29.9.2017

Koeajo: Subaru XV 2.0i Summit – Varmasti huippua kohti

Subaru XV 2.0i Summit

Toisen sukupolven Subaru XV tuo kompaktien katumaastureiden joukkoon tasaisen työjuhdan. Hyvää: laatuvaikutelma, etenemisen varmuus. Huonoa: moottorivalikoima.

Subaru on valmistajana tottunut kulkemaan omia polkujaan niin mielikuvissa kuin teknisissä ratkaisuissa. Nyt japanilaisvalmistaja tähtää tulevaisuuteen esittelemällä uusien malliensa yhteydessä Subaru Global Platform -pohjarakenteen. Mutta onko yhtenäistäminen ja tulevaisuuteen valmistautuminen muovannut oman tiensä kulkijaa?

Subaru XV 2.0i Summit

On ja ei. Toisen sukupolven Subaru XV on monella tapaa turvallisen tuttu valmistajansa tuote. Toisaalta se on osoitus siitä, miten tähtisumumerkki voi kehittää omaa kaavaansa – ainakin suurimmaksi osaksi.

Kompaktien katumaastureiden luokkaan saapuva uusi Subaru XV on muotoiltu nyt aiempaa tasapainoisemmin, luottaen terävien kulmien jyhkeään tyyliin. Suositussa autosegmentissä XV tähtää, subarumaisesti, vaihtoehtojen tarjoamiseen valtavirran vierestä. Niinpä luvassa on aina neliveto, portaaton Lineartronic-automaattivaihteisto ja 22,1 senttimetriä maavaraa.

Subaru XV 2.0i Summit

Myös moottorit ovat luonnollisesti 4-sylinterisiä bensiiniboksereita. 1,6-litrainen voimanlähde tuottaa 114 hevosvoimaa, 2,0-litraisen kirittäessä XV:n kulkua 156 hevosvoiman verran. Uudistetut vapaasti hengittävät moottorit tuottavat voimansa melko ylhäällä kierrosalueella, joten voimakkaissa kiihdytyksissä luvassa on melko karkea mekkala. Koeajetun 2,0-litraisen moottorin voimavarat riittävät kyllä liikkumiseen, mutta tehottomampi moottorivaihtoehto ei houkuttele.

Tukholman seutukunnissa ajettu Subaru XV selvitti maantiet ja kylätiet mainiosti. Maantiellä kuuluu kohtuullinen määrä renkaista tulevaa tiemelua, mutta kulku on vakaata ja eleetöntä. Vaativammassa ajossa XV osoittaa yllättävää ketteryyttä sekä kykyä sietää melkoisiakin kuoppia sivistyneesti. Uusittu jousitusgeometria toimii mainiosti ja Subaru kiittelee hyvästä pyöräntuennasta myös entistä jäykempää korirakennetta.

Subaru XV 2.0i Summit

Subarun metsikköön järjestämällä testiradalla XV:n kyvyt tulivat selväksi myös tieverkoston ulkopuolella. Rajoittavana tekijänä ovat tavalliset katurenkaat, mutta järjestelmien ja maavaran ansiosta XV:llä uskaltaa yllättävän vaikeaan maastoon.  Käytettävissä on myös X-Mode-ajotila, joka pehmentää kaasupolkimen toimintaa vaikeita tilanteita ajatellen. XV:n lähestymiskulma on 18°, ramppikulma 21,9° ja jättökulma 29°.

Matkustamossa XV yllättää jälleen iloisesti. Subarun karkeat muovilaadut ovat väistyneet ajanmukaisempien materiaalien tieltä. Samalla muun muassa kojelauta on saanut kontrastiompeleen ja oveen jatkuvien muotojen avulla raikkaan ilmeen. Kasvaneet ulkomitat tuntuvat erityisesti takapenkillä, mutta lisää tilaa on haettu myös etupenkeille. Tavaratila on maltillisen kasvun lisäksi saanut myös leveämmän lastausaukon, parantaen käytettävyyttä.

8-tuumaisessa kosketusnäytössä majaileva Subarun Starlink-navigaatioviihdejärjestelmä on käyttöliittymältään edelleen hyvää keskitasoa, mutta mukana on älypuhelintuki Apple CarPlaylle ja Android Autolle. Kosketusnäytön yläpuolella sijaitseva apunäyttö on paremmin hallittavissa ohjauspyörän painikkeiden avulla. Subarun stereokameroihin perustuva EyeSight-järjestelmä on vakiovaruste, tuoden mukaan etutörmäysvaroittimen autonomisella hätäjarrutuksella. Samalla järjestelmä vastaa myös muun muassa kaistavahdin ja mukautuvan vakionopeudensäätimen toiminnasta.

Subaru XV 2.0i Summit

Subaru XV:n näppärän jämäkkyyden imagon merkittävin heikkous liittyy moottoreihin. Lyhyellä testilenkillä nähtyjen kulutuslukemien varjossa Subarun puheet portaattoman CVT-vaihteiston ja uudistettujen moottoreiden yhteispelistä saattavat pitää paikkansa monia kilpailijoiden turbolupauksia paremmin. Valitettavasti moottoreille ilmoitetut hiilidioksidilukemat asettavat XV:n kuitenkin turhan korkealle hintahaitarissa.

Subaru XV 2.0i Summit

Uusi Subaru XV on varteenotettava valinta niille, jotka arvostavat katumaasturin korkeuden lisäksi myös maavaraa ja nelivetoa. Ensimmäinen Euroopan markkinoille saapuva Subaru Global Platformin auton lupaa hyvää myös merkin tulevaisuutta ajatellen.

Subaru XV nähdään Suomessa marraskuun lopulla. Perusmallina oleva 1.6i Base alkaa 30 872,46 eurosta ja suuremman moottorivaihtoehdon sisäänheittomallina on 36 788,42 euron 2.0i Active. Koeajettu Subaru XV 2.0i Summit on malliston huippu 42 710,74 euron lähtöhinnallaan.

Subaru XV 2.0i Summit

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat