22.11.2021

Koeajo: Ford Mustang Mach-E RWD – näyttävä perusmallikin

Ford Mustang Mach-E erottuu katukuvassa ja kääntää päitä. Legendaarinen logo keulalla saattaa myös ohjata ajatukset huomattavasti todellisuutta korkeampaan hintaluokkaan. Hyvää: voimalinja, perusvarustelu. Huonoa: alustan pintakovuus, ajoavustimien kulmikas toiminta.

Ford Mustang Mach-E:n kohdalla voi aina aloittaa keskustelun sen brändäyksestä. Legendaarisen ponilogon tuominen sähköiseen perhekatumaasturiin on alusta asti jakanut vahvasti mielipiteitä. Ja sehän on monesti markkinoinnissa ykkösasia. Kukaan ei huomaa hajutonta ja mautonta, mutta tämä malli ei ole jäänyt ainakaan nimensä takia keskustelujen ulkopuolelle.

Ja sitten itse asiaan. Sähkö-Musse on varsin näyttävä ilmestys. Se sijoittuu fyysisen kokonsa osalta nykymittapuulla keskikokoluokkaan noin 4,7 metrin pituudella. Suhteellisen pitkä keulapelti ja alas tuodut matalat ajovalot antavat keulalle räyhäkkään ilmeen. Sivuprofiilissa huomio kiinnittyy coupémaisesti laskevaan ikkunalinjaan, vaikka katto pysytteleekin korkeammalla aina takaspoileriin saakka. Muhkeiden pyöräkaarien sisällä vakiovarusteisen auton 18-tuumaiset renkaat näyttävät suorastaan suloisilta. Takalokasuojan muhkean näköinen pokkaus muistuttaa ponilogon alkuperästä kuten myös kolmiosaiset takavalot.

Tekniikkansa osalta Mustang Mach-E edustaa Fordin uuden sukupolven sähköautoa. Pohjalta ei siis löydy yhteneväisyyksiä polttomoottorimallien kanssa. Auto on tarjolla kahdella akkukoolla, joiden käytettävissä olevat kapasiteetit ovat 68 ja 88 kWh. Molemmat akkuversiot ovat tarjolla sekä taka- että nelivetoisiin malleihin, ja malliston teholukemat vaihtelevat välillä 198–358 kW (269–487 hv). Valmistajan ilmoittamat WLTP-toimintamatkat asettuvat mallista riippuen 400 ja 610 kilometrin väliin.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Perusmalli riittää

Usein koeajoautot ovat varsin runsaasti varusteltuja, joten oli mielenkiintoista saada koeajoon aito hinnat alkaen -malli. Tämän termin sisällä on voi nykypäivänäkin tulla vastaan hyvin erilaisia kokonaisuuksia ja tämän suhteen Mustang yllättää positiivisesti.

Ensimmäisenä ohjaamoon mennessä huomio kiinnittyy vakiovarusteiseen 15,5-tuumaiseen pystyyn aseteltuun näyttöön. Tämä tuo ohjaamoon kieltämättä samaa tunnelmaa erään Fordin maanmiehen kanssa. Istuimet on verhoiltu asiallisen tuntoisella keinonahalla. Vakivarusteisiin lukeutuvat myös automaatti-ilmastointi, parkkitutkat sekä peruutuskamera, aktiivinen vakionopeudensäädin kaistakeskityksellä, LED-valot automaattisilla kaukovaloilla, kuolleen kulman varoitin ja automaattinen hätäjarrutustoiminto.

Ajosuunta valitaan Fordille tutulla rullalla keskikonsolista. Kaasupolkimen vaste keskimmäisellä Active-ajotilalla on yllättävän terävä ja kaasupolkimen liikkeiden kanssa saakin olla tarkkana pehmeää etenemistä halutessaan. Arkiajossa rauhallisempi Whisper tuntui rennommalta ja mukavammalta. Voimalinjan toiminta on kokonaisuudessaan asiallista.

Kaasupolkimen vasteeseen ja ohjaukseen vaikuttavien ajotilojen lisäksi kuljettaja voi halutessaan kytkeä päälle yhden polkimen ajon, jolloin auto hidastaa kaasupolkimen noston jälkeen aina pysähdyksiin saakka. Etenkin pysähtelevässä kaupunkiajossa tämä on mukava toiminto ja Mustangin tapauksessa onnistuneesti toteutettu. Kaiuttimista tuotavan teennäisen äänimaailman pitää mieluummin poiskytkettynä.

Loppukesän keleillä toimintamatka yhdellä täydellä latauksella oli noin 370 kilometrin luokkaa. Akku täyttyy vaihtovirtalatauksessa 11 kW teholla ja pikalataustehoksi valmistaja ilmoittaa 115 kW.

Parannettavaa riittää

Erityisen hienoa ajoelämystä Mach-E ei tarjoile. Ohjaus on tunnoton ja se keskittää luonnottoman voimakkaasti. Alusta on varsin napakka ja ainakin omaan makuun painavaan autoon sopisi paremmin mukavuuspainotteisempi viritys. Myös ajoavustimet voisivat olla luonteeltaan hienostuneempia, sillä esimerkiksi kaistavahti tekee ajoittain varsin rajun voimakkaita liikkeitä. Välillä se jopa yllättää kuljettajan, joka luulee ajaneensa keskellä kaistaa.

Yksi ärsyttävä piirre on kuljettajan edessä olevan pienen mittariston korkeataajuuksinen ääni. Tämä ei kaikkia kuskeja häirinnyt, mutta herkkäkorvaisella ääni on suorastaan läpitunkeva ja todella häiritsevä. Kyseessä ei myöskään ole yksilöongelma, sillä sama ominaisuus on ollut kolmessa autossa. Ihastuttavaa ääntä voit käydä kuuntelemassa Moottori Median Instagram-tilin kohokohdissa.

Sähköponin merkittävimmät vahvuudet ovat näyttävä muotoilu ja kokoluokka huomioiden varsin kilpailukykyinen hinta. Jo perusmalli sisältää kattavan varustelun, minkä ansiosta hinta jää sopivasti alle sähköautojen hankintatukirajan.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Ford Mustang Mach-E RWD 75 kWh

Hinta alkaen

48 720 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

48 720 €

Moottori

Sähköauto takaveto.

Teho

198 kW (269 hv)

Vääntö

430 Nm

Vääntö

430 Nm

Akku

Akuston energiasisältö teoreettinen/käytössä oleva: 75 / 68 kWh. Lataus: Type 2 11 kW (3 x 16 A), CCS 115 kW.

Toimintamatka

440 km

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,1 s

Huippunopeus

180 km/h

Kulutus l/ 100 km

17,2 kWh (vapaakenttä)

Mitat

pituus 4713 mm, leveys 1881 mm, korkeus 1624 mm, akseliväli 2984 mm
Tavaratila: 322–1420 l
Omamassa: 1993 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

750 / 750 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

5 vuotta / 100 000 km, ajoakku 8 vuotta / 160 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat