3.7.2017

Koeajo: Volkswagen Golf GTI – ehkä kaikkien aikojen paras Golf

Volkswagen Golf GTI

Volkswagen Golf GTI on parempi kuin koskaan – ja nyt huomattavasti edullisempi. Hyvää: Ajettavuus, vaivattomuus, tilat, suorituskyky, hinta. Huonoa: kosketusnäytön ergonomia

Joskus on todettu Volkswagen Golf GTI:n olevan edullisin auto, jonka upporikas haluaa ostaa. Väite ei varmasti pidä paikkaansa, mutta sanoma on selvä: Golf GTI on auto, joka rikkoo yhteiskunnan näkymättömiä rajoja. Se on aivan yhtä kotonaan iltamyöhäisissä kruisingeissa kuin miljonäärin kauppakassina Monacon kasinolla.

Seitsemännen sukupolven kasvojenkohotus ei reseptiä muuta – ylipäänsä uudistukset ovat lähes huomaamatonta hienosäätöä: puskuria on muokattu hieman, etututka on siirretty ilmanottoaukosta VW-logon taakse ja ajovaloihin jatkuva punainen raita taittuu nyt kummankin valoyksikön ympärille.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Hiottu, muttei tylsä

Golf GTI:n hienous on yhä siinä, että se on riittävän jännittävä, muttei lainkaan ärsyttävä. Ei ihme, kun katsoo paketin aineksia. Perusauto, erityisesti nyt seitsemännessä sukupolvessa, on lähes moitteettomaksi hiottu Golf. Upean perheauton kevyt harmaus karkotetaan 230-hevosvoimaisella turbomoottorilla, voimavaroja vastaavalla alustalla ja hillityllä korisarjalla. Eikä saa unohtaa istuinten aina niin ihanaa tartaanikuviota.

Volkswagen Golf GTI

Malliston yläpäätä edustavana Golf GTI on myös mainiosti varusteltu. Lähtöhintaan kuuluu muun muassa mukautuva vakionopeudensäädin, 8-tuumainen navigaattori, ledivalot ja avaimeton käyttö.

Kasvojenkohotuksessa kaksilitraisen turbomoottorin tehoa nostettiin 10 yksiköllä 230 hevosvoimaan. Lukema kuulostaa maltilliselta autoluokassa, jossa useimmat kilpailijat tarjoilevat kolmosella alkavia lukemia. Käytännössä Golf tuntuu lupauksia ripeämmältä, ja vasta pyörintänopeusalueen viimeisellä tuhatluvulla meno alkaa puutua 2.0 TSI -moottorin voimakkaampiin painoksiin verrattuna. Sataseen DSG-vaihteistolla varustetun Golf GTI:n luvataan kiihtyvän 6,4 sekunnissa.

Volkswagen Golf GTI

Urheilullisuus ja arki tasapainossa

Ajettavuudessa kasvojenkohotusta ei huomaa. Koeajoauton vakiovarusteinen perusiskunvaimennus on taidokkaasti valittu yhdistelmä urheilullista kyvykkyyttä ja arkea helpottavaa mukavuutta. Golf GTI:n tuntee koko ajan urheilulliseksi, mutta ei ärsyttävällä tavalla. Lisärahasta Volkswagen varustaa auton sähkösäätöisellä iskunvaimennuksella, joka tarjoaa mukavuus- ja urheiluasetuksen.

Volkswagen Golf GTI

Perus-Golfin tapaan suurimmat tekniset uudistukset löytyvät ohjaamosta. Mittaristo on korvattu 12,3-tuumaisella näytöllä ja uudistuneista kosketusnäyttöjärjestelmistä kallein Discover Pro tukee eleohjauksia. Eleohjauksen kyseenalainen hyödyllisyys ei kuitenkaan korvaa menetettyjen painikkeiden tuskaa: ennen niin kätevät pikanäppäimet ja sekä rullat äänenvoimakkuudelle ja kartan zoomaukselle ovat poissa. Liikkuvassa autossa huomaa luottavansa entistä enemmän ohjauspyörän painikkeisiin, sillä radiokanavan valitseminen liukkaalta kosketusnäytöltä kysyy tarkkuutta ajossa. Volkswagen voisi ottaa edes mallia Volvolta, joka varustaa näyttönsä edes pientä tukea antavilla raameilla.

Vähän moitittavaa

Kosketusnäytön puutteista valittaminen toki kertoo paljon myös muusta autosta: moitittavaa ei juuri löydy. Etuistuimet antavat juuri sopivasti tukea, ajoasento säätyy mainioksi, ohjauspyörä käy hienosti käteen ja ohjaus tarjoaa herkän, tarkan ja kirkkaan tuntuman tiehen. Tienpinnan nyanssit puuttuvat, mutta toisaalta se sopii hyvin Golfin varttuneeseen urheilullisuuskäsitykseen.

Volkswagen Golf GTI

Volkswagen Golf GTI on omassa luokassaan lähes moitteeton auto. Huonona päivänä se taantuu tavalliseksi ärsykkeettömäksi kulkuneuvoksi, mutta potentiaali mutkatieriemuun kulkee aina mukana. Toki markkinoilta löytyy räväkämpiä ja parhaimpina hetkinään hauskempia vaihtoehtoja – esimerkiksi sisarmalli Seat Leon Cupra tai Peugeot 308 GTi. Kaikkien ominaisuuksien kompromissina vanha kunnon Golf GTI on kuitenkin yhä ykkönen – ja kasvojenkohotuksessa jopa 6 000 euroa laskeneen hinnan ansiosta se rikkoo yhteiskunnan rajoja entistäkin enemmän.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Golf GTI Performance

Volkswagen Golf GTI Performance
Ulkoa Volkswagen Golf GTI:n Performance -painosta ei erota.

Uudistuneen Volkswagen e-Golfin ensikoeajon yhteydessä oli mahdollisuus kokeilla tavallisesta Golf GTI:stä räväköitettyä Performance-painosta. Performance-paketti nostaa huipputehon 245 hevosvoimaan, parantaa jarruja ja lisää yhden vaihteen DSG-kaksoiskytkinvaihteistoon. Paketin herkku on etupyörien välistä voimanjakoa hallitseva sähkömekaaninen tasauspyörästön lukko, joka piristää auton käytöstä äärirajoilla huomattavasti. Golf GTI Performancen hinnat alkavat Suomessa 39 822 eurosta – 1400 euron investointi tavallisen DSG-vaihteisen GTI:n päälle kannattaa.

Teksti ja kuvat: Lauri Ahtiainen

Volkswagen Golf GTI 2.0 TSI DSG

Hinta alkaen

36 831 €

Koeajetun auton hinta varusteineen

46 236 €

Moottori

Bensiinimoottori 1984 cm³, 4 sylinteriä, ahdin, 6-v. automaattivaihteisto, etuveto

Teho

169 kW (230 hv), 4700–6200 r/min

Vääntö

350 Nm (1800–4600 r/min)

Vääntö

350 Nm (1800–4600 r/min)

Kiihtyvyys 0–100 km/h

6,4 s

Huippunopeus

248 km/h

Kulutus l/ 100 km

NEDC-kulutus 6,4 (yhd.) (l/km)

CO2-päästöt

148 g/km

Mitat

pituus 4268 mm, leveys 1790 mm, korkeus 1482 mm, akseliväli 2626 mm

Euro NCAP

5 tähteä

Takuu

2 vuotta

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat