15.8.2018

Koeajo: Rakastettava kolmiapila – Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Bensiinimoottorilla versioitu Alfa Romeo Giulia Veloce saattaa olla malliston tasapainoisin yhdistelmä järkeä ja rakkautta. Hyvää: ajettavuus, tyyli, fiilis. Huonoa: takatilat, viihdejärjestelmä.

Parkkihallista lähtiessä ohjauspyörä narisee ohjauspylvään verhoilua vasten. Harvinainen osoitus siitä, että toiset autot erottuvat joukosta. Onneksi ääni loppuu pian ja jäljelle jää hymähdys. Voi Alfa!

Romeo ja Giulia on osoittautunut upeaksi reseptiksi myös perinteikkäälle italialaiselle autovalmistajalle. Takavetopohjaiselle Giorgio-alustalle rakennettu sporttisedan ilmoitti isolla tavalla Alfa Romeon paluusta. Merkistä ja mallista on kirjoitettu paljon viimeisen vuoden aikana, varsinkin tulisesta Quadrifoglio-neliapilamallista. Eikä ihme, eiväthän sporttiset erikoisversiot ole koskaan olleet Alfa Romeolle ongelma.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Yli 117 000 euron kiipeävä neliapila jää useimmille pelkäksi haaveeksi, mutta pelko pois! Veloce (nopeus) tarjoilee bensiiniversiona italialaiselle sedanille riittävältä kuulostavat 280 hevosvoimaa alle 60 000 euron lähtöhinnalla.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tuttua tyyliä

Keskiruskea nahka on rohkea valinta, mutta Giulian muodokas sisusta onnistuu jopa haastavan värin kanssa. Ergonomisesti matkustamo keskittyy kuljettajan paikan ympärille, muiden istuinten ollessa mukana muodon vuoksi. Etumatkustajalla asiat eivät ole kuitenkaan huonosti, kiitos Veloce-varustelun sopivan voimakkaasti muotoillun istuinprofiilin. Takaistuimet puolestaan yllättävät, sillä jollain tavalla tilaa on aina vähemmän kuin 4,6-metriseltä sedanilta odottaisi.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Kuljettajaa tervehtivät puolestaan syviin kuiluihin upotetut mittarit, joita reunustavat audimaiset lisämittarit. Ohjauspyörän yhteyteen on puolestaan jemmattu harmaa käynnistysnappi ja sormien ulottuvilla ovat hykerryttävän ylikokoiset ja tyydyttävästi naksuvat vaihdevivut. Ergonomian helmiin kuuluu myös Alfan tuttu Dna-ajotilavalitsin, joka muistaa rakenteensa vuoksi viimeksi käytetyn ajotilan myös seuraavassa käynnistyksessä. Erinomaista!

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Porrasperän tavaratila tuo mieliin huhut Giulian haudatusta farkkumallista. Tilaa itsessään on kohtuullisesti, mutta lastausaukon koko rajoittaa hinkuja kurvailla lähimpään Ikeaan. Tavaratilasta ei löydy myöskään kassikoukkuja, joten supermarketista kannattaa ajaa kotiin suorinta tietä.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Alfa Romeon viihdejärjestelmä on piilotettu kauniisti kojelaudan mustaan paneeliin. Vaikka valikkorakenne on inspiroitunut varsinkin BMW:n iDrivestä, ei lainaaminen ole tuonut aivan samantasoista selkeyttä. Järjestelmä vaikuttaa myös valmiiksi ikääntyneeltä, sillä näytön koko ja tarkkuus jättävät toivomisen varaa, korostuen varsinkin peruutuskameran kanssa. Navigaattori on sekin kankeammasta päästä tarjontaa.

Ei vain kesäromanssi

Jos Veloce-mallinimi kuulostaa tutulta, ei ihme. Aiemmin koeajossamme ollut Giulia Veloce oli 210 hevosvoiman dieselversio.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Nyt Giulian pitkänhuiskean konepellin alla lymyää jälleen automaailmassa tylsistyttävän yleiseksi käynyt 2,0-litrainen nelisylinterinen bensiiniturbo, mutta onneksi harmaudesta ei ole tietoakaan. Hyvin sovitetun kahdeksanvaihteisen automaatin ansiosta tehoa tuntuu löytyvän jopa hiukan numeroiden lupaamaa enemmän. 280 hevosvoimaa riittää 0–100 km/h suoritukseen 5,2 sekunnissa ja yhdistetty kulutus on kohtuullinen 6,4 litraa per 100 km. Suorituskykynumeroiden ylittämisen tunne korostuu entisestään lähtöavustinta käytettäessä. Ärhäkästi pörisevä moottori soveltuu rooliinsa ääniä myöten.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Velocen parhaisiin puoliin kuuluu kuitenkin sen nelivetoisuus, joten Giulialla on mahdollisuuksia kesäromanssia pidempäänkin kumppanuuteen. Samalla sedanin kehuttu ohjaustuntuma kärsii hiukan, mutta verrattuna segmentin puudutettuun perustasoon asiat ovat mainiosti. Ketteryyden fiilistä korostaa ohjauksen nopeus ja innokkaan keulan reagointi ohjauskäskyihin.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Kun jarrutuntumakin on muun ohjauksen kanssa samassa linjassa, ovat mutkatiet parasta ravintoa Alfalle. Jousitus on perusluonteeltaan napakka, mutta pintakovuutta ei ole onneksi liioiteltu.

Parkkipaikan tyylikkäin

Vaikka Giulia ei välttämättä ole edes tyylikkäin Alfa Romeo 2000-luvulla, on se loistava parannus MiTon ja Giuliettan pullamaisen pyöreyden jälkeen. Värejä kyttääville tiedoksi, että koeajettu yksilö oli väriltään Grigio Vesuvio – siis vesuviuksenharmaa.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Alfa Romeo Giulian noin 39 000 eurosta alkavassa mallistossa helposti yli 60 000 euron luisuva bensiini-Veloce ei ole erityisen halpa. Auto kuitenkin kuuluu siihen harvinaiseen luokkaan, että sitä kääntyy vielä katsomaan parkkipaikalta poistuessaan, miettien, milloin sen ohjaksiin pääsisi seuraavan kerran. Siinä mielessä Giulia Velocen todellinen kilpailija onkin Jaguar F-Type, johon verrattuna italialaissedan on paitsi käytännöllinen, myös suoranainen säästövinkki.

Alfa Romeo Giulia Veloce 280 hv

Teksti: Aake Kinnunen Kuvat: Roman Razinkov

Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 AWD 280 hv

Hinta alkaen

59 493 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

65 983 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 995 cm³, 4 sylinteriä, ahdin. 8-v. automaattivaihteisto, neliveto.

Teho

206 kW (280 hv), 5250 r/min

Vääntö

400 Nm (2250 r/min)

Vääntö

400 Nm (2250 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

5,2 s

Huippunopeus

240 km/h

Kulutus l/ 100 km

8,9 (kaup.) / 4,9 (maant.) / NEDC-kulutus 6,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

148 g/km

Mitat

pituus 4643 mm, leveys 2024 mm, korkeus 1436 mm, akseliväli 2820 mm
Tavaratila: 480 l
Omamassa: 1530 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

3 vuotta / 100 000 km

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat