11.12.2018

Koeajo: viileästi viehkeämmiksi viilatut – Porsche Macan & Macan S

Porsche Macan

Porsche Macanin kasvojenkohotus sujuu pienin ehostuksin, sillä menestystuotteen kanssa ei kannata hätäillä. Hyvää: ajettavuus, ergonomia, suorituskyky. Huonoa: lataushybridin puuttuminen, perusmallin latteat äänet.

Porsche Macan, valmistajan pienempi katumaasturi, on ollut tehtaalle iso myyntimenestys, joten ei ole yllätys, että nelivuotiaan katumaasturimallin kasvopesu jää maltilliseksi. Pientä virittelyä on tehty varsinkin ulkonäköön, mutta nähdäänpä uutta myös varustelussa ja moottorivalikoimassa.

Porsche Macan

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sukunäköä stailaamassa

Ensivilkaisulla Macan vaikuttaa melko tyypilliseltä premium-segmentin kompaktilta katumaasturilta ja löytyyhän sen sukupuustakin etäinen sukulaisuussuhde edellisen polven Audi Q5:een. Porsche on kuitenkin kiinnittänyt huomiota merkille tärkeisiin seikkoihin, joten lopputulos näyttää läpikotaisin sen omalta tuotteelta. Nyt uudistettu keulailme led-ajovaloineen on monelta osin selkeämpi, mutta varsinainen muutos on tapahtunut auton perässä. Vuoden 2018 autotrendeihin kuuluva yhtenäinen takavalopalkki siistii Macanin takailmeen raikkaaksi. Uutta ilmettä on haettu myös värikartaston shokkiväreillä (mm. kuvien Miami Blue) ja uusilla vannevaihtoehdoilla.

Porsche Macan

Ulkoisten seikkojen lisäksi sisustassa puhaltavat uudet tuulet. Kojelaudassa majaileva PCM-tietoviihdejärjestelmä on saanut uuden merkittävästi suuremman 10,9-tuumaisen näytön, jonka ansiosta näyttö ja keskimmäiset tuuletusritilät ovat samalla vaihtaneet paikkaa. Panamerasta ja Cayennesta tuttuun tapaan PCM-järjestelmä on markkinoiden selkeimmästä päästä. Porschelle tyypilliseen tapaan lukuisat toiminnot on sijoitettu myös keskikonsolin nappiarmadaan.

Lisävarustelistalta löytyy nyt 911:stä lainattu GT-ohjauspyörä, jota voidaan höystää vielä Sports Chrono -paketin myötä Porschen erinomaisella ajotilavalitsimella. Sisäilmaa voidaan parantaa uudella ionisaattorilla ja lämmitettävä tuulilasi on sekin uutta arkimukavuutta. Uusi ruuhka-avustin puolestaan seurailee jonon matelua kaistalla aina 65 km/h nopeuteen saakka. Lisävarusteinen Porsche Dynamic Light System nostaa led-ajovalojen tehoa ja lisää kaukovaloautomatiikan, Plus-version tuodessa vielä mukautuvat valotoiminnot.

Porsche Macan

Moottorit ja niiden käyttäminen

Viilausta on suoritettu myös ajoteknisiin ominaisuuksiin. Macan-malliston myyntimallina oleva 2,0-litrainen bensiiniturbomoottori on kokenut muutaman hevosvoiman teholaskun hiukkassuodattimen myötä, mutta 245 hevosvoimaa, seitsemänvaihteinen PDK-kaksoiskytkinautomaatti ja PTM-nelivetojärjestelmä takaavat edelleen riittävän etenemisen. Porsche on kiinnittänyt huomiota myös auton pysähtymiseen, jarrujärjestelmän päivityksen kattaessa jopa uuden jarrupolkimen, jolla valmistaja säästää 300 grammaa.

Porsche Macan

Mallorcan mutkaisilla vuoristoteillä Macan kulkeekin vaivattomasti mutkasta toiseen sprintaten, eikä auton massa tai korkeus tunnu hämmentävän ajoneuvoa missään vaiheessa. Ilmajousitus (maavara 190–230 mm) ja mukautuva iskunvaimennus selvittävät rosoisetkin kuopat kunniallisesti. Macan on selvästi isoveli-Cayenneä täsmällisempi ajettava.

Porsche Macan S
Macan S istuttaa samalle keulalle V6:n ja antaa autolle terävyyttä.

Porsche esitteli tilaisuudessa myös Macan S:n, joka luottaa Panamerasta ja Cayennesta tuttuun 3,0-litraiseen V6-bensiinimoottoriin. Voimanlähteen twin scroll -tyyppinen ahdin on asennettu sylinteririvien väliin. S merkitsee tehojen nousua 354 hevosvoimaan ja huippuväännön nousua 480 newtonmetriin. 0–100 km/h taittuu parhaimmillaan 5,1 sekunnissa ja huippunopeus on 254 km/h. Terävämpi suorituskyky sopii mallin luonteeseen ja kuusisylinterisen hauskemmat äänet saavat perusmallin kuulostamaan hiukan haalealta.

Porsche Macan

Valmistajansa tuote

Stuttgartilaisvalmistaja on viilannut samalla koko alustan toimintaa terävämmäksi ja vakiorengastus on sekin uudella tolalla. Moottori- ja mallivalikoima tulee vielä tuttuun tapaan laajenemaan, mutta dieselversioita ja Porschen mallistossa suosittua lataushybridiä ei tulla mallistossa näillä näkymin näkemään.

Maltillisesti faceliftattu Porsche Macan on edelleen tuote, joka kuuluu selkeästi valmistajansa valikoimaan. Se on sulassa sovussa muun Porsche-malliston kanssa ja toisaalta auto tarjoaa muihin kilpakumppaneihin nähden jotain erilaista. Muiden premium-segmentin merkkien leijuvaisen lifestylen sijaan Macan on erilainen imagovalinta, johon liittyy oleellisesti Porschen pitkä historia ja usein muita terävämpi ajettavuus. Luksus näkyy tosin hinnoittelussa.

Porsche Macan

Teksti ja kuvat: Aake Kinnunen

Porsche Macan

Hinta alkaen

84 967 €

Moottori

Bensiinimoottori 1 984 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 7-v. automaattivaihteisto, neliveto

Teho

180 kW (245 hv), 5000–6750 r/min

Vääntö

370 Nm (1600–4500 r/min)

Vääntö

370 Nm (1600–4500 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,5 s

Huippunopeus

225 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 10,0 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

227 g/km

Mitat

pituus 4696 mm, leveys 1923 mm, korkeus 1624 mm, akseliväli 2807 mm
Tavaratila: 500 l
Omamassa: 1795 kg

Muu tieto

Kulutuslukemat WLTP-mittaustavalla. Vetomassa (jarrullinen/jarruton) 2000/750 kg.

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Kommentoi artikkelia