21.3.2022

Autoilijat hamstraavat nyt AdBlue-liuosta – myyntiä joudutaan rajoittamaan

Polttoaineiden hinnannousu on vain yksi autoilijoita koetteleva asia. Ukraina ja Venäjä ovat monen autoilun kannalta olennaisen raaka-aineen toimittajia. Yksi näistä on dieselin lisäaine AdBlue.

Pelko AdBluen loppumisesta on ajanut suomalaiset hamstraamaan ureasta valmistettua vesiliuosta. Syy on se, että suuri osa uudemmista henkilöautoista ja raskaan liikenteen kalustosta ei suostu käynnistymään, ellei päästöjä laskevaa nestettä ole autossa riittävästi.

AdBluen kova menekki on näkynyt autotarvikkeita myyvässä Motonet-ketjussa rajuna kysyntäpiikkinä.

– AdBlue on tällä hetkellä meiltäkin loppu. Teemme aktiivista kartoitusta saatavuuden parantamiseksi, mutta kysyntä on juuri nyt erittäin kovaa. Esimerkiksi Motonetin verkkokaupan AdBlue-haut ovat moninkertaistuneet, kertoo Broman Groupin toimitusjohtaja Toni Stigzelius.

AdBluen kohdalla on siis käymässä samoin kuin koronan alussa jauhelihalle ja vessapaperille, minkä sitä suomalainen luonnolleen mahtaa. Suurin ongelma on tällä hetkellä hamstraaminen, jonka seurauksena lisäaine on myyty loppuun useasta paikasta.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Uudet tuontikanavat etsinnässä

Dieselin lisäaineen tarjontaa seurataan myös Huoltovarmuuskeskuksessa, jonka mukaan saatavuus voi pian olla huonoa. Siksi Huoltovarmuuskeskus selvittelee liuoksen valmistajien kanssa mahdollisuuksia lisätä tuotantoa ja löytää uusia tuontikanavia.

Tuotannon tilannetta seurataan tarkkana myös Nesteellä, joka on suuri AdBluen jälleenmyyjä. Neste ei itse valmista myymäänsä lisäainetta, vaan myy edelleen valmista tuotetta.

– Tilanteesta johtuen Neste on toistaiseksi joutunut rajoittamaan Adblue-tuotteen myyntiä. Olemme ryhtyneet laajoihin toimenpiteisiin tuotteen saatavuuden varmistamiseksi, ja pyrimme hankkimaan AdBlue-tuotetta vaihtoehtoisilta toimittajilta, selventää Nesteen Suomen yritysasiakasmyynnistä vastaava johtaja Joni Pihlström.

AdBluen hinta tulee useiden arvioiden mukaan nousemaan entisestään. Kuten aina, tässä vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki.

– Arvioimme, että hinnoissa on nousupainetta heikon saatavuuden takia, toteaa Toni Stigzelius.

Autoilijoita on myös askarruttanut myös polttoaineiden ja moottoriöljyjen saatavuustilanne. Näistä ei tarvitse Nesteen mukaan huolehtia.

–Tällä hetkellä ei ole näkyvissä tilannetta, että polttoaineista tai moottoriöljyistä tulisi pulaa, Pihlström rauhoittelee.

Teksti: Tuomas Rajala Kuva: Moottorin arkisto

Mikä ihmeen AdBlue?

AdBlue on moderneissa dieselmoottoreissa käytettävä lisäaine, joka koostuu urea-vesiliuoksesta. Kun ainetta ruiskutetaan pakokaasun sekaan, katalysaattori (SCR) neutralisoi typenoksideja.

SCR-katalysaattori ei toimi ilman AdBlue-lisäainetta ja tämän vuoksi autoissa on erillinen tankki lisäaineelle.

Mikäli autossa ei ole AdBlue -ainetta, moottori ei käynnisty.

Henkilöautot kuluttavat noin litran AdBlue-ainetta tuhannella kilometrillä.

Luetuimmat