21.9.2021

Koeajo: Toyota Yaris Cross – kasvavaa katumaasturimarkkinaa valtaamaan

Toyota lähtee viimein mukaan kompaktien katumaasturien luokkaan. Toyota Yaris Cross on näppärä paketti, joka kulkee meidän markkinoillamme aina hybridivoimalinjan turvin.

Perinteiset pikkuautot ovat kasvattaneet markkinaosuuttaan viimeisen kymmenen vuoden aikana vauhdikkaasti. Taustalta löytyvät muun muassa jatkuvasti kasvavat autojen koot ja pikkuautojen nopeasti kehittynyt mukavuus sekä varustelumahdollisuudet. Suomessa ylivoimainen markkinajohtaja tässä niin kutsutussa B-segmentissä on Toyota Yaris, joka on kuluvan vuoden ensimmäisen puolikkaan jälkeen toisella sijalla henkilöautojen ensirekisteröintitilastoissa.

Perinteinen pikkuauto löytyy käytännössä kaikilta valtamerkeiltä ja useimmilta löytyy myös samaan autoon perustuva katumaasturihenkinen ja hieman korkeampi vaihtoehto. Tämä B-SUV-segmentti on ollut viime vuosina nopeiten kasvava autoluokka Euroopassa, ja Suomessakin sen markkinaosuus on jo 8 prosenttia. Tämän luokan markkinajohtaja Suomessa on Kia Stonic perässään Skoda Kamiq ja Peugeot 2008. Ja nyt myös Toyota on ilmoittautunut mukaan tähän kilpailuun uudestaan. Ja uudestaan siksi, että vuosina 2007–2016 Toyota oli tässä luokassa mukana Urban Cruiser -nimisellä mallilla, jonka suosio meillä jäi vähäiseksi.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kasvua joka suuntaan

Toyota Yaris Cross on veikeän näköinen ilmestys. Pysty ja korkea keula antaa itsevarman vaikutelman, mutta samalla pehmeän pyöreät linjat viestivät lapsenomaista sympaattisuutta. Autoa kiertävä musta lista ja massiiviseksi muotoillut pyöränkaaret korostavat auton katumaasturihenkeä.

Heti auton nähdessään on helppo sanoa Yaris Crossin olevan emomalliaan isompi joka suuntaan. Pituutta Crossilla on hieman vajaa 4,2 metriä ja kasvua Yarikseen verrattuna 240 millimetriä. Korkeutta on tullut lisää 95 milliä, leveyttä 20 milliä ja maavara on kasvanut 25 millillä lukemaan 170 millimetriä.

Kasvaneet mitat tekevät hyvää sisätiloille. Nyt takapenkillä mahtuu matkustamaan myös aikuinen vaivattomasti ja tavaroille on tilaa lähes 400 litran verran. Käyttömukavuuden osalta korkeus tekee merkittävän eron perinteisiin pikkuautoihin, sillä katumaasturimallisiin pikkuautoihin meneminen sisään ja poistuminen autosta on korkeamman istuma-asennon ansiosta huomattavasti helpompaa.

Vihdoin uusi multimediajärjestelmä

Kuljettajan paikalla on vastassa pääasiassa tutun näköinen ympäristö, mutta sekä mittaristo että keskikonsolin näyttö eroavat Yariksesta. Mittaristo on Crossissa toteutettu näytöllä, joskin laidoilta löytyvät edelleen perinteiset viisarit. Vastaava näyttö on käytössä esimerkiksi Corollassa ja RAV4:ssä. Yaris Cross saa puolestaan kunnian esitellä Toyotan uuden sukupolven 9-tuumaisella näytöllä varustetun multimediajärjestelmän, joka kulkee nimellä Toyota Smart Connect. Suurimmat erot edelliseen järjestelmään ovat huomattavasti parempi kuvanlaatu, nopeampi reagointi painalluksiin ja selkeämpi valikkorakenne. Myös fyysisten nappien määrää on karsittu ja nyt näytön vasemmasta laidasta löytyy enää neljä painiketta. Järjestelmä ei tarjoa mitään mullistavaa, mutta nyt se edustaa paremmin nykypäivää. Uusi järjestelmä tullee tulevaisuudessa myös muuhun mallistoon.

Vaivaton ajokokemus

Ulkoisten muutosten lisäksi myös auton alustassa on tapahtunut muutoksia Yarikseen verrattuna. Koria ja alustarakenteita on jäykistetty paremman vääntöjäykkyyden saavuttamiseksi. Jousitusta ja iskunvaimennusta on muokattu mukavampaan suuntaan. Etuvetoisessa mallissa takaa löytyvää yhdystukiakseliston rakennetta on jäykistetty.

