linjakkaasti muotoiltu Corolla sedan välttää trendikkään coupemaisuuden kattolinjalla, joka lähtee laskeutumaan kunnolla vasta takaistuinten niskatuen kohdalta. Lisäksi sedan on perinyt farmarimallin akselivälin, antaen lisätilaa hatchbackiin verrattuna.

Toyota Corolla Sedan

Sitten sedan

Sporttihenkisen hatchbackin jälkeen harmain lättänäpenkein ja suorin kojelaudoin kyllästetty sedan tuntuu selvästi vanhanaikaisemmalta, mutta porrasperän kuljettaja ei todella jää mitään paitsi. Hämmästeltäväksi oikeastaan jää, miksi Corollasta tarjotaan kokonaisuutena hiottua sedania, mutta vain yhdellä voimalinjalla.

Halvimmillaan Corolla sedanin saa pihaansa 26 994 eurolla Life-varustelulla, suositumman Activen nostaessa hintaa noin 1 000 eurolla. Style-varustetason melko kova hinnannousu selittyy hatchbackin tavoin hiilidioksidien selkeästä noususta, leveämmän ja näyttävämmän rengaskoon ollessa osatekijä.

Toyota Corolla Sedan

Huippuvarusteltuna Corolla sedanin pahin kilpailija lienee jo mallistoon palannut Camry, joka venyttää tyyliä, tilaa ja mukavuutta reilusti pidemmälle. Hintaeroa tasoloikalle kertyy hiukan yli 5 000 euroa.

Toyota Corolla Sedan

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Toyota

Kaikki koeajot

Uusimmat