17.10.2018

Maistiainen: BMW R 1250 GS – Suuria ominaisuuksia ja pieniä puutteita

BMW R 1250 GS

Isosta iskutilavuudesta ja hyvästä suorituskyvystä huolimatta uusi GS tuntuu helpolta ja kevyeltä hallita. Hyvä varustetaso tekee siitä monipuolisen matkakaverin, mutta täydellistä moottoripyörää eivät saksalaiset ole vieläkään valmistaneet.

Asfalttitiellä se kääntyy mutkiin lähes ajatuksen voimalla, vain kevyesti päätä kääntämällä mutkan suuntaan. Soratiellä voi keskittyä ajolinjoihin ja muun liikenteen seuraamiseen, sillä 1250-kuutioiseksi kasvatetusta moottorista huolimatta uusi R 1250 GS tuntuu edelleen ketterältä, kokoluokassaan jopa kevyeltä.

Mainos (teksti jatkuu alla)

Mainos päättyy

Sivistynyt mutta tehokas

BMW:n pitkä perinne seikkailupyörien valmistamisessa näkyy lopputuloksessa. Suuria puutteita ei ominaisuuksissa ole, ja uuden moottorin myötä siinä on nyt ensimmäistä kertaa tarjolla reilusti aitoa voiman tunnetta. Progressiiviseksi säädetyn sähköisen kaasukahvan ansiosta kaasukäden rannetta saa tosin kääntää reilusti ennen kuin voima puhuu. Progressiivisuuden ansiosta pyörä ei yllätä eikä ryntäile tahattomasti, vaan on pikemminkin sivistynyt ja helppo ajettava.

BMW R 1250 GS

Lisäksi kaksisylinterisen vastaiskumoottorin matala pörinä hämää kuljettajaa, sillä korvakuulolta arvioituna moottori vaikuttaa matalaviritteiseltä ja säyseältä. Muihin isoihin kaksimukisiin moottoreihin verrattuna BMW on onnistunut muokkaamaan voimanlähteensä niin, että se vetää puhtaasti kuutosvaihteellakin jo 2000 kierroksen tuntumasta, nykimättä ja värisemättä. Käytettävissä oleva voima kasvaa lineaarisesti kierrosluvun kanssa.

Osa toiminnoista häviää informaatiotulvan alle

BMW:n väri-TFT-mittaristo on ehkäpä markkinoiden ensimmäinen, jossa on osattu hyödyntää TFT-näytön laajat mahdollisuudet. Kierroslukumittarin punaraja on 9000 kierroksen kohdalla, mutta moottorin ollessa kylmä punaraja laskee 5000 kierroksen tuntumaan ja nousee siitä samaa tahtia kuin moottorin lämpötila. Näytön kontrasti on hyvä ja tekstit riittävän suuria ja selkeälukuisia.

BMW R 1250 GS

Kierroslukunäytössä palkin leveys ja fontin koko kasvavat käytettävän kierrosluvun kohdalla. Miinuspuolelle kirjataan se, että kun mittariin ahdetaan paljon valintoja ja informaatiota, niin osa tärkeistä ominaisuuksista häviää liian monen napinpainalluksen taakse. BMW on onnistunut kätkemään trippimittarin nollauksen niin, että koeajon aikana kukaan käyttäjistä ei onnistunut nollaamaan trippiä.

Huolimatta ajotietokoneista ja jäljellä olevan polttoainemäärän näytöstä, moni motoristi haluaa edelleen nollata tripin tankatessa ja pysyä siten perstuntumalla siitä milloin on seuraavan kerran aiheellista pysähtyä tankkaamaan. Sen tulisi onnistua helposti, nopeasti ja ilman ohjekirjaa. Sekään ei auennut ilman ohjekirjaa, miksi taukojen tarpeellisuutta mittaristossa osoittavan kahvikupin kuvan yhteydessä toinen näyttö näytti pyöreää 00:00 lukemaa ja toinen yli kolmen vuorokauden mittaista 73:55 aikaa. Onko kyseessä yleensäkään tarpeellinen tieto kuljettajalle?

BMW R 1250 GS

Sähköinen ESA-jousituksen säätö, avaimeton käyttöjärjestelmä ja ohjaustangon säätöpyörällä operoitava navigaattori tuovat mukavuutta ja ajankulua pitkillekin matkoille. Niihin suhteutettuna tuntuu erikoiselta, että keskiseisontatuki on onnistuttu muotoilemaan niin, että kantapää osuu siihen koko ajan jos ajaa päkiät jalkatapeilla. Suuria ominaisuuksia ja pieniä puutteita, kokonaisuutena uusi R 1250 GS on yksi markkinoiden monipuolisimmista moottoripyöristä.

BMW R 1250 GS

Moottori: 2-sylinterinen vastaiskumoottori, nestejäähdytys
Iskutilavuus: 1254 cc
Teho: 136 hv (100 kW) / 7750 r/min
Vääntö: 143 Nm / 6250 r/min
Voimansiirto: 6 vaihdetta, kardaaniveto
Istuinkorkeus: 850 / 870 mm
Paino tankattuna: 249 kg
Tankki: 20 litraa
Hinta: 23 480 €

Teksti ja kuvat: Janne Huhtala

Kommentoi artikkelia

Luetuimmat