13.3.2021

Koeajo: Dacia Sandero – lisää laatuvaikutelmaa kaupan päälle

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Dacia Sandero -malliston uudistuminen on osoitus, että rehellisten perusautojen aika ei ole ohi. Hyvää: konstailemattomuus, hinta, tilat. Huonoa: rajattu voimalinjavalikoima.

Renaultin romanialaismerkki lähestyy autoilua kustannustehokkaasti ja järki edellä, minkä voi havaita uudistuneista Dacia Sandero -malleista.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Hyvän käsityksen valmistajan filosofiasta saa anekdootilla radioantennin sijainnista. Muotoilijat halusivat sijoittaa antennin Sanderon katon takaosaan, mikä tarkoittaa tietysti pidempää johtoa. Kustannuserän tasapainottamiseksi kojelaudan painikkeet sijoiteltiin niin, että niiden osalta pystyttiin puolestaan säästämään johtokustannuksissa.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Y-mallisten ajovalojen takana Sandero ottaa askeleen Renault-Nissanin CMF-B-pohjarakenteelle, joten pinnan alta löytyvät muun muassa Cliosta tutut ratkaisut. Perusrakenne kykeni merkin vaatimuksiin mainiosti, mutta luonnollisesti “tarkan markan” Dacia kiinnitti huomiota yksittäisten ratkaisujen hintaan. Esimerkiksi sähköistäminen tulisi kyllä kuuloon Renaultin lataushybriditekniikan avulla, mutta Dacia tarkkailee tilannetta juuri loppusumman kannalta.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Älä muuta toimivaa

Ilmeisesti Dacialla on oltu tyytyväisiä Sanderon ja Sandero Stepwayn mittoihin, sillä autot ovat ulkomitoiltaan lähes ennallaan. Kattolinjaa on tuotu hiukan matalammaksi paremman aerodynaamiikan nimissä. Sisätiloja on saatu erityisesti takaistuimen osalta väljemmiksi kasvaneella akselivälillä ja raidevälillä. Tavaratilaa on löytynyt kahdeksan lisälitraa (nyt 328 l), ja säilytyslokeroitakin on paranneltu.

Äimistyttävin loikka sisätilojen kohdalla on tapahtunut laatuvaikutelmassa, joka on ottanut muut vastaavan kokoluokan autot kiinni niin materiaaleissa kuin muotoilussakin. Varustetasosta riippuen kojelaudan kosketusnäyttö on joko kahdeksan tuuman mediajärjestelmä älypuhelinpeilauksella tai telineessä oleva oma älypuhelin.

Uusista varusteista huolimatta mittaristo on selkeän perinteinen, ja pieni näyttö kertoo kaiken tarvittavan. Ilmastointi, niin manuaalinen kuin automaattinenkin, on toteutettu napeilla ja rullilla – onneksi.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Uusiin varusteisiin kuuluvat myös automaattinen hätäjarrutus ja mäkilähtöavustin sekä varustetasosta riippuen sähköinen seisontajarru, peruutustutka myös eteen ja peruutuskamera dynaamisilla ajolinjoilla.

Aina turbosti

TCe 90 -mallimerkintää kantava kolmisylinterinen bensiiniturbo on ainoa Suomeen saapuva moottorivaihtoehto. 90 hevosvoiman voimanlähde riittää Sanderon ja Stepwayn tarpeisiin mainiosti. Automaattivaihteisto on nyt portaaton CVT, mikä tuo selvän parannuksen Dacian aiempaan robottivaihteistoon niin mukavuudessa kuin suorituskyvyssäkin.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Ihka uudet Sanderot eivät yllätä myöskään ajettavuudeltaan, sillä autot ovat konstailemattoman mutkattomia. Hallintalaitteissa esiintyy lievää tahmeaa kumimaisuutta, ja alustan vire vaikutti ensikoeajon perusteella peruspehmeältä.

Perusmalli pitää paikkansa Suomen edullisimpana uutena autona, ja Access- sekä Essential-varustelulla Sandero mahtuu jopa romutuspalkkiokampanjan piiriin.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Ilmeikäs Sandero Stepway puolestaan on 201 mm maavarallaan mökkikansan suosikki. Stepwaytä onkin rohkeammin eriytetty perus-Sanderosta, ja inspiraatiota on haettu suositusta Dusterista. Vinkeänä yksityiskohtana Stepway-mallin kattokaiteet kätkevät tempun: ne voidaan muuntaa taakkatelineiksi (80 kg) auton mukana tulevalla työkalulla muutamassa minuutissa.

Dacia Sandero ja Sandero Stepway

Varsin hyvän käsityksen mallistosta saa myös siitä, että täysin lisävarusteltunakin on vaikeaa käyttää Sanderoon 20 000 euroa suurempaa summaa.

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Dacia Sandero TCe 90 Essential

Hinta alkaen

12 999 €

Moottori

Bensiinimoottori 999 cm³, 3 sylinteriä, ahdin, 6-v. manuaalivaihteisto, etuveto.

Teho

67 kW (90 hv), 5000 r/min

Vääntö

160 Nm (3750 r/min)

Vääntö

160 Nm (3750 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,7 s

Huippunopeus

178 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 5,3 (yhd.)

CO2-päästöt

119 g/km

Mitat

pituus 4088 mm, leveys 1848 mm, korkeus 1499 mm, akseliväli 2604 mm

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

1100 / 560 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat