Ajoneuvot | Uutinen | 4.9.2018

Nyt loppui leikkiminen: Mercedes-Benz EQC aloittaa Saksan vakavan sähkökauden

Kokeilujen aika on ohi, saksalaiset siirtyvät nyt vakavasti otettaviin sähköautoihin. Ensimmäisenä esittelyyn ehti Mercedes-Benz EQC.

Jaa artikkeli

Tukholmassa tiistaina 4. syyskuuta pitkä ja vivahteikas odotus päättyi: ensimmäinen saksalaisvalmistaja julkaisi vakavasti otettavan haastajan Teslalle. Kunnian vei lopulta Mercedes-Benz, kun aikataulukilpaa johtanut Audi joutui siirtämään e-troninsa paljastusta kesältä syyskuun 18. päivälle.

Tänään paljastettu uutuus kantaa nimeä EQC. Itse EQ on Mercedeksen uusi alabrändi merkin sähköistykselle, aivan kuten AMG on suorituskyvylle. Merkin sähkökärkeä edustavat mallit niputetaankin EQ-tuotemerkin alle.

Mercedes-Benz EQC

Ensimmäisenä EQC

Täyssähkömalliston aloittava EQC on muodin mukaisesti katumaasturi. Mitoiltaan, ja osin myös perusrakenteeltaan, uutuus vastaa Suomessakin valmistettavaa GLC-katumaasturia. Pelkästä sähkökonversiosta ei missään nimessä ole kyse: EQC lainaa GLC:stä sen minkä voi, ja loppu on varta vasten sähköautoon kehitettyä. Esimerkiksi auton kattolinja asettuu GLC:n ja GLC Coupén välimaastoon.

Mercedes-Benz EQC

Muotoilullisesti EQC:n hätkähdyttävin piirre lienee uusi keulailme: etuvalot yhdistyvät toisiinsa maskin ja konepellin välissä kulkevalla valoraidalla. Itse maskikin edustaa varsin mukailtua teemaa perinteisestä Mercedeksen itsevarmasta grillistä.

Sisätilat ovat yhdistelmä GLC:tä, A-sarjassa debytoinutta MBUX-tietoviihdejärjestelmää ja uuden EQ-brändin mukaisia elementtejä, kuten virtapiireistä innoituksensa saaneita kulmikkaita ilmasuuttimia ja ruusukultaisen värimaailman käyttöä.

Mercedes-Benz EQC

Yli 400 kilometriä

Pinnan alta löytää akselikohtaisilla sähkömoottoreilla toteutetun nelivedon, jota ruokkii 80 kilowattituntinen akku. Valmistaja ei ole vielä hyväksyttänyt autoaan WLTP-testissä, mutta tehdas epäilee toimintamatkan yltävän yli 400 kilometriin. Väistyvän NEDC-mittausnormin arvot ovat 450 kilometriä ja 22,2 kilowattituntia sataa kilometriä kohden.

Taka-akselin sähkömoottorin kerrotaan olevan päävastuussa suorituskyvystä, etuakselin vastatessa taloudellisuudemmasta etenemisestä. Järjestelmän yhteisteho on 300 kW (408 hv) ja yhteisvääntö on 765 newtonmetriä. Niillä luvuilla 0–100 km/h taittuu 5,1 sekunnissa ja huippunopeus on rajoitettu 180 km/h:n akuston säästämiseksi.

Mercedes-Benz EQC

EQC:n pikalataus onnistuu CCS-järjestelmällä 110 kilowatin teholla. Kotilataus jää 7,4 kilowattiin, joka saavutetaan kaksivaiheisesti 16 ampeerin virralla.

– Sanon vain, että uskomme EQC:n olevan eheä paketti, kommentoi pääjohtaja Dieter Zetsche uuden sähköauton liittymistä Mercedes-Benz-perheeseen.

Mercedes-Benz EQC

Palaamme Mercedeksen uranuurtajaan ja siitä saatuihin ensifiiliksiin tarkemmin lähipäivinä.

Teksti: Lauri Ahtiainen ja Aake Kinnunen, kuvat: Mercedes-Benz ja Lauri Ahtiainen

Jaa artikkeli

Keskustelu

Lisäkuvat