Ajoneuvot Koeajo Matkailuajoneuvot 14.6.2023

Pienet matkailuvaunut: Hobby Beachy 360 – rakkautta ensisilmäyksellä

Hobby Beachy 360 on tuulahdus hippimeininkiä ja retroa. Ne, ketkä vaunuun ihastuvat, eivät edes mieti muita vaihtoehtoja. Hyvää: Muotoilu, avarat tilat, tyylikkyys. Huonoa: Ei suihkua, wc:tä eikä liettä vakiona

Kevyiden ja pienten matkailuvaunujen suosio on myyntilukujen valossa kasvanut kovasti viime vuosina. Yksi niiden suosiota kasvattanut syy oli koronapandemia – matkustamaan haluttiin joka tapauksessa, vaikka sitten hieman pienemmällä budjetilla.

Hobby Beachy kuuluu vielä pienten matkailuvaunujen luokkaan, vaikkakin sen kokonaispaino nousee yli 750 kilon, joka tarkoittaa sitä, että vaunu ei ole samalla tapaa katsastusvapaa kuten aiemmin koevetämämme pienet matkailuvaunut Kulkuri Mini Camper, Kulkuri 305 sekä Poksi.

Määräaikaiskatsastus kahden vuoden välein

Hobby Beachy kuuluu siis niin sanottuun 02-luokkaan, joka täytyy määräaikaiskatsastaa kahden vuoden välein. Matkailuvaunujen 02-luokkaan kuuluvat matkailuvaunut, joiden kokonaispaino on yli 750 kiloa ja alle 3 500 kiloa.

Hobby Beachysta on olemassa kolme eri versiota, joista koevetämämme 360-malli on kaikkein pienin eli lyhyin. Se on sopiva kahdelle hengelle, tai kahdelle aikuiselle ja yhdelle lapselle. Isommissa 420- ja 450-malleissa tilaa on enemmän. Niistä jälkimmäinen sopii jo kahdelle aikuiselle ja kahdelle lapselle. Kokonaismassaa Beachy-sarjan pienimmällä vaunulla on 900 kiloa, omamassaa 736 kiloa eli vaunun kantavuus on tällöin 164 kiloa.

Vaunussa on niin sanotusti modulaarinen rakenne, joka tarkoittaa sitä, että vaunuun lisätään yksi moduuli tai blokki lisää, jolloin se kasvaa pituutta aina seuravaan isompaan malliin. Suurimmassa versiossa kokonaismassa nousee tuhanteen kiloon ja omamassa 816 kiloon.

Tuulahdus hippimeininkiä

Beachy edustaa nykypäivän retrovaunuja, ja siinä on tuulahdus menneiden vuosikymmenten hippimeininkiä. Beachyssä ei ole wc:tä eikä suihkua vakiona, valmistaja on myös ihan tietoisesti suunnitellut vaunun näin. Sen etunurkassa on tila, johon esimerkiksi irto-wc:n saa sijoitettua – halutessaan myös suihkun. Jos suihkun rakentaa vaunun etuosan komeroon, menettää paljon kaappitilaa. Suihkun rakentaminen, jos sellaisen haluaa, Beachyyn maksaa kaikkine alakaukaloineen, vesivetoineen, lämminvesivaraajineen ja viemäröinteineen maksaa noin 1 500 euroa.

Tiettyjen perusvarusteiden, kuten suihkun puuttuminen Beachyssa tarkoittaa sitä, että se voi karsia asiakaskuntaa – mutta samalla sen viehätysvoima on niin suuri, että sitä ei voi vastustaa. Beachya myyvät kauppiaat tietävät kertoa, että Beachyn vetovoima tiettyyn kohderyhmään on valtava. Ne, ketkä Beachyn hankkivat, eivät edes muita vaunuja mieti. Beachyssa toteutuu rakkautta ensisilmäyksellä -periaate 100-prosenttisesti. Se täytyy myöntää, että Beachyssä on mukavaa rauhoittavaa tunnelmaa.

Valoisat sisätilat

Beachy on myös hieman leveämpi kuin muut pienet vaunut, se on vetoautoakin leveämpi. Suurempi kokonaispaino tuntuu aavistuksen enemmän auton perässä kuin alle 750-kiloiset kevyemmät vaunut, mutta vielä Beachy liikahtaa suhteellisen pienelläkin vetoautolla. Beachyn lähes 2,2 metrin sisäleveys tarkoittaa tietysti avaria sisätiloja.

Beachyssa on myös valoisat tilat ja se on sisustettu retrohenkisesti, mutta erittäin trendikäästi. Beachy on kaikin puolin trendikäs vaunu, eikä toisaalta tarvitse ihmetellä sitä, että ne, ketkä siihen ihastuvat, myös rakastuvat vaunuun samantien.

Hobby Beachyn nerokkuus on myös siinä, että sisätilat saa kädenkäänteessä muovattua tilavaksi olohuoneeksi tai sitten makuuhuoneeksi vuorokauden ajan ja käyttötarkoituksen mukaan. Sisällä Hobbyssa on hyvin säilytystilaa ja keittiö on tilava, vaikka vaunu ei ole mikään iso. Beachyn sisätilojen hyllyt on avohyllyt, joihin saa hyllyihin suunnitellut ja myös tyyliin sopivat säilytyskalusteet lisävarusteina.

Materiaalit sisällä ovat luonnollisia ja sävyt rauhallisia. Myös valaistus on kunnossa ja hyllyjen alle sijoitettuna epäsuorana se tuo osaltaan tunnelmaa Beachyn persoonallisiin sisätiloihin.

Perässä maisemaikkuna

Perän luukun Beachyssa voi avata maisemaikkunaksi tai vaikka kokonaan kulkua ja lastausta varten. Beachyssa on ajateltu tässäkin mielessä sen käyttäjäryhmää, perästä on helppo työntää sisään vaunuun vaikka surffilauta mastoineen ja puomeineen ja lähes koko vaunun pituus tällaistenkin harrastusvälineiden kuljettamiseen on käytössä. Beachyn sisätilojen pöytä on myös suunniteltu siten, että se on helppo siirtää vaikka ulkotiloihin, tällöin tarvitsee enää vain pari retkituolia.

Hobby Beachy on yksi niitä erikoisempia uutuuksia, mistä caravan-maailma on saanut viime vuosina nauttia. Hyvä niin, sillä innovatiivisuutta caravan-maailmassa jos missä tarvitaan.

Teksti ja kuvat Manu Tuppurainen

Jaa artikkeli

Kaikki koeajot

Uusimmat