Ford Kuga

Ajoneuvot Koeajo 3.4.2020

Maistiainen: uusi Ford Kuga – suurempi ja sähköisempi

Puman jälkeen seuraavana Fordin korkeammassa mallistossa päivänvalon näkee täysin uudistunut Ford Kuga. Uudistumisen myötä Kuga on suurempi ja voimalinjaan saa sähköä, mutta pikkusisaren Megabox-innovaatiota ei ole saatavilla.

Uusi Ford Kuga on kasvanut edeltäjäänsä nähden, korkeutta lukuun ottamatta, jokaiseen suuntaan. Edeltäjään nähden takamatkustajan jalkatila on kasvanut 87 millimetriä, kokonaisuudessaan tilaa on nyt 1 035 mm.

Kaiken kaikkiaan pituutta on kertynyt 73 mm lisää, josta 20 mm vaikuttaa myös akseliväliin. 15 senttimetriä liikuteltavat takaistuimet ovat vakiovarusteena, tämän ansiosta tavaratilan saa laajennettua parhaillaan 645 litraan.

Korkeudesta on karsittu 11 mm ja auton kasvaneesta pituudesta huolimatta etujalkatiloistakin on nipistetty 18 mm pois.

Ford Kuga

Suomessa saatavilla on aluksi yksi bensiinivoimalinja, 1,5-litrainen ja 150-hevosvoimainen Ecoboost-moottori jolta voimaa pyörille siirtää aina kuusialueinen käsivaihteisto. Dieselvoimalinjoja on kaksi: 1,5-litrainen Ecoblue joka tuottaa 120 hevosvoimaa tehoa, sekä 190-hevosvoimainen kaksilitrainen Ecoblue. Molempien yhteydessä on aina kahdeksanalueinen automaattivaihteisto.

Sähköä Suomeen vain raskaasti

Sähköä Kugan liikuttamiseen on aluksi saatavilla ainoastaan ladattavan hybridin muodossa, jonka odotetaan kattavan jopa 80 prosenttia uuden Kugan myynnistä. Lataushybridissä polttomoottorin tehtäviä toimittaa 2,5-litrainen bensiinimoottori Atkinson-työkierrolla ja voimaa välittää CVT-vaihteisto. Auton pohjaan integroidun akuston kapasiteetti on 14,4 kilowattituntia, jonka voimin WLTP-toimintamatkaksi on saatu 56 kilometriä.

Ford Kuga

Mallistoon liittyy myöhemmin myös itselataava hybridi, mutta 48-voltin kevythybridi jää Suomen markkinoilla näkemättä.

Koeajoyksilömme on ladattavalla voimalinjalla. Heti alkuun tulee selväksi, ettei autoa voi pakottaa käymään sähköllä aivan jokaisessa tilanteessa. Mikäli autoa ei ole esilämmitetty, sisätilat lämpeävät polttomoottorin voimin, eikä kertaalleen herätettyä moottoria voida käyttää ainoastaan muutamaa sekuntia, muun muassa päästösyistä.

Ufomaisuus veks

Sisätilat ovat huomasti edeltäjää modernimmat, kojelaudasta on hävinnyt edeltäjän ufomaisuus. Kugaan on saatavilla koeajamastamme Pumasta tuttu 12,3-tuumainen täysin digitaalinen mittaristo, mutta myös koeajo-Kugamme pienempi 6,5-tuumainen mittaristonäyttö vakuuttaa. Laajalta lisävarustelistalta voi valita muun muassa päivitetyn audiojärjestelmän tai automaattiset kaukovalot, mutta Pumassa esiteltyä Megabox-innovaatiota ei varustelistalla esiinny.

Ford Kuga

Vaihteenvalitsimen L-painikkeella saa sähkömoottorin regenerointia tehostettua huomattavasti.

Sähköisiä ajotiloja on valittavissa neljä. Automaattisella auto päättää itse milloin liikutaan bensiinin, ja milloin sähkön voimin. Sähkö-ajotilassa hybridi-Kugan puolestaan pitäisi päästä liikkumaan puhtaasti sähkön voimin, mutta kuten aiemmin todettua, joka tilanteessa tämä ei toteudu. Akunsäästötilassa sähkömoottoria ei käytetä ollenkaan, ja EV-lataus-ajotilassa bensiinimoottoria käytetään liikkumisen lisäksi korkeajänniteakun lataamiseen.

Ensituntumat autosta ovat lupaavat. Ohjaus tuntuu raskaalta, mutta muuten ajaminen on pehmeää, voimalinja toimii moitteetta eikä ajomeluunkaan kiinnitä huomiota. Palaamme kuitenkin tarkemmin ajo-ominaisuuksiin myöhemmin varsinaisen koeajon muodossa.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Ford

Kaikki koeajot

Uusimmat