28.10.2020

Koeajo: Audi A3 Sedan ei ole ihan perinteinen porrasperä

Audi A3 Sedan

Audi A3 Sedan oli koeajossa porrasperänsä takia, mutta se meinasi unohtua auton keulapuolta ihastellessa. Hyvää: ajettavuus, ohjaus, voimalinja, kuskin paikka. Huonoa: pääntila takana.

Audi A3 Sedan uudistuu heti viisiovisen A3 Sportbackin vanavedessä. Vanhaan tapaan molempien korimallien alusta on identtinen, kuten korikin B-pilariin asti. Sedanin sutjakkaampi kattolinja nipistää pääntiloja takaistuimella, vaikka polvitilojen puolesta taakse mahtuisi aikuinenkin. Pidempi kori on aerodynaamisempi, joten Sedanin yhdistetty kulutus on desin alhaisempi pienestä painonlisästä huolimatta.

Audi A3 Sedan

Korin 15 sentin pituuslisä on käytetty kokonaan tavaratilan hyväksi. Kontti onkin kookas, mutta luonnollisesti häviää muunneltavuudessa viisioviselle. Takaselkänoja kaadettuna tila toki pitenee, mutta aukko on matala ja penkin jättämä kynnys vaikeuttaa lastaamista. Porrasperän lyhyyden vuoksi pieni takaluukku rajoittaa suurten tavaroiden lastaamista muutoinkin.

Audi A3 Sedan

Pohjan alle jää pieni tila varusteille. Kuormansidontakoukkuja on neljä, mutta kassikoukut ja tilanjakajat loistavat poissaolollaan. Järkisyyt siis kallistavat vaakaa viistoperän puoleen, mutta pidempi Sedan puhuttelee perinteisillä linjoillaan. Valmistaja on arvottanut porrasperän 700 euroa Sportbackia kalliimmaksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Pihi kevythybridi

Parasta Audissa on tällä kertaa voimalinja, joka on ajamistani kevythybridisovelluksista toimivin. Ruudikas turbomoottori ja seitsenlovinen kaksoiskytkinvaihteisto pelaavat hyvin yhteen. Kierrokset pysyvät parhaan väännön ja kohtuuhiljaisen käynnin alueella.

Vaihteet vaihtuvat salamannopeasti ja lähes huomaamattomasti. Oman osansa hoitaa kevythybriditekniikka antamalla lisäpotkua polttomoottorin vedon katketessa.

Järjestelmä käyttää moottorijarrutuksista talteen keräämäänsä energiaa myös ohjaus- ja jarrutehostukseen, kun moottori on sammutettuna rullausmoodilla hidastuksissa ja alamäissä.

Järjestelmän toiminnasta ei tarvitse olla kiinnostunut – se toimii taustalla parantaen suoritusarvoja ja kulutuslukemia. Jos toimintaa seuraa, jää välillä ymmälleen, sillä moottorijarrutuksen ja sammutuksen valinta vaikuttaa arpapeliltä. Arpaonni on kuitenkin Audin puolella, sillä koeajon keskikulutus jäi tasoon 5,7 l/100 km.

Aluksi käskynjako

Audilla liikkeellelähtö on nykyään tuskastuttava kokemus. Seurankipeällä autolla on paljon kerrottavaa tunnollaan mobiiliyhteyksistä, yhdistetyistä ja yhdistämättömistä laitteista, liikenteen vaarallisuudesta yms. Vaikka ok:n sijaan kuittaa ohjeet käyttäen ”älä näytä tätä enää” -kuvaketta, ne tulevat kuitenkin uudelleen viimeistään seuraavana aamuna. ”Mitä sitten” tai ”suksi kuuseen” -vaihtoehtoja ei ole.

Audi A3 Sedan

Siihen moitteet sitten loppuvatkin. A3 on erittäin miellyttävä ajokokemus kaikenlaisilla teillä ja erilaisilla nopeuksilla. Mukulakiveyksellä ehkä vähän turhan topakka jousitus pääsee loistamaan mutkatiellä, eikä luultavasti antautuisi ratapäivilläkään. Ohjaus on tarkka ja tunnokas, mutta silti kevyt pyöriteltävä kaupungissa.

Teksti ja kuvat: Petri Munukka

Audi A3 Sedan Business Launch Edition 35 TFSI S-tronic MHEV

Hinta alkaen

30 653 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

37 146 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 498 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. kaksoiskytkinvaihteisto, etuveto.

Teho

110 kW (150 hv), 5000–6000 r/min

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Vääntö

250 Nm (1500–3500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

8,4 s

Huippunopeus

232 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,6 (yhd.)

CO2-päästöt

126 g/km

Mitat

pituus 4495 mm, leveys 1816 mm, korkeus 1425 mm, akseliväli 2636 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1500 / 690 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

2 vuotta

Luetuimmat