Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid Renault Clio E-Tech Hybrid

Ajoneuvot Koeajo 5.11.2020

Koeajo: Lataushybridi Renault Captur E-Tech Plug-in ja täyshybridi Renault Clio E-Tech Hybrid

Renault Captur ja Renault Clio saavat vihdoin odotettua E-Tech-hybriditekniikkaa. Perusperiaatteet ovat samat, oli kyseessä sitten lataushybridi tai niin sanottu täyshybridi. Hyvää: mukavuus, tilat (Captur), tavanomaisuus (Clio). Huonoa: maltillinen latausteho (Captur), karkeahko polttomoottori (erit. Clio).

Renaultin viivelähtö hybrideihin ja lataushybrideihin tapahtuu valmistajan omalla tyylillä. E-Techiksi ristitty tekniikkaperhe lainaa valmistajan osaamista Formula 1:stä. Tänä vuonna Suomessa nähdään hybridiversio Cliosta ja lataushybridiversio Capturista. Alkuvuodesta 2021 joukkoon liittyy vielä Renault Mégane E-Tech Plug-in hybrid yleisemmän Mégane-malliston faceliftin osana.

Renault Captur E-Tech Plug-in

Renaultin teknisessä ratkaisussa 1,6-litrainen vapaasti hengittävä 91 hevosvoiman bensiinimoottori on yhdistetty kevythybridin tehtäviä suorittavaan starttigeneraattoriin sekä varsinaisesti autoa liikuttavaan sähkömoottoriin. Vaihteistona on Renaultin kehittämä kytkimetön ratkaisu, jossa polttomoottorille on neljä ja sähkömoottorille kaksi vaihdetta. Yhteensä järjestelmällä on jopa 15 eri toimintatilaa, mutta kuljettajan kannalta järjestelmä toimii kuusivaihteisen automaatin tavoin eikä ajaminen tarvitse erityistä huomiota.

Mielenkiintoinen piirre Renaultin hybrideissä on, että talvipakkasilla (–8°C) polttomoottori käynnistyy aina, sillä polttomoottori vastaa myös matkustamon merkittävästä lämmityksestä.

Lataamatta paras: Clio E-Tech

E-Techien peruspalikat ovat samat oli kyseessä lataushybridi tai pelkkä hybridi, teholukemien vaihdellessa lähinnä akun ja alhaisemman jännitteen takia. Clion kohdalla sähkömoottorista saadaan 36 kW (49 hv) ja järjestelmän yhteisteho on 140 hevosvoimaa.

Koeajo: Lataushybridi Renault Captur E-Tech Plug-in ja sähköinen sukulainen Renault Clio E-Tech Hybrid

 

Hybridijärjestelmä kertoo tekemisistään mittariston värinäytöllä sekä EasyLink-tietoviihdejärjestelmän kautta, mutta periaatteessa kuljettajan kannalta toiminta on läpinäkyvää, eikä juuri poikkea Clion muista moottorivaihtoehdoista. Clio kiihtyy hybridinä 0–100 km/h 9,9 sekunnissa ja huippunopeus on 180 km/h. Hybridin ansiosta ilmoitettu WLTP-kulutuslukema on 4,3 litraa per 100 km.

Renault Clio E-Tech hybrid

Tavaratilan hienoista kutistumista vaille Clio on pysynyt ennallaan, joten hybridivoimalinja istuu mallistoon mainiosti. Maltillinen 1,2 kWh ajoakku tosin tarkoittaa, että hiukan karkeakäyntistä polttomoottoria joudutaan vaivaamaan lataushybridejä useammin. Suomessa hybridi-Clio on nyt ennakkomyynnissä alkaen 23 390 euroa.

Piuhalla vielä parempi: Captur E-Tech Plug-in Hybrid

Ensimmäisenä Renaultin hybriditriosta saapui Captur E-Tech Plug-in hybrid ja mallin ennakkomyynti alkoikin jo loppukesästä. Lataushybridinä Captur on varustettu 9,8 kWh ajoakulla, jonka vaatiman tilan takia myös taka-akseli on siirtynyt käyttämään monivarsituentaa. E-Tech häviää joitain litroja tavaratilaa perusmalleihin verrattuna, mutta toisaalta uusi taka-akseli on entistäkin mukavampi ajettava.

Renault Captur E-Tech Plug-in

Yhdistetyssä ajossa 50 kilometriin yltävä sähköinen toimintamatka tarkoittaa, että Capturilla voi toteuttaa yleiset arkiajot hiljaisella sähköajolla. 3,6 kilowatin latausteho tosin rajoittaa asiointilatauksen mielekkyyttä, mutta akun saa täyteen kolmessa tunnissa Type 2 -latausasemasta ja kotitöpselistäkin noin viidessä tunnissa.

Renault Captur E-Tech Plug-in

Korkeamman akustojännitteen ansiosta Capturin kohdalla sähkömoottorin teho on 49 kW (67 hv) ja järjestelmän yhteisteho on 159 hv. 0–100 km/h luonnistuu 10,1 sekunnissa ja huippunopeus on 175 km/h. Sähköajon huippunopeus on 135 km/h. WLTP-kulutukseksi ilmoitetaan 1,5 litraa per 100 km.

Lataushybridissä bensiinitankin täyttöaukko on siirtynyt vasemmalle puolelle autoa, latausluukun löytyessä oikealta puolelta, mutta muuten käyttökokemus on sangen lähellä paremmin varusteltuja perus-Captureita. Uusittu taka-akseli tuntui nopealla kokeilulla hiukan mukavammalta ja hiljaisemmalta, joskin osittain melua ”puuttuu” myös sähköajon ansiosta.

Renault Captur E-Tech Plug-in

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Jaa artikkeli

Valmistajalta: Renault

Kaikki koeajot

Uusimmat