16.11.2017

Koeajo: tilava täsmätorkkuja – Volkswagen Golf 1.5 TSI BlueMotion Variant

Volkswagen Golf 1.5 TSI EVO BlueMotion Variant Comfortline DSG

Tasavarman farkku-Golfin TSI EVO BlueMotion -moottoriversio painottaa taloudellisuutta eikä turhaan. Hyvää: moottori, laatuvaikutelma, tilat. Huonoa: vaihteiston toiminta ajoittain.

Tuttu ja turvallinen Volkswagen Golf on vuosien varrella muodostunut jo suorastaan instituutioksi, joka yllättää harvoin. Kun kyseessä on kuitenkin uudella moottorivaihtoehdolla höystetty farmariversio, tulee klassikosta esiin uusia puolia näin crossovereiden aikakaudella.

Volkswagen Golf 1.5 TSI EVO BlueMotion Variant Comfortline DSG

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Talouskone

Huomion pääpainona on 1,5-litrainen TSI EVO -bensiinimoottori, tällä kertaa 130 hevosvoiman BlueMotion-versiona. Moottorissa hyödynnetään Miller-toimintasykliä, jolloin huipputehon sijaan pääpaino on hyötysuhteessa. Syklissä palokaasuilla on enemmän aikaa laajentua, jolloin lämpöenergia saadaan paremmin muutettua mekaaniseksi työksi. Miller-syklin ansiosta moottorissa voidaan puolestaan käyttää muuttuvageometrista turboahdinta, sillä sen pakokaasut ovat bensiinimoottoriksi viileitä.

Lisää säästöä on haettu tehokkaamman 1.5 TSI EVO:n tavoin ACT-nimellä kulkevasta sylinterien lepuutuksesta, joten matalan kuorman tilanteissa moottori osaa kytkeä kaksi sylinteriä neljästä pois käytöstä. Isoveljestä poiketen BlueMotion-moottoriversio osaa kuitenkin sammuttaa myös koko moottorin, mikäli esimerkiksi alamäessä tai moottoritien rampissa rullailu sen sallii.

Volkswagen Golf 1.5 TSI EVO BlueMotion Variant Comfortline DSG
1.5 TSI EVO:n kauneus on puhtaasti sisäistä.

Volkswagenin insinöörit ovat tehneet upeaa työtä moottorin suhteen, sillä kone toimii nöyrästi ja vaivattomasti varsinkin 7-vaihteisen DSG-automaatin kanssa. Myös huipputehoa löytyy riittävästi, mutta ajoittain liikkellelähdöt ja voimakkaat kiihdytykset aiheuttavat vaihteistossa hämmennystä.

Varsinaista kulutuslenkkiä autolla ei ajettu, mutta ainakin matka-ajossa kulutus liikkui ilmoitetun yhdistetyn kulutuksen tuntumassa. Pihistelevä BlueMotion ei sinänsä vaadi kuljettajalta ajotavan muutosta, joskin kulutuslukemat luonnollisesti kiittävät, jos jalan osaa nostaa kaasulta tarpeeksi ajoissa. Myös Think Blue Trainer -ekosovellus opastaa oikean ajotavan löytymisessä.

Moottorin säästötoimet huomaa välillä vienoina värinöinä. Mikäli radiojuontajien läpät ovat hiljaisella, voi liikenneympyröistä kiihdyttäessä kuulla moottorin inisevän käynnistymisen. Virtuaalimittaristossa näkyvät ilmoitukset moottorin tekemisistä ovat kiehtovaa seurattavaa, joten kulutuslukemien viilauksesta voi helposti tulla pelin kaltainen haaste.

Tasapainoinen kokonaisuus

Muilta osin Golf Variant on erittäin hiottu kokonaisuus. Farmarikorihan on eräänlainen alkuperäinen crossover, sillä matalan auton hyvään ajettavuuteen yhdistyy aimo annos käyttökelpoista tilaa. Tavaratilaa on 605 litraa, takapenkit kaadettuna 1 620 litraa, ja tila on käyttökelpoisen muotoinen ja sen lastauskorkeus on sopiva.

Golfin tapauksessa myös tiemelu on hallinnassa, ja auton alusta toimii vakaasti ja jämäkän pehmeästi. VW-ryhmälle tyypillisesti myös varusteet toimivat loogisesti ja 8-tuumaisessa Discover Media -viihdejärjestelmässä ovat säätönumiskatkin tallessa. Suurin kauneusvirhe on, että virtuaalimittaristo ja kosketusnäyttö eivät voi näyttää navigaatiokarttaa yhtä aikaa.

Lopputuloksena on auto, joka ei yllätä eikä herätä suuria tunteita. Toisaalta kyseessä on huoleton kumppani vaikka pidemmälle matkalle. Mikromanageroiva moottorikin on parhaimmillaan suuremmissa siirtymissä.

Volkswagen Golf 1.5 TSI EVO BlueMotion Variant Comfortline DSG

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Volkswagen Golf Variant 1.5 TSI EVO 96 kW BlueMotion DSG Comfortline

Hinta alkaen

28 750 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

33 179 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 498 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, etuveto

Teho

96 kW (130 hv), 5000 r/min

Vääntö

200 Nm (1400–4000 r/min)

Vääntö

200 Nm (1400–4000 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

9,5 s

Huippunopeus

211 km/h

Kulutus l/ 100 km

6,10 (kaup.) / 4,10 (maant.) / NEDC-kulutus 4,80 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

110 g/km

Mitat

pituus 4567 mm, leveys 1799 mm, korkeus 1515 mm, akseliväli 2620 mm
Tavaratila: 605 l
Omamassa: 1378 kg

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat