Polestar 4 suv katumaasturi sähkö takalasi

Ajoneuvot Esittely Sähköautot Uutinen 18.4.2023

Linjakas Polestar 4 on merkkinsä nopein, mutta mihin jäi takalasi?

Polestar 4 on design-vetoisen sähköautomerkin tulkinta suositusta linjakaskattoisesta katumaasturista. Autona luomus asettuu Polestar 2:n ja 3:n väliin kokonsa puolesta.

Shanghain autonäyttelyssä esitelty Polestar 4 on uusi linjakaskattoinen katumaasturi. Merkki itse puhuu rohkeasti coupé SUV:stä, joka on tulkittu Polestarin tapaan, mutta ilmeisesti ovien laskeminen ei ole markkinointiosaston vahvuuksia. Polestar 4 asettuu kokonsa puolesta hiljattain esitellyn Polestar 3 -katumaasturin ja tutuksi tulleen Polestar 2 -sedanin väliin.

Polestar 4 suv katumaasturi sähkö takalasi

Pituutta nelostähdellä on 4 839 mm ja sillä on pitkähkö ja mielenkiintoinen 2 999 millimetrin akseliväli. Korkeutta on 1 544 mm ja auton leveys peileineen on 2 139 mm. Tavoitteena on ollut rakentaa tilava ja tyköistuva matkustamo lähinnä neljälle matkustajalle. Myös takaistuimet ovat kallistettavia ja niillä on oma tietoviihdejärjestelmän hallintaruutu. 

Polestar 4 suv katumaasturi sähkö

Kojelaudassa on 15,4-tuumainen kosketusruutu, joka käyttää Snapdragon Cockpit Platform -pohjaratkaisua ja Android Automotive OS -käyttöjärjestelmää. OTA-päivitykset, Googlen palvelut ja Apple CarPlay kuuluvat asiaan. Lisävarusteena on saatavissa 12 kaiuttimen Harman Kardonin äänentoisto, johon lisätään vielä kaiutin per pääntuki, jos Nappa-varustepaketti on ruksittuna. Mittaristo on 10,2-tuumainen. Tuulilasin heijastusnäytön koko on 14,7 tuumaa ja siinä on erillinen lumitila, joka vaihtaa valkoisen tekstin keltaiseksi lumisia vuodenaikoja ajatellen. 

Polestar 4 suv katumaasturi sähkö

Lasikatto muttei takalasia

Polestar 4:n inspiraationa on toiminut Polestar Precept -konseptiauto, josta on ideatasolla lainattu Polestarin päivittyneet etuvalot ja matkustamo ilman takalasia. Taustapeilistä voi nähdä joko takapenkkiläiset tai kameroiden avulla auton taakse. Mikäli lisävarustelistalta on ruksittu lasikatto, jatkuu se aina takaistuinten kohdalle. Lasikatto on nykytrendin tapaan muutettavissa maitolasiksi sähköisesti.

Sisävalaistuksen inspiraationa on toiminut Aurinkokunta ja materiaalivalintojen ideat on saatu urheilutekstiilien teknisistä kankaista. Yhteistyökumppanina kankaissa on toiminut Boråsin tekstiilikorkeakoulu. Uusina ulkoväreinä ovat Storm ja Electron ja sisustavärien kausiuutuus on nimeltään Mist.

Polestar 4 suv katumaasturi sähkö takalasi

Takalasista on Polestar 4:ssä vain ääriviivat – olisiko kyseessä varokeino tiukimpia markkina-alueita varten?

Ilmanvastusta on vähennetty matalalla keulalla, piilotettavilla ovenkahvoilla, karmittomilla ikkunoilla sekä auton takaosan virtaviivaistamista. Toimenpiteiden seurauksena ilmanvastuskerroin on 0,269. Keulatilaa on 15 litraa ja varsinainen tavaratila on 500 litraa, laajennettavissa aina 1 536 litraan. 

Pinnan alla Polestar 4 pohjautuu Geelyn SEA-perusrakenteelle ja se on samalla nopein Polestar tähän mennessä. Nelivetoinen kahden moottorin versio on teholtaan 400 kW (544 hv), takavetoisen yhden moottorin version ollessa tasan puolet tästä (200 kW / 272 hv). Nelivetoisena Polestar 4 ennättää 0–100 km/h 3,8 sekunnissa. Myös vääntö tuplautuu takavedon 343 Nm:stä 686 Nm:ään nelivedossa. Toisaalta etumoottoria voidaan nelivedossa lepuuttaa kytkimen avulla.

Polestar 4 suv katumaasturi sähkö

Long Range -akkuversio on bruttokapasiteetiltaan 102 kWh ja nettona 94 kWh. WLTP-toimintamatkatavoite on 600 km takavedolle ja 560 km nelivedolle. Latauksen huipputehot ovat 200 kW (CCS) ja 22 kW (Type 2). Parhaimmillaan 5-80% lataus vie 32 minuuttia. Lämpöpumppu ja V2L-virranotto kuuluvat asiaan ja käytössä on kaksisuuntainen lataus. Vetomassa on 2 000 kg nelivedolle, 1 500 kg takavedolle. 

Polestar 4 suv katumaasturi sähkö takalasi

Nelivetopainoksessa auton alusta on osin säädettävä ja tarjoaa säätövaraa suorituskyvyn ja mukavuuden väliltä. Alustaakin hienosäätävän Performance Packin myötä etujarrut ovat nelivedossa Brembon toimittamat ja nelimäntäiset, joten Polestar luottaa 4:n Long Range Dual Motorin kykyihin. 

2024 Eurooppaan

Polestar jatkaa Volvon työtä turvallisuuskehityksen parissa. Turvatyynyjä on jopa yhdeksän, ajoavustimissa yhteistyökumppanina on Mobileye ja autossa on 12 kameraa, yksi tutka ja 12 ultraäänisensoria valvomassa ympärystää. Yksi kameroista valvoo kuljettajan vireystilaa, mutta ei tallenna videota.

Polestar 4 saapuu ensimmäisenä Kiinan markkinoille marraskuusta 2023 alkaen. Eurooppaan ja muualle maailmaan auto on saapumassa alkuvuodesta 2024, jolloin autosta kerrotaan myös tarkemmin. Tehtaan arvioima julkistushinta on 60 000 euroa. 

Polestar 4 takalasi sähkö suv

Lähde ja kuvat: Polestar Teksti: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Polestar

Kaikki koeajot

Uusimmat