Yaris Cross tulee Suomessa kulkemaan aina hybridivoimalinjan turvin. 1,5-litraisen kolmisylinterisen bensiinimoottorin ja kaksi sähkömoottoria sisältävän e-CVT-vaihteistoyksikön yhdistelmä on tuttu perus-Yariksesta. Auto tulee tarjolle myös nelivetoisena, jolloin takana käytetään monivarsituentaa. AWD-i on toteutettu taka-akselilta löytyvällä sähkömoottorilla, joka tarjoaa apua liikkeellelähtöihin 3,9 kW:n ja 52 newtonmetrin verran.

Käyttökokemus on odotetun vaivaton. Hybridivoimalinja toimii sulavasti ilman minkäänlaisia katkoja vedossa. Pienissä nopeuksissa edetään pääasiassa sähkön voimalla, mutta hiemankin syvempi kaasupolkimen painallus höräyttää suhteellisen sivistyneen kolmisylinterisen käyntiin. Lukujen valossa suorituskyky herättää hieman epäluuloja, sillä yli 11 sekunnin kiihtyvyys satasen nopeuteen on nykymaailmassa varsin verkkainen tahti. Käytännössä suorituskyky on pääasiassa riittävä arkipäiväisiin tilanteisiin, ja lisää voimaa toivoisi lähinnä moottoritielle liityttäessä.

Myös alusta sallisi suuremmat tehoreservit. Yariksen tavoin myös Yaris Cross etenee kaarteissa ennakoitavasti ja erittäin tasapainoisesti. Eniten toivottavaa jättää etäiseksi jäävä ohjaustuntuma, mutta onneksi välityssuhde ja tarkkuus ovat kiitettävästi kohdallaan. Alusta toimii hienosti etenkin isommissa epätasaisuuksissa, mutta terävät saumat tuntuvat ohjaamossa selkeästi. Lievästä pintakovuudesta ainakin osa jäänee pois, jos alla pyörisivät 18-tuumaisten sijaan hieman hillitymmän kokoiset pyörät.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Tavoitteet korkealla

Ensikokemusten perusteella Toyota Yaris Crossille voi povata menestystä. Se tekee perusasiat hyvin ja tarjoaa sopivasti perinteistä pikkuautoa enemmän tilaa. Myös Toyotan maahantuoja on luottavainen Yaris Crossin menestystä kohtaan ja tähtää ensimmäisen täyden vuoden osalta yli 2 000 auton rekisteröinteihin. Toteutuessaan tämä tarkoittaisi lähes neljännestä koko segmentin myynnistä ja siis selkeää markkinajohtajan paikkaa.

Toyota Yaris Crossin malliston hinnat alkavat Active-varustelulla 25 555 eurosta. Modernien pikkuautojen tapaan tämäkin pitää sisällään jo varsin kattavan varustelun, johon kuuluvat esimerkiksi automaatti-ilmastointi, 8-tuumaisella näytöllä varusteun multimediajärjestelmä ja lukuisat kuljettajaa avustavat järjestelmät kuten aktiivinen vakionopeudensäädin ja aktiivinen kaistavahti. Vajaan 1 500 euron Plus-paketilla saa auton alle kevytmetallivanteet, tuumaan isomman multimediajärjestelmän näytön, sekä avaimettoman lukitus- ja käynnistysjärjestelmä. Maahantuoja odottaakin Active-mallin kattavan myynnistä noin 60 prosenttia.

Nelivetojen hinnat alkavat 31 212 eurosta ja silloin varustelu on jo kattavampi ja ulkonäköön tyyliä tuova Intense. Lisähintaa nelivedolle kertyy vastaavasti varusteltuun etuvetoon verrattuna noin 2 900 euroa, ja nelivedon osuuden maahantuoja arvioi olevan 15 prosentin luokkaa. Ensimmäiset autot saadaan Suomeen arviolta lokakuun aikana ja asiakastoimitukset käynnistyvät vuoden viimeisellä neljänneksellä.

Teksti ja kuvat: Mikko Autio

Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid Style

Hinta alkaen

31 566 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

31 566 €

Moottori

Hybridi bensiinimoottori 1 490 cm³, 3 sylinteriä, portaaton vaihteisto, etuveto. Sähkömoottori 59 kW (80 hv), 141 Nm

Teho

68 kW (92 hv), 5 500 r/min

Vääntö

120 Nm (3 600–4 800 r/min)

Vääntö

120 Nm (3600–4800 r/min)

Hybridijärjestelmän yhteisteho

85 (116 hv) kW

Kiihtyvyys 0–100 km/h

11,2 s

Huippunopeus

170 km/h

Kulutus l/ 100 km

WLTP-kulutus 4,4 (yhd.)

CO2-päästöt

113 g/km

Mitat

pituus 4 180 mm, leveys 1 765 mm, korkeus 1 595 mm, akseliväli 2 560 mm
Tavaratila: 397–1 097 l
Omamassa: 1 170 kg

Vetokyky jarrullinen/ jarruton

750 / 550 kg

Euro NCAP

Ei testattu

Takuu

3 vuotta / 100 000 km, hybridijärjestelmä 5 vuotta / 150 000 km

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat