Mercedes-AMG CLS 53

Ajoneuvot Uutinen 12.5.2023

Viikatemies leikkaa Mercedes-malleja – CLS:n taru katkeamassa lähikuukausina

Mercedes-Benz aikoo harventaa poikkeuksellisen laajaa mallistoaan isolla kädellä vain muutaman vuoden aikana. Nyt on CLS-sarjan vuoro jäädä historiaan.

Mercedes-Benz CLS:n ensimmäinen sukupolvi nähtiin vuonna 2004. Tuolloin kyseessä oli eräänlainen pelinavaus uuteen autoluokkaan. Mercedes itse kutsuu autoa ”nelioviseksi coupéksi”, mutta perinteisiä autoluokkia paremmin kunnioittava määritelmä voisi olla vaikkapa ”E-sarja sulavalinjaisemmalla korimallilla”. CLS:n esimerkkiä ovat markkinoilla seuranneet muun muassa Audi A7 Sportback sekä BMW 6- ja 8-sarjojen Gran Coupé.

Tyylikästä CLS:ää ehdittiin valmistaa kolmessa eri sukupolvessa, ja auto oli aina jatkojalostettu ja ylöspäin suuntautuneempi versio kulloisestakin E-sarjasta. Toisessa polvessa CLS ”coupé” sai rinnalleen (yhtä harhaanjohtavasti tosin) CLS Shooting Brake -korimallin, siis lähes yhtä sulavalinjaisen farmariversion.

Nykyistä CLS:ää on ehditty valmistaa vuodesta 2018 lähtien, mutta nyt Mercedes on vahvistanut tuotannon loppuvan sen osalta kuluvan vuoden elokuussa. Jäljelle jää vielä superautomittasuhteissa huiteleva, vastaavanhenkinen sukulaismalli Mercedes-AMG GT 4-ovinen coupé, jota aletaan piakkoin valmistamaan Suomessa.

Mercedes-Benz CLS Coupé (BR 257), 2021

Jättimäinen mallistoremontti

Mercedes-Benzin mallisto on vuosien varrella kasvanut melkeinpä jokaiseen mahdolliseen suuntaan. Kun kaikkien eri mallisarjojen eri korimallit lasketaan mukaan, on Mercedes-Benz tarjonnut useimmilla markkina-alueillaan mukavaa 33 mallin mahtimallistoa.

Vuosikymmenen loppuun on aikaa seitsemän vuotta, ja tuossa ajassa mahtimallisto olisi tarkoitus supistaa 14 malliin, mikä on sekin moneen merkkiin verrattuna paljon.

Myös tuore GLC Coupé on välimallina tämän sukupolven jälkeen liipaisimella.

Muutoksen laajuutta 2030-luvulle tultaessa lisää vielä valtava käyttövoimamurros, jonka myötä Mercedes aikoo siirtyä pääasiallisesti sähköautomerkiksi.

Mallistoremontin myötä lähtöpassit saavat CLS:n tavoin monet välimallit, A- ja B-sarjat, viistokattoiset maasturit, farmarimallit sekä kaksi coupé- ja avomallia, kun E- ja C- coupét ja cabrioletit yhdistetään uuteen CLE-sarjaan.

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Mercedes-Benz

Kaikki koeajot

Uusimmat