kysy autoista ympäri vuoden kesärenkailla

Ajoneuvot Kysy Autoista 8.7.2022

Kysy autoista: saako auton etusivuikkunoita tummentaa?

Auton ikkunoita tummennetaan monesta eri syystä. Tummennukset suojaavat auringolta, peittävät näkyvyyttä auton sisälle, ja monen mielestä ne saavat auton myös näyttämään paremmalta.

Kysymys: Saako henkilöautojen, mopoautojen tai sellaisten kopillisten tieliikennemönkijöiden etusivuikkunoita tummentaa? Liikenteessä näkyy aina silloin tällöin teinien suosimia autoja, joiden etusivuikkunat ja joskus jopa tuulilasin on osittain tummennettu.

Auton takaikkunoiden tummennus on sallittua, ja moni onkin hankkinut tummennukset autoonsa. Liikenteessä saattaa tosiaan bongata myös tummennettuja etuikkunoita, joiden laillisuus saattaa askarruttaa.

Mitä sanoo laki?

Suomessa auton ikkunoiden tummennus on säädelty laissa. Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin tuoreen määräyksen auton ja sen perävaunun rakenteen muuttamisesta mukaan auton tuulilasin ja etusivuikkunoiden tummennus on kiellettyä jälkikäteen.

”Tuulilasin ja etusivuikkunoiden valonläpäisykyvyn on oltava vähintään 70 %. Tuulilasissa ja etusivuikkunoissa ei saa käyttää jälkeenpäin asennettavia kalvoja eikä niitä saa muullakaan tavalla muuttaa tai peittää siten, että niiden valonläpäisykyky heikkenee. Tuulilasiin ja etusivuikkunoihin saa kuitenkin kiinnittää viranomaisten vaatimia merkkejä, kuten tiemaksun suorittamisesta tai ajoneuvon päästötasosta kertovia tarroja siten, että ne eivät haittaa kuljettajan näkökenttää. Muissakaan ikkunoissa ei saa käyttää sellaisia kalvoja tai niitä muuttaa muulla vastaavalla tavalla siten, että ikkunoista voi aiheutua haitallisia heijastuksia.”

Tummennetuista etuikkunoista sakkorangaistus

Jos poliisi huomaa laittomat tummennukset, kuljettajalle, omistajalle tai pysyvälle haltijalle määrätään 70 euron rikesakko. Ensimmäisellä kerralla saattaa päästä vain kirjallisella huomautuksella, mutta toistamiseen tapahtuva rikkomus johtaa varmasti sakkoihin. Todennäköisesti joutuu myös käymään katsastusasemalla näyttämässä, että tummennukset on poistettu.

Katsastuksessa yleensäkin etuikkunoiden tummennus johtaa hylkäykseen, ja ne on poistettava, jos haluaa saada auton läpi katsastuksesta.

Poikkeusluvalla mahdollista terveyssyistä

Poikkeuslupaa auton tai perävaunun rakenteen muuttamiselle voi anoa Trafilta. Tummennuskalvojen kohdalla riittäväksi syyksi poikkeusluvan myöntämiseen voidaan katsoa esimerkiksi auringon aiheuttama sairaus tai haitta, joita ovat muun muassa migreeni, valoherkkyys tai vakava aurinkoihottuma. Sairaudesta on kuitenkin oltava lääkärintodistus.

Voit hakea poikkeuslupaa Trafin sivuilla pdf-lomakkeella C422, joka liitetään sähköiseen hakemuslomakkeeseen C408.  Poikkeuslupapäätöksestä peritään 400 euron maksu huolimatta siitä, onko päätös myönteinen vai kielteinen.

Ainoa tapa saada lailliset tummennukset etuikkunoihin on siis poikkeusluvan saaminen tai vaihtoehtoisesti lasien vaihtaminen tummennettuihin laseihin, jotka on tyyppihyväksytty kyseiseen autoon, jos sellaisia edes on.

Poikkeuksena on diplomaatit ja ministeritason henkilöt, jotka voivat ilman poikkeuslupaa tummentaa turvallisuussyistä myös auton etuikkunat.

Teksti: Sini Ylivakeri Lähteet: Finlex, Traficom

Kysy autoista

Jätä meille autoaiheinen sinua askarruttava kysymys. Toimituksemme vastaa viikoittain moottori.fi:ssä tulleisiin kysymyksiin. Voit myös lähettää kysymyksesi suoraan sähköpostilla kysyautoista [ät] moottori.fi.
  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat