17.12.2023

Koeajo: BYD Tang – sähkösukkula seitsemälle iskee markkinarakoon

BYD Tang seitsemän paikkaa sähköauto

BYD Tang on valmistajansa vastaus suurempaan kuljetustarpeeseen. Ison auton myötä tulevat myös ison auton ongelmat Hyvää: tilat, varustelu. Huonoa: kulutus, kolmas istuinrivi, asema markkinoilla.

BYD Tang ehkä ensiesiteltiin mallina 2015, mutta nuoresta iästä huolimatta kyseessä on jo toisen sukupolven auton kasvopesukierros. Alkuperäinen auto keräsi menestystä Kiinassa lataushybridinä, ollen hetkittäin jopa Kiinan ja maailman myydyin lataushybridi. Toisen polven autostakin on olemassa lataushybridi kotimarkkinoita varten, mutta tuttuun tapaan meillä ja Euroopassa BYD esiintyy täyssähkömallien voimien.

BYD Tang seitsemän paikkaa sähköauto

Alle 4,9 metriä pitkä BYD Tang on jo kokonsa puolesta näyttävä ilmestys. Korkeutta kookkaalla crossoverilla on yli 1,7 metriä, joten Tang todella täyttää parkkiruutunsa. Kookkaiden mittojen vastapainoksi auto on seitsemänpaikkainen. Keulailme erottuu monien BYD:ien nykytyylisestä pyöreydestä, joten Tang korostaa keulaansa sangen leveästi hymyilevällä maskilla. 

BYD Tang seitsemän paikkaa sähköauto

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tutulla terällä

BYD Tang rakentuu merkille tuttuun tyyliin Bladeksi ristityn LFP-litiumrautafosfaattiakun ympärille. 86,4 kilowattitunnin bruttokokoinen akku riittää 400 kilometrin WLTP-toimintamatkaan yhdistetyllä syklillä. WLTP-kulutukseksi on ilmoitettu 23,8 kWh/100 km, mikä on sangen uskottava lukema hyvissä olosuhteissa.

Parin asteen plussakeleissä BYD Tang kulutti helposti 26 kWh/100 km ja moottoritiellä enemmänkin, sillä matkustamon ilmatilan lämmittäminen vaatii omansa, eikä Tang ole kokonsa tai muotonsa puolesta kärkikastia aerodynamiikassa. Ilmanvastuskerroin on 0,335. Maavaraa Tangissa on 150 mm. Käytönnön toimintamatka latausvaroineen jää 260 kilometrin tienoille. 

BYD Tang sähköauto

Huippulatausteho on 110 kilowattia. Käytännössä auto pitää latauksen alussa minuutin mietintätauon, jonka jälkeen latauskäyrä on melko laakea, auton suosiessa reilun 80 kilowatin lataustehoa reiluun 70% saakka. Yhdessä akun koon kanssa lataustauko venähtää matka-ajossa helposti 45 minuuttiin. AC-latauksen huipputeho on 7 kilowattia yhdessä vaiheessa, mitä voidaan pitää täyssähköautolle alimitoitettuna.

Suurpiirteisesti

Nelivetoisen BYD Tangin huipputeho on 380 kilowattia, joka jakautuu etu- ja taka-akselin kestomagneettimoottorien kesken suhteessa 180/200 kW.  Niinpä 2,5-tonnisen sähkökatumaasturin saa halutessaan lingottua 0–100 km/h 4,6 sekunnissa. Järkevämpää käyttöä arsenaalille on hyödyntää sitä esimerkiksi peräkärryn kanssa, mikä toisaalta kasvattaa kulutusta entisestään.

BYD Tang sähköauto

Ajotuntumaltaan BYD Tang on linjassa muun olemuksen kanssa, eli auton iso koko tuntuu myös kuljettajan työpisteessä auton ulottuvuuksia hahmotettaessa. Alusta on säädetty kevyesti mukavan puolelle, mutta toisaalta myös korin liikkeiden hallinta on suurpiirteistä. Ohjauksen välitys voisi olla ripeämpääkin.

Talon parhaat paikat

BYD Tangin valtti ovat sen sisätilat. Materiaalit ja viimeistely ovat hyvällä tasolla ja ohjaamoon on saatu hiukan eloa kaksiväriverhoilulla ja animoiduilla tunnelmavaloilla.

BYD Tang sähköauto

Ohjainlaitteiden ja tietoviihdejärjestelmän asettelu muistuttavat sisarmalli Hania. Valikoiden jäsentely vaatii hetkisen opettelua, mutta logiikkaan pääsee pian sisälle. 12,3-tuumainen mittaristonäyttö on selkeä, mutta mittaristovalon säätö kaipaisi selkeyttä.

BYD Tang sähköauto

Tangin etuistuinten yllätys on 12,8-tuumainen kojelaudan kosketusnäyttö, joka on käännettävissä pystysuuntaan sähköisesti. Näyttö palautuu mielellään vaakasuuntaiseksi, mutta periaatteen tasolla käyttöliittymän jäsentelyn saa valita. 

Kakkosrivin takapenkillä tilaa on hyvin varsinkin kahdelle, kohtuullisesti kolmelle. Istuimen korkeus on hyvä. Kolmosriviä puolestaan ei voi suositella kuin perheen junioreille, sillä jalkatilan naftiuden lisäksi ongelmana on lähelle päätä kaartuva takalasi. Tang on seitsemänpaikkainen melko tyköistuvalla mitoituksella.

BYD Tang sähköauto

Tavaratilaa on kaikkien istuinten kanssa 235 litraa, mutta kaikkiaan tarpeellista tavaraa mahtuu 1 655 litraa kaikki istuimet kaadettuna.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kymppitonni per penkki

Seitsemänpaikkaisia sähköautoja ei ole markkinoilla vielä ruuhkaksi asti. Tesla Model X ja Mercedes-EQ EQS SUV karkaavat yli 100 000 euron rajan. Tila-autoa ja pikkubussia yhdistelevä Maxus Mifa 9 on jo kilpailukykyisempi 78 990 euron hinnalla, mutta vähintään 5 000 euroa edullisempi ja henkilöautomaisempi BYD Tang erottuu edukseen tässä seurassa. 

BYD Tang sähköauto

Toisaalta seitsemää istumpaikkaa etsivän kannattaa huomioida Kia EV9, jonka 81 781 euron hinnat alkaen -versio tarjoaa tuntuvasti mukavamman sähköautoilukokemuksen Tangia suosivasta hinta- ja tehoerosta huolimatta.

Jos istuinpaikkojen määrällä ei ole niin merkitystä, BYD Tang on hiukan heikommassa asemassa markkinoiden isojen crossovereiden meressä, jossa erottautuminen ei tule enää automaattisesti.

BYD Tang sähköauto

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

BYD Tang Black Edition

SÄHKÖAUTO, takaveto
380 kW (517 hv), 680 Nm

Akku brutto 86,4 kWh

Lataus Type 2: 7 kW (1 x 32 A)
CCS: 110 kW

WLTP-kulutus 23,8 kWh / 100 km
toimintamatka 400 km

Suorituskyky 0–100 km/h 4,6 s
huippunopeus 180 km/h

Mitat
Pituus 4 870 mm
Leveys 1 950 mm
Korkeus 1 725 mm
Akseliväli 2 820 mm
Tavaratila 235 l

Omamassa 2 489 kg
perävaunu 1 500 / 750 kg

Euro NCAP 5 tähteä (2023)

Takuu 6 v / 150 000 km
ajoakku 8 v / 200 000 km

Hinta alkaen 69 990 €
koeajoauto 70 590 €

Luetuimmat